Zorgverzekering voor starters

[tab name=”Waarom een verzekering?”]

Wat is het nut van een verzekering?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat de zorgverzekering moet dekken. Door het afsluiten van een verzekering ben je verzekerd voor bepaalde medische zaken. Zoals kosten bij de tandarts en huisarts. Deze verzekeringen had je waarschijnlijk ook al in je studentenverzekering zitten, maar deze zijn ook van belang nu je door het leven gaat als ‘starter’.

Wat zijn je plannen na je studententijd?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen, zodra jij je diploma op zak hebt. Zo kun je bijvoorbeeld direct gaan werken bij een bedrijf. Ook kun je voor jezelf gaan beginnen. Er zijn ook mensen die er voor kiezen om eerst een paar maanden te gaan reizen omdat ze nog geen zin hebben om direct in een carrière te duiken. Het is handig om even voor jezelf uit te zoeken welke zorgverzekering hier het best bij aansluit.

[/tab]

[tab name=”Waar moet ik op letten?”]

Waar moet ik op letten?

Allereerst moet je voor jezelf duidelijk hebben ‘wat ga ik doen?’. Vervolgens is het handig om te kijken wat er in je vorige zorgverzekeringspakket zat en of je hier nog gebruik van maakt. Op de dekking in de basisverzekering heb je geen invloed. Dit zijn standaardpakketten. Mogelijk is de dekking in deze polis niet ruim genoeg voor jou. Met aanvullende verzekeringen kun je de zorgverzekering afstemmen op jouw wensen en voorkeuren.

Wat heb ik nodig als ik ga reizen?

Als je eerst nog lekker weg wilt, dan is het belangrijk om je reisverzekering goed op orde te hebben. Daarnaast zijn er ook speciale zorgverzekeringen voor als je lang naar het buitenland gaat. Dit zijn speciale zorgverzekeringen die je bijstaan in situaties waarin je medische zorg nodig hebt, terwijl je in het buitenland zit. Word je bijvoorbeeld voor langere tijd ziek in het buitenland en lig je daar in het ziekenhuis, dan zorgt de verzekering voor dekking.

Wat heb ik nodig als ik voor een baas ga werken?

Wie gelijk begint te werken na zijn studie heeft mogelijk ook een andere zorgverzekering nodig. Veel mensen sluiten dan via hun werkgever een collectieve zorgverzekering af. Dit houdt in dat meerdere mensen dezelfde zorgverzekering hebben (je collega’s hebben dus dezelfde zorgverzekering). Voor deze zorgverzekering betaal je in de regel minder premie, dan als je individueel een zorgverzekering zou afsluiten. Wel is het zo, dat dit vaak standaard verzekeringen zijn. Het kan dus zijn dat deze zorgverzekering niet goed aansluit bij jouw behoeften. Let wel goed op want collectieve verzekeringen zijn niet gegarandeerd goedkoper. De werkgevers bieden vaak maar één zorgverzekeraar aan en geven hier korting op. Deze korting is maximaal 10% op de basisverzekering. Zou je apart een zorgverzekering afsluiten, dan betaal je vaak nog minder dan de collectieve verzekering mét korting. Ga niet blind voor de collectieve zorgverzekering omdat het goedkoop klinkt.

Wat heb ik nodig als ZZP’er?

Als ZZP’er verandert er een hoop voor jou en je verzekeringen. Het meest verandert er in de zin dat je nu voor alles zelf verantwoordelijk bent. Een hoop om je druk over te maken! Zorg er daarom voor dat je voordat je start, alles goed op orde hebt. Ook met je zorgverzekering. Als alles goed geregeld is, kun jij je concentreren op jouw werkzaamheden.

Ook voor ZZP’ers geven sommige zorgverzekeraars korting op zorgverzekeringen. Als je je aansluit bij ZZP Nederland kun je ook gebruik maken van een collectieve zorgverzekering. Hier kun je ook flinke bedragen mee besparen. Zoek goed uit wat bij je past en of collectieve zorgverzekeringen op je behoeften aansluiten.

[/tab]

[tab name=”Tips”]

Tips

  • Controleer allereerst wat je niet gebruikt uit je huidige zorgpakket
  • Schrijf op waar je nog wel gebruik van maakt uit je huidige pakket en geef vervolgens aan, waar je in de toekomst wel behoefte aan hebt.

[/tab]

[end_tabset]