Sport en zorgverzekering

Er wordt dagelijks veel van je lichaam gevraagd. Je bent de hele dag in touw en veel mensen sporten daarnaast ook nog eens. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er wel eens blessures ontstaan.

In normale gevallen ga je met een blessure eerst naar de dokter en als het moet naar de fysiotherapeut. Voor kinderen die jonger dan achttien jaar zijn worden de eerste negen behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering. Voor kinderen die een chronische aandoening hebben zoals een ruggenmergaandoening, wordt fysiotherapie onbeperkt vergoed.

Hulpmiddelen

Ook kunnen er voor sporten bepaalde hulpmiddelen nodig zijn. Voor mensen met een beperking die toch willen sporten kan er een aanvraag vanuit de Wmo gedaan worden. De Wmo wordt geregeld door de gemeente en het verschilt per gemeente of ze sporthulpmiddelen vergoeden. Voor mensen met een blessure door het sporten kunnen er ook hulpmiddelen zoals braces nodig zijn. Mocht de brace ook bij normale werkzaamheden nodig zijn dan kan deze vergoed worden, sportbraces worden doorgaans niet vergoed.

Voor mensen van achttien jaar en ouder zit de therapie niet in de basisverzekering en wordt er bij een chronische aandoening pas vanaf de twintigste behandeling vergoed. Natuurlijk kan er bij een aanvullende verzekering extra fysiotherapie geregeld worden. Dit gaat vaak om zes, negen, twaalf, achttien of meer behandelingen.

Topsporters

Voor professionele sporters is hun lichaam heel belangrijk, daarom zijn er speciale regelingen waar topsporters gebruik van kunnen maken. Zo heeft het NOC*NSF een Medisch Topsportpakket. Dit pakket geldt alleen voor mensen die internationaal op het hoogste niveau sporten. Dit gaat volgens het NOF*NSF om EK’s, WK’s en Olympische spelen. Dat pakket mag zelf ingevuld worden door de sporters en heeft een waarde van 800 euro. Zo kun je sportmassages krijgen maar ook bloedonderzoeken en sportdiëtiek zit in het pakket. De regels zijn te vinden op de website van de sportorganisatie. Naast een topsportpakket heb je ook nog andere pakketten voor sporters. Zo is er bijvoorbeeld het Beter Af Sportpakket van Zilveren Kruis Achmea en is er een collectieve ziektekostenverzekering van Menzis. Het eerste pakket kan overigens ook gebruikt worden door niet-topsporters.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!