Zorgverzekering voor jongeren

 

Overstappen

Nadat je 18 bent geworden, ben je verplicht de maand daarop een zorgverzekering af te sluiten. Je hebt dan de keus om over te stappen naar een andere verzekeraar of om een aanvullende verzekering af te sluiten naast de basisverzekering. Let wel op bij het overstappen om eerst contact op te nemen met je huidige zorgverzekeraar. De oude zorgverzekering moet namelijk opgezegd worden. .

Eigen risico

Een ander voordeel van een jongerenverzekering is dat je niet onnodig premie hoeft te betalen voor te ruime aanvullende verzekeringen. Ook kun je geld besparen door je eigen risico te verhogen. Door het verhogen van je eigen risico krijg je een korting op de zorgpremie. Je kunt jouw eigen risico tot maximaal 885 euro verhogen. Nadeel hiervan is dat je voor behandelingen waarvoor het eigen risico geldt zelf de eerste 885 euro moet betalen. Je moet het geld van het eigen risico wel hebben liggen.

Welke zorgverzekering is het beste?

Veel jongeren zijn kerngezond en geven toch geld uit aan zorg die zij niet nodig hebben (fysiotherapie, tandheelkunde enzovoort). Via www.zorgverzekering.net kun je zorgverzekeraars met elkaar vergelijken en zien wat het beste past bij jouw zorgwens en persoonlijke situatie. Denk goed na voordat je een aanvullende zorgverzekering afsluit. Heb ik het wel nodig voor extra zorg? Zal ik er optimaal gebruik van maken? Het is zonde een aanvullende zorgverzekering af te sluiten en er vervolgens nauwelijks gebruik van te maken.

Wat heb ik nodig?

Wat heb je nodig als jongere? Iedere Nederlander heeft een basisverzekering. Hierin zijn zaken opgenomen als: vergoedingen voor de huisarts, ziekenhuis en kraamhulp. Naast deze verzekering kun je kiezen om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Deze aanvullende verzekering ben je niet verplicht om te nemen, maar verkleint wel de kans dat je onverwachts met een flinke rekening thuiskomt. Die rekening moet je dan helemaal zelf te betalen. In een aanvullende zorgverzekering zijn dingen als tandheelkunde en fysiotherapie eventueel opgenomen.

Zorgtoeslag

Als je nog niet veel verdient kun je recht hebben op zorgtoeslag. Dit kun je aanvragen, maar veel jongeren vergeten dit te doen of weten niet dat dit mogelijk is. Bekijk bij je zorgverzekeraar hoe je dit kunt doen. Door de zorgtoeslag ontvang je elke maand een bepaald bedrag, waarmee je jouw zorgpremie kunt betalen. Met deze tegemoetkoming kun je bijna de volledige premie betalen. Niet verkeerd toch?

Tips

  • Ga voor jezelf na welke vergoedingen belangrijk voor jou zijn. Heb je slechte tanden en ga je vaak naar de tandarts, dan is een aanvullende verzekering voor tandheelkunde slim om af te sluiten.
  • Overleg met je ouders of verzorgers wat de beste zorgverzekering voor je is.
  • Let goed op of je geen onzinnige aanvullende verzekeringen hebt.
  • Vergelijk altijd! Zorg dat je goed weet wat alle zorgverzekeraars aanbieden en hoeveel je moet betalen. Zorgverzekering.net helpt je met het maken van een onafhankelijke vergelijking van de verschillende aanbieders.