Welke zorgverzekering kies je bij zwangerschap?

Ben je zwanger of probeer je zwanger te raken? Houd hier dan rekening mee bij het kiezen van een (andere) zorgverzekering. De zorgverzekering met de juiste dekking hoeft niet de hoofdprijs te kosten.

Jaarlijks stappen ruim één miljoen mensen over naar een andere zorgverzekering. Veel mensen zijn huiverig voor het overstappen. Dat is erg jammer, want de concurrentie in prijs en kwaliteit tussen de verzekeraars is groot. Hier kun je niet van meeprofiteren door te blijven bij de verzekeraar waar je al jaren bij zit. Zeker voor de zwangerschap en de bevalling is het belangrijk om te vergelijken. Je zorgverzekering niet veranderen kan je veel geld kosten. Je huidige zorgverzekering kan namelijk een te beperkte dekking bieden.

De meeste kosten zijn standaard meeverzekerd

De zorgverzekering bestaat uit de basisverzekering, waarvan de dekking bij alle verzekeraars gelijk is, en eventueel een aanvullende verzekering. De belangrijkste kosten rondom de zwangerschap en de bevalling heb je dekking voor in de basisverzekering. Helaas wil dat nog niet zeggen dat je geen aanvullende zorgverzekering nodig hebt.

Welke dekking biedt jouw huidige zorgverzekering?

Ook als je niet wilt overstappen naar een andere zorgverzekering doe je er verstandig aan om uit te zoeken waar je recht op hebt bij een zwangerschap en bij de bevalling. De kosten die betaald worden door de aanvullende zorgverzekering kunnen in de honderden euro’s lopen. Zonde om dit niet mee te verzekeren. Het kan dus wel uit om hier even tijd aan te besteden.

Waarom kiezen voor een aanvullende zorgverzekering bij zwangerschap?

De belangrijkste kosten zijn verzekerd in de basisverzekering, maar toch is de aanvullende zorgverzekering zeker niet overbodig. Bij een poging zwanger te raken heb je recht op IVF-behandelingen als het niet wil lukken. Uit de basisverzekering heb je recht op drie behandelingen tot je 43 jaar oud bent. Ook als je wilt bevallen in het ziekenhuis zonder dat hier een medische noodzaak voor is heb je een aanvullende zorgverzekering nodig om de extra kosten op te vangen. Daarnaast kun je in een aanvullende zorgverzekering ook vergoeding krijgen voor:

  • Zwangerschapscursussen
  • Noodzakelijke bekkenfysiotherapie
  • De eigen bijdrage verschuldigd voor kraamzorg (€4,60 per uur)
  • Kraampakket
  • Vergoeding borstkolf/ kolfapparaat

Kun je nog overstappen als je al zwanger bent?

Jazeker! Je wordt niet voor een zorgverzekering afgewezen omdat je zwanger bent. Je kunt dus gewoon de zorgverzekering kiezen die het beste bij jou past en de beste dekking biedt. Na de bevalling kun je het opvolgende jaar per 1 januari weer overstappen naar een zorgverzekering die in het opvolgende jaar weer de beste dekking biedt. Hieruit blijkt maar weer dat het vergelijken en overstappen zeker van toegevoegde waarde is.