Sporters hebben specifieke wensen voor de zorgverzekering

Ook actieve sporters kunnen veel geld besparen door kritisch te kijken naar de zorgverzekering. Met de juiste aanvullende zorgverzekering krijg je bijvoorbeeld een ruime vergoeding voor fysiotherapie.

Sporters hebben vaak lage zorgkosten doordat ze meestal een goede gezondheid hebben, maar bij een blessure kunnen de kosten toch hoop oplopen. De zorgverzekering is onder te verdelen in de basisverzekering (dekking bij alle verzekeraars identiek) en de aanvullende zorgverzekering (verschilt sterk per verzekeraar). Genoegen nemen met de basisverzekering lijkt een logische keuze, maar door een aantal kosten is dat misschien niet de verstandigste keuze.

Welke risico’s verzekeren?

Stel, je raakt zwaar geblesseerd. Voor een operatie aan bijvoorbeeld jouw knie kom je in het ziekenhuis terecht. Deze kosten worden betaald vanuit de basisverzekering. De eerste medische kosten draag je gedeeltelijk zelf, want deze behandeling gaat wel ten laste van het eigen risico. Voor deze behandeling heb je geen aanvullende zorgverzekering nodig. Voor de revalidatie heb je ook geen aanvullende verzekering nodig, maar er kunnen wel blijvende medische klachten uit voort komen. Daar heb je wel een aanvullende zorgverzekering voor nodig. In het kader van het herstel valt fysiotherapie mogelijk nog onder de behandeling, maar de knie kan een zwakke plek blijven. Fysiotherapie meeverzekeren kan verstandig zijn.

Kiezen voor een extra eigen risico?

Als je weinig medische kosten verwacht, kun je tegen een korting op de premie kiezen voor een extra eigen risico. Naast het standaard eigen risico kun je kiezen voor €100 tot €500 extra. Je verwacht misschien weinig medische kosten, maar je weet niet wat de toekomst gaat bieden. Sporters met een grote kans op blessures moeten juist niet kiezen voor een extra eigen risico. Bij bijvoorbeeld een operatie kun je het volledige eigen risico in één keer verschuldigd zijn.

Laat je niet verleiden tot een te dure collectieve zorgverzekering

Sportverenigingen en overkoepelende organisaties bieden vaak collectieve verzekeringen aan. Ze bieden een dekking op maat met een korting op de basisverzekering van maximaal 5%. Pas hiermee op! Het collectief verzekeren wordt namelijk hoofdzakelijk aangeboden door de duurdere verzekeraars. Ondanks de korting kun je vaak bij andere verzekeraars goedkoper terecht met ook nog een betere aanvullende zorgverzekering. Collectieve zorgverzekeringen zijn vooral aantrekkelijk voor de verzekeraars zelf. Ze bereiken namelijk een grote groep in één keer.

Vergelijk zorgverzekeringen en kies de voor jou beste dekking tegen de laagste premie.