Welke zorgverzekering is het meest geschikt voor een gezin?

Welke zorgverzekering het beste bij jou past is ook afhankelijk van de zorgbehoefte van jezelf en van de rest van het gezin. Kinderen zijn tot 18 jaar meeverzekerd op de zorgverzekering van één van de ouders. Waarop moet je letten bij het kiezen van een andere zorgverzekering voor 2021?

Bij het kiezen van een zorgverzekering maak je een inschatting van de medische kosten die je verwacht. Als je twintig behandelingen van de fysiotherapeut verwacht, kun je dat maar beter meeverzekeren. Anders wordt het een grote kostenpost. Maak ook een inschatting van de medische kosten voor de minderjarige kinderen. Niet alle behandelingen zijn namelijk verzekerd in de (basis) zorgverzekering.

 

De zorgverzekering afstemmen op de risico’s van het gezin

Je kiest een zorgverzekering waarbij je uitgaat van de kosten die je voor jezelf verwacht. Toch doe je er verstandig aan om ook rekening te houden met de kinderen. Stel, jouw zoon of dochter krijgt volgend jaar voor een beugel. De totale lasten kunnen wel oplopen tot €2.500. De kosten van orthodontie zijn niet standaard meeverzekerd in de basisverzekering. Hiervoor moet je dus een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Eén van de ouders kan orthodontie meeverzekeren op zijn of haar polis. De kinderen kunnen op deze polis meeverzekerd worden. Zodra de beugel niet meer noodzakelijk is, kun je een zorgverzekering kiezen zonder deze dekking.

Partners hoeven niet dezelfde zorgverzekering

Partners kiezen er vaak voor om beide dezelfde zorgverzekering af te sluiten. Verstandig is het vaak niet. Hoogstwaarschijnlijk hebben de partners namelijk niet dezelfde zorgbehoefte. Jij hebt mogelijk kraamzorg nodig, terwijl jouw partner vooral fysiotherapie en de tandarts belangrijk vindt. Het vergelijken van zorgverzekeringen doe je dus per persoon. Anders moeten jullie beide een onnodig uitgebreide zorgverzekering afsluiten.

De kinderen meeverzekeren op de meest uitgebreide zorgverzekering

De zorgverzekering bestaat uit de basisverzekering en eventueel een aanvullende zorgverzekering. De dekking in de basisverzekering is bij alle verzekeraars gelijk. De aanvullende zorgverzekeringen worden door de verzekeraars zelf samengesteld. De dekkingen in deze verzekeringen verschillen hierdoor juist sterk. De kinderen kun je het beste meeverzekeren bij de ouder met de meest uitgebreide dekking. De door de ouder gekozen aanvullende dekking geldt namelijk ook voor de op dezelfde polis meeverzekerde kinderen.

Vergelijken loont. Zeker bij het verzekeren van meerdere personen binnen één gezin.