Rapport Consument en Zorgverzekering 2014

Ook dit jaar heeft Zorverzekering.net een onderzoek gedaan om uit te zoeken hoe tevreden consumenten waren over hun zorgverzekeraar. Er is een online enquête gehouden onder 535 respondenten. Op basis van dit onderzoek roept Zorgverzekering.net DSW uit tot de beste zorgverzekeraar van 2014. Verder kunnen wij uit het onderzoek concluderen dat 16,2% van plan is om dit jaar over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Hieronder ziet u alle resultaten van het onderzoek.

Algemene informatie respondenten

In totaal zijn er 535 respondenten. Van de respondenten is 43,98 procent man en 56,02 procent vrouw. De ondervraagden variëren in de leeftijd van 18 jaar tot 65 jaar of ouder. Hieronder vindt u een verdeling van de leeftijden.

Leeftijd diagram

Van de respondenten is 47,08 procent laagopgeleid, tegenover 52,92 procent hogeropgeleiden. De respondenten kwamen voornamelijk uit Noord-Holland. Hieronder vind u een overzicht van de woonplaats.

Woonplaats diagram

Verdeling zorgverzekeraars

Hieronder vindt u een overzicht van de verdeling van de zorgverzekeraars.

Zorgverzekeraars diagram

DSW beste zorgverzekeraar 2014

dsw beste zorgverzekeraar

De resultaten laten zien dat DSW door consumenten als beste zorgverzekeraar wordt beoordeeld over het afgelopen jaar.*

DSW krijgt van de ondervraagde consumenten een rapportcijfer van maar liefst een 7,9. Hiermee laat DSW ONVZ en Menzis achter zich, deze werden respectievelijk beoordeeld met een 7,7 en een 7.6. DSW wordt door consumenten gezien als een sympathieke zorgverzekeraar, waarbij men niet wordt gezien als een nummer.

De website van DSW wordt beoordeeld met een 7.5. Mensen vinden snel de informatie die ze zoeken. Ook informatie over het indienen van declaraties wordt snel gevonden. Daarnaast worden de claims snel afgehandeld.

De klantenservice van DSW scoort een 7.6, de medewerkers van de klantenservice krijgen het hoogste cijfer wat betreft het inlevingsvermogen. Ook zijn mensen tevreden over de prijs die ze moeten betalen bij DSW en de kwaliteit in het algemeen.

16,2% wil overstappenOverstappers grafiek

16,2% van de respondenten is van plan om dit jaar over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Er is hierbij een duidelijk verschil te zien in de verschillende leeftijdscategorieën. Jongeren stappen sneller over dan ouderen. In de leeftijdscategorie 18 tot en met 25 jaar is 39,4% van plan om dit jaar over te stappen, terwijl van de 65 plussers slechts 8,2% wil overstappen.

Ook zou 76,5% van de jongeren overstappen wanneer ze er iets voor krijgen, bijvoorbeeld een Ipad, een smartphone of een geldbedrag. Onder de ouderen is dit maar voor 18,6% een reden om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. In totaal zou 35,5% van de respondenten over stappen als ze hier iets voor krijgen.

De meerderheid van onze respondenten is zelden tot nooit overgestapt van zorgverzekeraar. Verder is 33,47 procent een enkele keer overgestapt, doet 7,85 dit regelmatig en slechts 3,10 procent stapt bijna elk jaar over van zorgverzekeraar.

Contactmethode

Opvallend is dat mensen over het algemeen sneller hun zorgverzekeraar bellen dan mailen. Waar 61,98 procent dit jaar telefonisch contact heeft gehad met hun zorgverzekeraar, heeft maar 22,90 procent contact gehad per e-mail.

Verschil laag- en hogeropgeleiden

Hogeropgeleiden maken meer gebruik van de website, 66,80 procent tegenover 57,14 procent van de laagopgeleiden. Hogeropgeleiden maakten juist weer meer gebruik van telefonisch contact, 69,62 procent tegenover 50,20 procent van de hogeropgeleiden.

Hogeropgeleiden zijn dit jaar meer van plan om te gaan overstappen. Gemiddeld zal 23,5 procent gaan overstappen. Van de laagopgeleiden is dit slechts 8,65 procent.

Gemiddeld betalen hoogopgeleiden minder dan laagopgeleiden, respectievelijk €111,- en €122,- per maand.

Rokers

Ook vroegen we aan onze respondenten of ze rookten of niet. 21,73 procent van onze ondervraagden rookt tegenover 78,27 procent niet rokers. Dit jaar is 12,71 procent van de rokers van plan over te stappen, dit ligt gemiddeld iets onder het landelijk gemiddelde, waarvan men verwacht dat dit meer dan 16 procent zal zijn. Dit jaar heeft 52 procent van de rokers een declaratie ingediend. Gemiddeld heeft 61,10 procent van de ondervraagden dit jaar een declaratie ingediend.

* Bij de berekening van beste zorgverzekeraar 2014 is het gemiddelde van alle labels per zorgverzekeraarsgroep genomen. Aan het onderzoek hebben 535 respondenten deelgenomen via een ISO gecertificeerd panel onder nr. 2013 ISO 26362. Achmea: Agis, Avéro Achmea, Centraal Beheer, De Friesland, DVZ, FBTO, Interpolis, Kiemer, OZF Achmea, Prolife, TakeCareNow, Zilveren Kruis. VGZ: Aevitae, Bewuzt, De Goudse, IZA, UMC, IZZ, Univé, Zekur, National Academic, Promovendum. Menzis: Anderzorg, Azivo, HEMA, Menzis. CZ: CZ, CZ direct, OHRA, Delta Lloyd. ONVZ: Aegon, ONVZ, PNO zorg, VvAa. ASR: ASR, de Amersfoortse, Ditzo. DSW: DSW, Stad Holland