Goedkoopste Zorgverzekering

Alle goedkope zorgverzekeringen

Ben je op zoek naar de goedkoopste zorgverzekering? De goedkoopste zorgverzekering vind je hier op Zorgverzekering.net, een van de meest complete vergelijkingssites van Nederland. Met de tools aan de linkerzijde kan je gemakkelijk en snel de goedkoopste zorgverzekering voor jou samenstellen. Door hier jouw persoonlijke gegevens en voorkeuren in te vullen, wordt automatisch de goedkoopste zorgverzekering voor jou berekend. Alle zorgverzekeringen zijn gerangschikt op prijs, bovenaan vindt je dus altijd de goedkoopste zorgverzekering. Start nu en bespaar tot wel €200 per jaar op je zorgverzekering.

Dit is de goedkoopste zorgverzekering ⏰
VerzekeraarZorgverzekeringZorgkeuzePremie per maand
United cons.VGZBeperkte keuze€105,95
SallandEnoBeperkte keuze€106,90
BesureIptiQBeperkte keuze€107,25
PromovendumIptiQBeperkte keuze€107,50
DitzoASRVrije zorgkeuze€109,95

September 2019

 

goedkoopste zorgverzekering van nuBereken nu de goedkoopste zorgverzekering voor jou

Alle goedkope zorgverzekeringen op een rij

Je wilt de goedkoopste zorgverzekering met de beste dekking. Dat kan! Op Zorgverzekering.net vergelijk je zorgverzekeringen op premie en op kwaliteit. Aan de linkerkant zie je de tools waarmee je gemakkelijk en snel de goedkoopste zorgverzekering voor jezelf samenstelt. Door hier jouw persoonlijke gegevens en voorkeuren in te vullen, wordt automatisch de goedkoopste zorgverzekering voor jou berekend. Alle zorgverzekeringen zijn gerangschikt op prijs, bovenaan vind je dus altijd de goedkoopste zorgverzekering. Start nu en bespaar tot honderden euro’s per jaar op je zorgverzekering.

Zorgverzekering goedkoper en duurder in 2019

Sommige verzekeraars hebben de premie voor de zorgverzekering 2019 verlaagd, terwijl andere verzekeraars juist meer premie rekenen. De onderlinge verschillen tussen verzekeraars zijn dus groter geworden. Het is dus nog belangrijker geworden om te vergelijken. De kans is zeer groot dat je veel geld kunt besparen.

Basisverzekering

Het basispakket is voor iedere Nederlander wettelijk verplicht. Deze verzekering biedt dekking tegen de meest noodzakelijke geneeskundige kosten. Voorbeelden hiervan zijn ziekenhuisopnames, hulpmiddelen, geneesmiddelen, ziekenvervoer, kraamzorg, tandartszorg (tot 18 jaar) en paramedische zorg. De dekking in deze verzekering is door de overheid vastgesteld. Alle verzekeraars bieden dus dezelfde dekking aan, maar de premieverschillen zijn wel groot. De verschillen kunnen in de tientallen euro’s per maand lopen. Maar hoe vind je de goedkoopste zorgverzekering? Eenvoudig! Door te vergelijken. De duurste en de goedkoopste zorgverzekering verschillen honderden euro’s per jaar. En ze bieden hetzelfde.

Aanvullende zorgverzekering

Ook is het mogelijk jezelf uitgebreider te verzekeren met een aanvullende zorgverzekering. Een aanvullende verzekering is niet verplicht. Deze verzekering dekt bepaalde kosten die niet verzekerd zijn in de basisverzekering. Bij iedere verzekeraar verschillen de kosten en wat de aanvullende verzekeringen aan dekking bieden. Verzekeraars bieden verschillende aanvullende pakketten aan, zodat je kunt kiezen voor een aanvullende zorgverzekering die goed bij jou past. Ga wel altijd goed na of je een aanvullende verzekering ook echt nodig hebt. Ben je op zoek naar de goedkoopste zorgverzekering, dan kan het verstandig zijn om geen aanvullende verzekering af te sluiten, maar daar kleven nadelen aan. Bepaalde medische kosten die niet verzekerd zijn in de basisverzekering, moet je zelf betalen. Dat geldt bijvoorbeeld voor tandartskosten en de kosten van de fysiotherapie. Ga je slechts twee keer per jaar op controle naar de tandarts? Dan is het vaak goedkoper om deze kosten zelf te betalen. Op deze manier kun je kiezen voor de goedkoopste zorgverzekering. Het uitgespaarde geld kun je dan mooi aan iets anders besteden.

Welke verzekeraar kies je?

In jouw zoektocht naar de goedkoopste zorgverzekering let je natuurlijk goed op de hoogte van de premie. Toch moet je ook letten op de kwaliteit van de zorg. De dekking in de verschillende aanvullende zorgverzekeringen kan per verzekeraar sterk verschillen. Kijk daarom eerst goed naar wat je echt nodig hebt en ga vervolgens de verschillende zorgverzekeringen vergelijken op dekking en prijs, zodat je uiteindelijk kiest voor goedkoopste zorgverzekering met de beste dekking.

Hoger eigen risico, lagere premie

Het verplichte eigen risico in 2019 bedraagt 385 euro. Dat betekent dat iedereen de eerste zorgkosten die vallen onder de basisverzekering tot een bedrag van 385 euro zelf moet betalen. Het eigen risico is bijvoorbeeld niet van toepassing op de huisarts en kraamhulp. Ook vergoedingen uit aanvullende zorgverzekeringen gaan niet ten laste van het eigen risico. Je kunt ervoor kiezen om het eigen risico vrijwillig te verhogen met een vast bedrag van 100, 200, 300, 400 of 500 euro. Hoe hoger het eigen risico, hoe hoger de korting op de zorgpremie. Een effectieve manier om een goedkope zorgverzekering nog goedkoper te krijgen. Kies je bijvoorbeeld voor het maximale eigen risico, dan krijg je de laagst mogelijke premie. Wanneer je verwacht relatief weinig zorg te gebruiken, kun je kiezen voor een extra eigen risico. Maar let op: een hoger eigen risico betekent ook daadwerkelijk een groter risico. Mocht je dan onverwacht toch veel zorg nodig hebben, dan betaal je eerst het volledige bedrag van het eigen risico zelf. Je moet dit risico dus wel kunnen dragen. Als je kiest voor een vrijwillige eigen risico van 500 euro, betaal je de eerste 885 euro aan medische kosten zelf.

Restitutie- of naturapolis

Er zijn verschillende manieren waarop verzekeraars hun betalingen afhandelen. Met een naturapolis betaalt de zorgverzekeraar de zorgnota rechtstreeks aan de zorgverlener. Kanttekening hierbij is dat je alleen gebruik kunt maken van zorg bij de zorgverleners waar jouw verzekeraar contracten mee heeft. Je mag naar een andere zorgverlener, maar mogelijk betaalt de verzekeraar niet de volledige nota. De rest moet je zelf bijbetalen. Bij een restitutiepolis moet je de zorgkosten soms eerst zelf voorschieten, maar kun je wel bij iedere zorgverlener terecht. Dit is onafhankelijk contracten die wel of niet met zorgverleners zijn gesloten. Restitutiepolissen zijn meestal duurder dan naturapolissen. Daarnaast bestaan er ook combinatiepolissen. Dit is een mix tussen een restitutie- en naturapolis.

Goedkoopste zorgverzekering 2019 afsluiten

Door het vergelijken kom je tot de goedkoopste zorgverzekering met de dekking goed afgestemd op jouw wensen. Na het invullen van jouw wensen in onze vergelijker worden de zorgverzekeringen gerangschikt op prijs. Vervolgens kun je de polissen ook nog inhoudelijk vergelijken op de polisvoorwaarden. Neem daarna een weloverwogen beslissing. Het gaat ten slotte wel om je gezondheid en je portemonnee. De goedkoopste zorgverzekering vind je op Zorgverzekering.net.

Wat wordt er onder alternatieve geneeswijzen verstaan?

Het is vaak een wirwar aan behandelingen waar de verzekeraars vergoedingen voor geven. Een van de bekendste is homeopathie. Dit is een geneeskunst waarbij het zelfherstellend vermogen van de mens centraal staat. Ook natuurgeneeswijzen en de Chinese geneeskunde kunnen onder de noemer alternatieve geneeswijzen vallen. Welke vormen dekking voor wordt gegeven kan verschillen per verzekeraar.

Is alternatieve geneeswijzen standaard meeverzekerd?

Nee, er bestaan geen dekking in de basisverzekering. Wil je wel een vergoeding hebben voor deze kosten? Dan moet het meeverzekerd worden via een aanvullende verzekering. Je kunt bij het vergelijken aangeven hoeveel kosten je verwacht in 2019. De zorgverzekeringen die het beste overeenkomen met jouw wensen komen uit de vergelijking naar voeren. Uiteraard wordt er wel weer geselecteerd op de goedkoopste zorgverzekeringen.

Goedkoopste tandartsverzekering

Net als in 2017 zijn ook dit jaar weer de tandartstarieven vastgesteld door de overheid. De belangrijkste verschillen zitten vooral in prijzen van de tandartsverzekeringen. De verzekeringen kun je niet alleen op premie vergelijken. De verschillen per tandartsverzekering in dekking zijn namelijk groot. Let bij het afsluiten van de voor jou goedkoopste tandartsverzekering goed op wat je nodig hebt. Verwacht je geen groot onderhoud? Dan hoef je ook geen grote vergoedingsbedragen te verzekeren!

Dekking onder 18 jaar

Voor jongeren tot 18 jaar krijg je de meeste tandartsbehandelingen vergoed uit het basispakket. Indien er orthodontie nodig is, wordt dit echter (op uitzonderingen na) niet vergoed uit het basispakket. Neem vooraf wel contact op met de verzekeraar om na te vragen of je toestemming moet aanvragen voor dure behandelingen. Kosten die niet vallen onder de dekking van de basisverzekering, kunnen de ouders een aanvullende verzekering voor afsluiten.

Dekking boven 18 jaar

Indien je 18 jaar of ouder bent zijn tandartskosten normaal gesproken niet meer verzekerd in de basisverzekering. Je zult een aanvullende tandartsverzekering moeten afsluiten om dekking te krijgen. Aangezien je natuurlijk de goedkoopste tandartsverzekering wilt, is het handig om te kijken naar de gezondheid van je gebit en naar welke behoeftes en zekerheden jij nodig hebt. Een basisverzekering dekt alleen bijzondere tandheelkundige zorg. Dit is bijvoorbeeld de zorg die iemand nodig heeft omdat hij of zij een ernstige ontwikkelingsstoornis heeft of als mensen ernstige stoornissen of afwijkingen van het gebit hebben. In dat soort gevallen kunnen ze hulp en een implantaat vergoed krijgen uit de basisverzekering. Kies je voor een tandartsverzekering? Stem deze zo goed mogelijk af op de kosten die je verwacht in 2019.

Kiezen voor een gedeeltelijke dekking

De tandartsverzekering is een relatief dure aanvullende verzekering. Je kunt de kosten drukken door niet te kiezen voor een 100 procent dekking van de kosten, maar 75 procent dekking. Je betaalt een kwart van de tandartsrekening zelf. Hiermee verlaag je de premie voor de tandartsverzekering met tientallen euro’s per jaar. Mocht je wel hoge kosten maken, dan vergoedt de verzekeraar het overgrote deel van de rekening.

Sparen voor de tandarts via Ixorg

Naast het verzekeren van de tandartskosten kun je ook sparen om de kosten te betalen. Dat kan via Ixorg. Via deze organisatie bouw je een spaarpotje op waarvan je de kosten voor orthodontie en de tandarts kunt betalen. Het gespaarde bedrag blijft van jezelf. Samen met de tandarts kun je berekenen hoeveel geld je nodig hebt. Bij Ixorg betaal je maandelijks vanaf € 4,85 voor de dienstverlening. Daarbij is een calamiteitenverzekering met dekking tot € 10.000 voor gebitsschade door ongevallen inbegrepen. Daar bovenop kun je zelf maandelijks een eigen gekozen bedrag sparen voor de kosten van tandartsbehandelingen. Wel moet dit bedrag minimaal €2,- per maand bedragen. Dit bedrag wordt opzij gezet als een persoonlijk budget.

Goedkoopste zorgverzekering bril en lenzen

In uitzonderingsgevallen krijg je vanuit de basisverzekering een vergoeding voor brillen en contactlenzen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij bijzondere optische hulpmiddelen. Je kunt wel een vergoeding meeverzekeren, maar dat gaat via de aanvullende zorgverzekering. Maar let op! Alleen voor een vergoeding voor brillen en contactlenzen kan het niet uit om een aanvullende verzekering te kiezen. Je moet voorkomen dat de hoogte van de premie de jaarlijkse vergoeding overtreft.

Heb je voor kinderen wel recht op een vergoeding uit de basisverzekering?

Ook voor kinderen volgt er slechts in uitzonderingsgevallen een uitkering voor brillen en contactlenzen. Ook voor kinderen heb je dus een aanvullende verzekering nodig. Zet kinderen daarom altijd op de polis bij de ouder met de ruimste aanvullende verzekering. Op deze manier liften ze mee wat betreft de dekkingen.

Heb je maar eens per 2 jaar recht op een vergoeding?

Verzekeraars geven vaak maar één keer per twee jaar een vergoeding voor brillen en contactlenzen. Heb jij je vergoeding al verbruikt, maar nog wel een nieuwe bril nodig in 2019? Geen probleem! Stap over naar een andere zorgverzekering en je hebt weer recht op een vergoeding. Bij de nieuwe verzekeraar heb je gewoon weer het volledige bedrag beschikbaar.

Krijg ik een vergoeding voor het laseren van mijn ogen?

Helaas krijg je geen vergoeding vanuit de basisverzekering. Ook in dit geval heb je een aanvullende verzekering nodig. Niet alle verzekeraars bieden hier een vergoeding voor in de aanvullende verzekering. Het blijft dus een kwestie van vergelijken.

Goedkoopste zorgverzekering buitenlanddekking

Iedere Nederlander is verplicht om een basiszorgverzekering af te sluiten en in stand te houden. De zorgverzekering biedt zowel een dekking van medische zorg in Nederland als een buitenlanddekking. De basiszorgverzekering, de goedkoopste zorgverzekering, heeft een wereldwijde dekking voor spoedeisende hulp. Het maakt dus niet uit naar welk land je gaat, spoedeisende hulp is altijd verzekerd. Hierbij geldt wel dat kosten die je maakt voor een niet spoedeisende behandeling in het buitenland, niet altijd volledig verzekerd is. Voordat je dit soort kosten maakt, moet je eerst overleggen met de zorgverzekeraar. Ook spoedeisende hulp wordt niet altijd 100% gedragen door de zorgverzekeraar. De vergoeding is namelijk beperkt tot het bedrag de medische behandeling in Nederland kost. Houd hier rekening mee, want als de medische kosten in het buitenland hoger zijn dan in Nederland, moet je een deel van de kosten mogelijk zelf dragen. Dit kun je ondervangen met een aanvullende zorgverzekering.

Waar zijn de kosten hoger?

Er zijn een aantal landen die bekend staan als dure landen, uitgaande van de medische kosten. Dit is bijvoorbeeld het geval in de VS, Canada, Zwitserland, Japan en een aantal Zuid-Amerikaanse landen. Maar ook in landen als Turkije en Spanje kun je te hoge medische kosten maken. Ze kunnen jou namelijk brengen naar dure privéklinieken, die uiteraard veel duurder zijn dan een gemiddeld ziekenhuis. Omdat je natuurlijk de goedkoopste zorgverzekering voor een dekking in het buitenland wilt hebben moet je dus goed kijken welke verzekering wat dekt.

Volledige vergoeding

Als je in het buitenland medische zorg nodig hebt krijg je in de meeste gevallen een volledige vergoeding. Je krijg binnen de Europese Unie een volledige buitenlanddekking wanneer er in Nederland een internationaal erkende behandeling (nog) niet beschikbaar is. De zorgverzekeraar moet in dit geval wel vooraf op de hoogte gesteld zijn van de behandeling. Ook als er in Nederland onaanvaardbare wachttijden bestaan voor een behandeling die je nodig hebt, zou je naar een andere EU-lidstaat mogen gaan om daar met volledige buitenlanddekking behandeld te worden. Spreek dit vooral goed door met de verzekeraar. Onvoorziene eigen bijdragen moet je namelijk voorkomen.

Medische kosten meeverzekeren in de reisverzekering?

In de aflopende of doorlopende reisverzekering kun je medische kosten ook meeverzekeren. Dat kan handig zijn, als je geen aanvullende zorgverzekering hebt. In veel aanvullende zorgverzekeringen wordt de vergoeding van medische kosten in het buitenland 100 procent gedekt. In dat geval hoef je medische kosten niet meer mee te verzekeren in de reisverzekering. Heb je geen aanvullende zorgverzekering? Dan is het zeker aan te raden om de reisverzekering uit te breiden met een dekking voor de medische kosten in het buitenland. In de meeste gevallen heb je het niet nodig, maar je weet maar nooit.

Aanvullende zorgverzekering

Omdat de goedkope basisverzekering niet alles dekt in het buitenland kun je er ook voor kiezen om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Er bestaan grote verschillen tussen de aangeboden aanvullende zorgverzekeringen met betrekking tot de buitenlanddekking. Voorbeelden van dekkingen waarvoor je mogelijk een aanvullende zorgverzekering nodig hebt zijn bijvoorbeeld:
  • Kosten voor spoedeisende hulp die niet binnen de basisverzekering vallen;
  • Kosten voor onverwachte maar niet-spoedeisende hulp;
  • Vaccinaties;
  • Geplande zorg;
  • Repatriëring bij ziekte of ongeval.
Let er bij het kiezen van de juiste aanvullende zorgverzekering wel even op dat meestal alleen de zorgkosten zelf worden vergoed. Voor bijkomende kosten, als reiskosten en dergelijke dien je een reisverzekering voor af te sluiten.

Goedkoopste zorgverzekering fysiotherapie

Veel mensen weten niet dat fysiotherapie bijna niet wordt vergoedt door de basiszorgverzekering. Na je achttiende vergoedt de basisverzekering alleen fysiotherapie voor chronische aandoeningen vanaf de 21ste behandeling uit de basisverzekering. De eerste 20 behandelingen betaal je dus zelf, maar hiervoor kan je ook een goedkope aanvullende verzekering voor fysiotherapie afsluiten. Bij incontinentie worden de eerste negen behandelingen vergoed. Sinds 2017 is de basisverzekering uitgebreid met fysiotherapie bij etalagebenen (tweede fase). Hieronder vertellen we je hoe je de goedkoopste zorgverzekering voor fysiotherapie kunt afsluiten. Patiënten met artrose krijgen vanaf 2019 vanuit de basisverzekering ook recht op 12 behandelingen fysiotherapie. Daar hoef je dus geen aanvullende verzekering meer voor af te sluiten.

Hoe zit het met fysiotherapie tot 18 jaar?

De eerste negen fysiotherapiebehandelingen voor jongeren tot 18 jaar worden wel vergoed. Mocht dit niet tot verbetering leiden, dan kan de zorgverzekeraar ook nog negen extra behandelingen vergoeden. Jongeren met een chronische aandoening krijgen alle behandelingen vergoed.

Eigen risico

De bijdragen aan fysiotherapie vallen onder het eigen risico. Dat betekent dat je over de behandelingen die vergoed worden vanuit de basisverzekering eigen risico betaalt. Over vergoedingen vanuit de aanvullende verzekering ben je uiteraard geen eigen risico verschuldigd. Dat geldt overigens voor alle uitkeringen uit de aanvullende verzekering.

Vergoeding bij etalagebenen

Als je last hebt van pijn door vernauwde bloedvaten in de benen, wordt er gesproken over etalagebenen. Er volgt een vergoeding als je etalagebenen in de tweede fase hebt. In de eerste fase heb je last van vernauwingen, maar is het nog niet ernstig genoeg. Pas als medisch is vastgesteld dat er sprake is van etalagebenen volgt er een vergoeding voor fysiotherapie. Per jaar worden er maximaal 37 fysiotherapiebehandelingen vergoedt. Dus ook de eerste 20 behandelingen. Met deze informatie hopen we je een stuk verder te hebben geholpen in je zoektocht naar de goedkoopste zorgverzekering voor fysiotherapie!

Aanvullende verzekering

Voor de meeste verzekerden is een aanvullende zorgverzekering nodig om de kosten van fysiotherapeutische behandelingen vergoed te krijgen. Maar voor je een aanvullende verzekering neemt, moet je eerst voor jezelf de afweging maken of je wel zoveel behandelingen fysiotherapie nodig hebt in 2019. Als je jaarlijks slechts een paar keer naar de fysiotherapeut moet, kun je dat beter niet doen. Weet je van jezelf dat je snel zware blessures oploopt, vaak sport, zwaar werk doet of als je in het verleden al fysiotherapie nodig hebt gehad, dan kan het verstandig zijn op zoek te gaan naar een goedkope aanvullende verzekering. Een reguliere behandeling kost ongeveer 30 tot 55 euro. Wil je het goed verzekeren? Kies dan voor een aanvullende zorgverzekering met een ruime dekking. De goedkoopste aanvullende verzekeringen voor fysiotherapie vind je via onafhankelijke vergelijkingssites zoals Zorgverzekering.net. Je bent nu weer een stapje verder op zoek naar de goedkoopste zorgverzekering voor fysiotherapie!

Goedkoopste zorgverzekering gezinnen

Ben je op zoek naar de goedkoopste zorgverzekering voor het hele gezin? Het hebben van een gezin brengt extra verantwoordelijkheden met zich mee. Stel je moet kosten maken voor jouw kind. Jullie moeten onverwachts naar de dokter of je kind heeft een bril nodig. Dan is het wel zo prettig om te weten dat het goed verzekerd is. Er zijn een aantal dingen waar je goed op moet letten bij het afsluiten van een zorgverzekering. Een goedkope zorgverzekering is ook haalbaar voor een compleet gezin.

Verschillende mogelijkheden

Ben je een gezin aan het stichten? Dan is het goed om te kijken naar de vergoedingen voor kraamzorg. Kraamzorg zit in de basiszorgverzekering, dus er bestaat standaard dekking voor. Een aanvullende pakket kan wel wenselijk zijn voor een ruimere dekking. Zijn je kinderen al iets ouder? Dan moet je rekening houden met orthodontie, misschien heeft je kind een beugel nodig in 2019. Het is prettig om dan bij de goedkoopste zorgverzekering met de vergoeding voor een orthodontist te zitten. Stem de dekking voor orthodontie af op de kosten die je in 2019 verwacht. Laat de orthodontist bij voorkeur een offerte maken.

Wat heb je niet nodig?

Door teveel te verzekeren kom je niet tot de goedkoopste zorgverzekering. Probeer dus goed af te wegen welke zorg je wel en niet nodig hebt. Je hoeft je waarschijnlijk nog niet bezig te houden met de vergoeding voor een kunstgebit. Ga je niet verzekeren voor zorg waar je nog geen gebruik van verwacht te maken. Soms is het voordeliger om je niet aanvullend te verzekeren. Stel je gaat maar eens in het jaar naar de fysiotherapeut om je rug te behandelen. Dan kan het slimmer zijn om die kosten zelf te betalen in plaats van te verzekeren in een aanvullende zorgverzekering. Je wilt uiteindelijk de goedkoopste zorgverzekering voor jou en je gezin. Waar moet je verder nog naar kijken?

Eigen risico

Denk goed na of je het eigen risico wilt verhogen of juist niet. In 2019 bedraagt het verplichte eigen risico 385 euro. Je kunt dit verhogen met maximaal 500 euro, dat betekent dat je maximale bedrag aan eigen risico dan 885 euro bedraagt. Verhoog je het eigen risico dan ga je minder premie betalen. Dit houdt wel in dat als er iets gebeurt, je het bedrag van het eigen risico zelf moet betalen. Voor de kinderen tot 18 jaar hoef je geen eigen risico te betalen. Maak een goed overwogen beslissing als je op zoek gaat naar de goedkoopste zorgverzekering.

Kinderen

Je kunt zelf kiezen op welke verzekering de kinderen worden meeverzekerd. Dat gaat dus niet vanzelf. Je kinderen wil je natuurlijk goed verzekeren. Tot hun 18e verjaardag betalen de kinderen geen premie. Voor jou, en wellicht je partner is het verstandig te kijken naar welke polis je gaat afsluiten. Nemen jullie samen een polis of apart? Bij dit besluit moet je al nadenken over de kinderen. Hebben jullie  verschillende aanvullende dekkingen? Waarschijnlijk is het slim om de kinderen mee te verzekeren op de zorgverzekering met de ruimste aanvullende verzekering.

Conclusie

Let dus goed op wat het gezin nodig heeft aan zorg. In welke fase van het leven zit je? Heb je hele jonge kinderen of zitten ze al op de middelbare school? Reis je veel met het gezin? Kies niet alleen voor de goedkoopste zorgverzekering, maar ook de polis met een ruime dekking. Het is altijd verstandig om een vergelijking te maken op basis van de dekking die je nodig denkt te hebben. Zo kun je vergelijken welke pakketten de dekking bieden die je wilt en kun je vervolgens de premies vergelijken die je betaalt bij de verschillende zorgverzekeraars. Verder is het zonde om je te verzekeren voor dingen die jullie niet nodig hebben. Wat doe je met het eigen risico? Verhogen of juist niet? Dat hangt dus letterlijk af van het risico dat je durft te nemen, en de kosten die je verwacht.

Goedkoopste zorgverzekering voor grensarbeiders

Als grensarbeider beland je al snel in een moeras van bureaucratie. De zorgverzekering is daar één van. Hier volgen een paar algemene tips. Als je in België of Duitsland werkt, is het verstandig om in gedachte te houden dat de Belgische en Duitse werknemersverzekering een vast percentage van het salaris bedraagt. In dat opzicht valt er niet veel te kiezen. Daarnaast hebben Nederland, België en Duitsland nog een paar andere belangrijke kenmerken die de keuze voor je zorgverzekering kunnen beïnvloeden. Zo is het voor Nederlandse verzekeringsstelsel kenmerkend dat aanvullende zorgverzekeringen vaak duur zijn. Daarnaast zijn in België juist de medicijnen erg duur. In Duitsland wordt er gewerkt met een verplichte staatsverzekering.

Wonen in Nederland, werken in België

Wanneer je in Nederland woont en in België werkt, moet jij je voor de verzekering in België aanmelden bij een mutualiteit (oftewel het ziekenfonds) of bij de Hulpkas voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (HZIV). Om je daar in te kunnen schrijven moet je eerst een verklaring van je werkgever inleveren. Als je dat geregeld hebt kun je gebruik maken van de medische zorg in België volgens de voorwaarden en voor rekening van de mutualiteit. Werk je in het buitenland? Dan krijg je van de buitenlandse verzekeraar het formulier 106 (ook wel S1 genoemd). Met deze verklaring kun je ook in Nederland een goede zorgdekking krijgen. Deze zogenaamde Verdragspolis wordt geadministreerd door de verzekeraar CZ. Zij zijn namelijk de enige zorgverzekeraar in Nederland die de administratie uitvoert voor mensen die in het buitenland wettelijk tegen ziektekosten verzekerd zijn en in Nederland wonen. Jij en je gezinsleden worden dan bij CZ geregistreerd als zogenaamde verdragsgerechtigden. Je moet daarvoor wel nog een aanmeldingsformulier voor de CZ Verdragspolis invullen.

Neem in dit soort gevallen contact op met CZ voor nadere informatie.

Wonen in België, werken in Nederland

Als je in België woont en alleen maar in Nederland werkt, moet jij je in Nederland verzekeren tegen ziektekosten. Je verzekert je bij een Nederlandse zorgverzekeraar waarbij je een eigen risico hebt van 385 euro per jaar. Je moet hierbij verplicht een basisverzekering afsluiten, en je kunt ook een aanvullende verzekering afsluiten. Je kunt recht hebben op zorgtoeslag. Laat je bij de verzekeraar wel registreren als grensarbeider.

Restitutiepolis

Er zijn twee verzekeringsvormen. Met de restitutieverzekering mag je als verzekerde zelf je zorgverlener kiezen, in zowel België als Nederland. Je betaalt dan eerst de facturen waarna je door de zorgverzekeraar wordt terugbetaalt. De tweede vorm is de naturaverzekering.

Naturapolis

Je kunt ook kiezen voor de naturapolis. Als verzekerde moet je in dat geval naar de zorgverlener waarmee je zorgverzekeraar een overeenkomst heeft gesloten. Je bent dus niet vrij in de keuze voor een zorgverlener. De verzekeraar zal in dit geval de zorgverlener onmiddellijk betalen waardoor je dus niet eerst zelf een factuur moet betalen.

Gezinsleden

Als je gezinsleden hebt die in België of in Nederland werken of gezinsleden die een Belgische of Nederlandse uitkering hebben, moeten ze zelf in België of Nederland verzekerd zijn. Als dat niet het geval is, zal het gezinslid worden aangesloten bij een Belgisch ziekenfonds op kosten van Nederland. Je moet dan het S1 formulier aanvragen bij je Nederlandse zorgverzekeraar, die daar de personen ten laste op vermeldt.

Wonen in Nederland, werken in Duitsland

De Duitse zorgverzekering lijkt op hoe het in Nederland tot 2006 geregeld was. Er is een soort ziekenfonds verzekering. Deze is verplicht voor bijvoorbeeld werknemers, gepensioneerden en werklozen. De hoogte van de premie is afhankelijk van het inkomen. Daarnaast is er een particuliere verzekering voor als je niet onder de verplichte verzekering valt. Deze kan een veel ruimere dekking bieden dan de ziekenfonds verzekering. Als je verplicht of vrijwillig verplicht verzekerd bent, kan je als grensganger via het formulier S1 ook gebruikmaken van het Nederlandse zorgstelsel.

Particuliere verzekering

Als je kiest voor een particuliere verzekering in Duitsland, is het aan te raden om eerst offertes aan te vragen. De dekkingen in de polissen en de hoogte van de premies lopen namelijk zeer uiteen. Ook is het handig om te weten dat je familieleden niet gratis meeverzekerd zijn. Dus als je ervoor kiest om een particuliere verzekering in Duitsland af te sluiten moet je goed van te voren afstemmen welke kosten vergoed kunnen worden en welke niet.

Aanmelden bij een zorgverzekeraar

Als je eenmaal een baan hebt gevonden in Duitsland moet je je bij een Krankenkasse aanmelden. De Duitse Krankenkasse int de premies voor de sociale verzekeringen, regelt de ziektekostenverzekering en betaalt de uitkeringen. Je mag zelf kiezen bij welke Krankenkasse jij jezelf wilt aanmelden. Kijk dus goed naar de service die de verschillende Krankenkasse bieden. Nadat je bent aangemeld, moet je het S1 formulier aanvragen. Deze heb je nodig voor het aanmelden bij CZ. In Nederland is dit de (enige) zorgverzekeraar voor grensgangers die in Nederland wonen en in het buitenland verzekerd zijn. Als je daar behoefte aan hebt kun je natuurlijk ook in Nederland een aanvullende verzekering afsluiten. Je betaalt geen premie voor de basisverzekering.

Eigen risico

Als je gebruik maakt van de ziektekostenverzekering in Duitsland, gaat dit volgens de normen en voorwaarden van de Duitse verzekering. Maak je in Nederland gebruik van de zorg, dan gaat dit naar de normen en voorwaarden in Nederland. Maak je in Nederland gebruik van de zorg, dan heb je in Nederland een eigen risico van 385 euro per jaar. Je hebt geen recht op de Nederlandse zorgtoeslag.

Wonen in Duitsland, terwijl je werkt in Nederland

Iedereen die in Nederland werkt moet verplicht verzekerd zijn tegen ziektekosten. Omdat je in Duitsland woont, kan je via EU-verdragen gebruik maken van het ziektekostenstelsel in Duitsland via het formulier S1.

Premies

De premies betaal je in Nederland en op je (Nederlandse) inkomen wordt aanvullend nog een heffing ingehouden. In Nederland heb je een eigen risico van 385 euro per jaar, die alleen geldt als je gebruik maakt van zorg in Nederland. Je kunt ook eventueel een particuliere aanvullende verzekering afsluiten. Dit doe je in Nederland als je gebruik gaat maken van het Nederlandse zorgsysteem of in Duitsland als je gebruik maakt van het Duitse zorgsysteem. Over het algemeen maak je als grensarbeider die in Duitsland woont gebruik van het Duitse zorgsysteem en is een aanvullende verzekering in Nederland niet nodig.

Meeverzekeren

Als je gehuwde partner en/of kinderen moeten worden meeverzekerd, wordt dit door de Duitse Krankenkasse naar Duits recht vastgesteld. De gehuwde partner zonder inkomen of met een klein inkomen en kinderen kunnen naar Duits recht worden meeverzekerd. De Duitse Krankenkasse vult hiervoor een deel van het S1 formulier in en stuurt deze vervolgens naar het Zorginstituut Nederland. De gehuwde partner en de kinderen die 18 jaar of ouder zijn betalen hun basispremie in Nederland aan het zorginstituut.

Zorgtoeslag

Omdat de premies voor een zorgverzekering relatief hoog zijn, kan je in Nederland hiervoor een toeslag aanvragen bij de Nederlandse belastingdienst. Deze toeslag is inkomensafhankelijk en wordt maandelijks uitgekeerd.

Goedkoopste zorgverzekering ouderen

Na je pensioen wil je optimaal gaan genieten. Met een goede zorgverzekering kun je zorgen voor een goede dekking en toch nog de goedkoopste zorgverzekering. Je wilt zekerheid dat je de beste zorg krijgt, maar ook zekerheid dat je daar niet teveel voor betaalt. Hoe vind je de beste en goedkoopste zorgverzekering voor ouderen?Uit onderzoek blijkt dat maar weinig ouderen overstappen van zorgverzekeraar, terwijl daarmee veel geld bespaard kan worden. Dat is vooral jammer, omdat sinds jaren vooral ouderen en chronisch zieken meer moeten betalen door een sterk verhoogde eigen risico. De aanvullende pakketten zijn duurder geworden, terwijl de dekking ook wordt beperkt. De goedkoopste zorgverzekeringen voor ouderen vind je door goed te vergelijken.

Eigen risico

Omdat bij het ouder worden ook bepaalde lichamelijke klachten vaker voorkomen, is het verstandig om goed te kijken naar het eigen risico. Dat moet niet te hoog zijn, want als je ouder wordt, zul je meer zorg nodig hebben en dus sneller je eigen risico verbruiken. Je kunt ervoor kiezen het eigen risico te verhogen, maar dat is een risico. Mocht je zorg uit de basisverzekering gebruiken, dan betaal je in veel gevallen eerst het eigen risico uit eigen portemonnee voordat je vergoedingen krijgt. Verwacht je het eigen risico van 385 euro op te gebruiken? Dan is het niet verstandig om het eigen risico ook nog eens vrijwillig te verhogen.

Natura- en restitutieverzekering

Daarnaast is het voor ouderen belangrijk om te weten of ze een natura- of resitutieverzekering willen afsluiten. Je kunt kiezen voor een naturaverzekering. Bij deze verzekering ben je afhankelijk van contracten die verzekeraars sluiten met zorgverleners. Als niet alle zorgverleners gecontracteerd worden, kun je bijvoorbeeld niet in alle ziekenhuizen terecht. Bij de restitutieverzekering heb je een volledige keuzevrijheid, maar het nadeel is weer dat je bepaalde facturen van zorgverleners moet voorschieten. Bij de naturaverzekering betaalt de verzekeraar rechtstreeks aan de zorgverlener.

Aanvullende verzekeringen

Voor ouderen is het met name interessant om de verschillende aanvullende pakketten van goedkope verzekeringen te vergelijken. Meerdere zorgverzekeraars hebben aanvullende pakketten op maat voor senioren, waarin bijvoorbeeld uitgebreidere beweeg- en tandheelkundige zorg wordt aangeboden. Ook mantelzorgkosten en voetbehandelingen zijn in dit soort pakketten opgenomen. Een dergelijke vergelijking maken lijkt ingewikkeld, maar dat valt reuze mee. In de vergelijker vul je in wat jouw wensen zijn en de goedkoopste zorgverzekering met de beste dekking komt bovenaan. Let ook op de kosten van mantelzorg. Bij aanvullende verzekeringen is het belangrijk om te kijken of je de extra dekking echt nodig hebt. Zo kun je bijvoorbeeld al jaren een tandprothese hebben, terwijl je nog steeds een dure tandartsverzekering hebt. Let daarom ook op zaken als vergoeding voor brillen of lenzen en andere hulpmiddelen.

Collectieve kortingen

Soms kun je via ouderenverenigingen of belangenorganisaties een collectieve korting krijgen op je zorgverzekering. Als je een zorgverzekering via je ouderenbeweging, vakbond of sportvereniging aangeboden krijgt, let dan wel op of je niet ergens anders een nog goedkopere zorgverzekering kunt afsluiten. Collectieve zorgverzekeringen lijken vaak goedkoper dan ze zijn. Recht op korting geldt maar voor één of enkele verzekeraars. Korting wil nog niet zeggen dat je voordelig uit bent. Dat valt het beste te vergelijken via onafhankelijke vergelijkingssites als Zorgverzekering.net.

Medische keuringen en eisen

Ouderen worden door een enkele verzekeraar gezien als een verzekeringsrisico. Als je een bepaalde klacht of handicap hebt, kan een verzekeraar bij een aanvullende verzekering een medische keuring of gezondheidsverklaring eisen. Controleer dat dus van tevoren. Voor de basisverzekering geldt overigens een acceptatieplicht. Zorgverzekeraars zijn verplicht om iedereen voor een basisverzekering te accepteren, ook als bekend is of verwacht wordt dat iemand veel zorg gebruikt.

Goedkoopste zorgverzekering starters

Als starter verandert je wereld in één klap totaal: je krijgt (hopelijk) een baan, je verlaat je studentenkamer en gaat misschien zelfs samenwonen. Met je veranderende leven, verandert ook je zorgbehoefte. Je zult dus kritisch moeten gaan kijken naar je zorgverzekering, want die kan vaak goedkoper. Vooral als je nauwelijks medische zorg nodig hebt. Als starter heb je nog betrekkelijk weinig risico’s. Je bent gezond, hebt een baan, maar ook weinig inkomen. Bovendien heb je al je geld nodig voor je nieuwe huis, dus je zult als starter het onderste uit de kan moeten halen en op zoek moeten naar de goedkoopste zorgverzekering.

Hieronder leggen we uit hoe je als starter aan de goedkoopste zorgverzekering komt.

Basisverzekering

Het is niet heel moeilijk om te besparen op je zorgverzekering. Ook in 2019 zitten er namelijk grote premieverschillen tussen zorgverzekeringen. Je kunt door te vergelijken via vergelijkingssites als Zorgverzekering.net eenvoudig besparen. Het is belangrijk om goed te kijken naar wát er precies verzekerd is. Tandartsdekking moet je bijvoorbeeld een aanvullende verzekering voor afsluiten. En zo valt fysiotherapie na je 18e jaar niet meer onder de basisverzekering.

Eigen risico

Een slimme manier voor starters om aan de goedkoopste premie voor hun zorgverzekering te komen, is het verhogen van het eigen risico. In 2019 bedraagt het wettelijk verplichte eigen risico 385 euro. Het eigen risico kan verhoogd worden met 100, 200, 300, 400 of 500 euro. Het eigen risico kan dus oplopen tot 885 euro, in ruil hiervoor krijg je korting op je premie. Deze korting kan oplopen tot wel 20 tot 25 euro per maand! Zo wordt de goedkoopste zorgverzekering nog goedkoper.

Aanvullende verzekeringspakketten

Niet alles uit je aanvullende pakketten heb je nodig. Daarom is het als starter goed om kritisch naar je aanvullende pakketten te kijken. Als je gedurende je hele studententijd regelmatig naar de tandarts bent geweest, kan het zijn dat je alleen nog maar controles uit hoeft laten voeren. Dan heb je geen dure aanvullende tandartsverzekering meer nodig.

Natura- en restitutieverzekering

Sommige verzekeraars werken met naturaverzekeringen, andere met restitutieverzekeringen. In het eerste geval bepaalt de verzekeraar naar welke zorgverlener je kunt gaan. Bij de restitutieverzekering kun je bij alle zorgverleners terecht en vergoedt de zorgverzekeraar de zorg rechtstreeks aan de zorgverlener. Dit verschil kan invloed hebben op de prijs van je zorgverzekering. Naturaverzekeringen zijn over het algemeen iets goedkoper.

Samenwonen: collectieve verzekering?

Als je als starter gaat samenwonen, kan het nuttig zijn om je verzekeringen samen te voegen met die van je partner. Wanneer jij of je partner collectiviteitskorting ontvangt kan de ander daarvan meeprofiteren, wat jullie gezamenlijke verzekeringskosten kan verlagen.

Startende ZZP’er of ondernemer

Ben je zelfstandige zonder personeel? Dan kan het als starter interessant zijn om te kijken naar welke zorgverzekeraars je ZZP-korting geven. Veel zorgverzekeraars geven ZZP’ers korting op de zorgpremie. Eventueel kan je partner of in de toekomst je kind ook mee worden verzekerd. De goedkoopste zorgverzekering voor starters is niet altijd de voordeligste voor ZZP’ers. Vergelijken van de verschillende zorgverzekeringen is belangrijk.

Goedkoopste zorgverzekering studenten

Als student heb je een beperkt budget, dus wil je de goedkoopste zorgverzekering. Maar hoe vind je nu snel en gemakkelijk de laagste premie? Over het algemeen geldt voor elke zorgverzekering: hoe hoger je eigen risico, hoe lager de premie voor je zorgverzekering is. Je krijgt namelijk premiekorting bij een hoger eigen risico. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de zorg die je écht nodig hebt. Hieronder lees je hoe je de goedkoopste zorgverzekering voor studenten vindt.

Universiteit of Hogeschool

De meeste studenten gebruiken weinig zorg, omdat zij over het algemeen gezond zijn. Daardoor kunnen studenten veel besparen op de zorgverzekering. Veel studenten sluiten zich aan bij een collectieve zorgverzekering via bijvoorbeeld de Universiteit of Hogeschool. Bij een collectieve verzekering krijg je namelijk een hoge korting. Toch kan het vaak goedkoper. Veel zorgverzekeraars bieden speciale studentenzorgverzekeringen aan, waarin je bijvoorbeeld geen vergoedingen voor kunstgebit, steunkousen of andere zorg die je niet gebruikt zitten. Om een goedkope studentenverzekering te vinden is het dus aan te raden om goed te vergelijken.

Tandverzekering

Ga je maar één keer in het half jaar naar de tandarts? Dan is het slim om geen aanvullende tandverzekering af te sluiten. Een halfjaarlijkse controle kost ongeveer 20 tot 30 euro, terwijl je meer geld kwijt bent als je een maandelijkse premie voor een aanvullende tandartsverzekering betaalt. Let wel op: als je bijvoorbeeld een gaatje hebt, en je hebt geen tandartsverzekering. Dan draagt je de hoge tandartskosten zelf.

Fysiotherapie

Je kunt beter geen fysiotherapie meenemen in je pakket als je weinig tot nooit gebruikt maakt van fysiotherapie. Moet je toch naar de fysiotherapeut? Een behandeling kost je gemiddeld 30 euro. De kosten zijn dus nog te overzien.

Dekking in het buitenland

Met de basisverzekering ben je over de hele wereld verzekerd voor eerste hulp, weliswaar tot het bedrag dat de benodigde behandeling in Nederland gekost zou hebben. Als je daarnaast een doorlopende reisverzekering hebt, ben je vaak dubbel verzekerd. Medische kosten kun je namelijk meeverzekeren in de reisverzekering. Je reisverzekeraar zal de kosten die je dan maakt en die niet door je zorgverzekering vergoed worden, betalen. In plaats van een reisverzekering kun je ook kiezen voor een aanvullende zorgverzekering die je volledige dekking in het buitenland biedt.

Alternatief geneeswijzen

Ben je ooit wel eens geholpen door een acupuncturist, homeopaat of chiropractor? Is je antwoord hierop nee, dan is het niet nodig om alternatieve geneeswijzen mee te verzekeren. De kans is namelijk klein dat je dit het komende jaar nodig hebt. Zeker als je er niet in geloofd.

Goedkoopste zorgverzekering voor studenten

Als student vind je dus de goedkoopste zorgverzekering door goed te vergelijken en af te wegen voor welke zorg je je aanvullend wilt verzekeren. Zo betaal je niet voor zorg waar je toch geen gebruik van verwacht te maken en ben je goedkoper uit.

Snel naar:

    Discussieer mee!