Goedkoopste Zorgverzekering

Alle goedkope zorgverzekeringen

Ben je op zoek naar de goedkoopste zorgverzekering, maar wel met de beste voorwaarden? De goedkoopste zorgverzekering vind je hier op Zorgverzekering.net, een van de meest complete vergelijkingssites van Nederland. Met de tools aan de linkerzijde kan je gemakkelijk en snel de goedkoopste zorgverzekering voor jezelf samenstellen. Door hier jouw persoonlijke gegevens en voorkeuren in te vullen, wordt automatisch de goedkoopste zorgverzekering voor jou berekend. Alle zorgverzekeringen zijn gerangschikt op prijs, bovenaan vind je dus de goedkoopste zorgverzekering. Start nu en bespaar honderden euro’s per jaar op je zorgverzekering.

Dit is de goedkoopste zorgverzekering ⏰
Verzekeraar Zorgverzekering Zorgkeuze Premie per maand
ZieZo selectief Zilveren Kruis Beperkte keuze €105,25
Ditzo ASR Vrije zorgkeuze €107,90
Just CZ Vrije zorgkeuze €107,95
Ziezo Basis Zilveren Kruis Vrije zorgkeuze €108,75
CZDirect CZ Vrije zorgkeuze €109,95

december 2019

 

goedkoopste zorgverzekering van nuBereken nu de goedkoopste zorgverzekering voor jou

Alle goedkope zorgverzekeringen op een rij

Je wilt de goedkoopste zorgverzekering met de beste dekking. Dat kan! Op Zorgverzekering.net vergelijk je zorgverzekeringen op zowel premie als kwaliteit. Aan de linkerkant zie je de tools waarmee je gemakkelijk en snel de goedkoopste zorgverzekering voor jezelf samenstelt. Door hier jouw persoonlijke gegevens en voorkeuren in te vullen, wordt automatisch de goedkoopste zorgverzekering voor jou berekend. Alle zorgverzekeringen zijn gerangschikt op prijs, bovenaan vind je dus altijd de goedkoopste zorgverzekering. Start nu en bespaar tot honderden euro’s per jaar op je zorgverzekering.

Zorgverzekering goedkoper en duurder in 2020

Sommige verzekeraars hebben de premie voor de zorgverzekering 2020 beperkt verhoogd, terwijl andere verzekeraars juist veel meer premie rekenen. De onderlinge verschillen tussen verzekeraars zijn door de premiestijging per 2020 groter geworden. Het is dus nog belangrijker geworden om te vergelijken. De kans is zeer groot dat je veel geld kunt besparen.

Basisverzekering

De basisverzekering is voor iedere Nederlander verplicht. Deze verzekering biedt dekking tegen de meest noodzakelijke geneeskundige kosten. Voorbeelden hiervan zijn ziekenhuisopnames, hulpmiddelen, medicijnen, ziekenvervoer, kraamzorg, tandartszorg (tot 18 jaar) en paramedische zorg. De dekking in deze verzekering is door de overheid vastgesteld en bij alle verzekeraars gelijk. Alle verzekeraars bieden dus dezelfde dekking aan, maar de premieverschillen zijn wel groot. De verschillen kunnen in de tientallen euro’s per maand lopen. Maar hoe vind je de goedkoopste zorgverzekering? Eenvoudig! Door te vergelijken. De duurste en de goedkoopste zorgverzekering verschillen honderden euro’s per jaar. En ze bieden hetzelfde.

Aanvullende zorgverzekering

Ook is het mogelijk jezelf uitgebreider te verzekeren met een aanvullende zorgverzekering. De aanvullende verzekering is niet verplicht. Deze verzekering dekt bepaalde kosten die niet of beperkt verzekerd zijn in de basisverzekering. Bij iedere verzekeraar verschillen de kosten en wat de aanvullende verzekeringen aan dekking bieden. Verzekeraars bieden verschillende aanvullende pakketten aan, zodat je kunt kiezen voor een aanvullende zorgverzekering die goed bij jou past. Ga wel altijd goed na of je een aanvullende verzekering ook echt nodig hebt. Ben je op zoek naar de goedkoopste zorgverzekering? Dan kan het verstandig zijn om geen aanvullende verzekering af te sluiten, maar daar kleven nadelen aan. Bepaalde kosten, zoals fysiotherapie en de tandartskosten, zijn in de meeste gevallen niet verzekerd in de basisverzekering. Ga je slechts twee keer per jaar voor de controle naar de tandarts? Dan is het vaak goedkoper om deze kosten zelf te betalen. Op deze manier kun je kiezen voor de goedkoopste zorgverzekering. Het uitgespaarde geld kun je dan aan iets anders besteden.

verzekeraar kies je?

In jouw zoektocht naar de goedkoopste zorgverzekering let je natuurlijk goed op de hoogte van de premie. Toch moet je ook letten op de kwaliteit van de zorg. De dekking in de verschillende aanvullende zorgverzekeringen kan per verzekeraar sterk verschillen. Kijk daarom eerst goed naar wat je echt nodig hebt en ga vervolgens de verschillende zorgverzekeringen vergelijken op dekking en prijs, zodat je uiteindelijk kiest voor goedkoopste zorgverzekering met de beste dekking.

eigen risico, lagere premie

Het verplichte eigen risico in 2020 bedraagt €385. Dat betekent dat iedereen de eerste zorgkosten die vallen onder de basisverzekering tot een bedrag van €385 zelf moet betalen. Het eigen risico is bijvoorbeeld niet van toepassing op de huisarts en kraamhulp. Ook vergoedingen uit aanvullende zorgverzekeringen gaan niet ten laste van het eigen risico. Je kunt kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Het eigen risico kun je verhogen met bedragen van €100, €200, €300, €400 of €500. Hoe hoger het eigen risico, hoe hoger de korting op de zorgpremie. Een effectieve manier om een goedkope zorgverzekering nog goedkoper te krijgen. Kies je bijvoorbeeld voor het maximale eigen risico, dan krijg je de laagst mogelijke premie. Wanneer je verwacht relatief weinig zorg te gebruiken, kun je kiezen voor een extra eigen risico. Maar let op: een hoger eigen risico betekent ook daadwerkelijk een groter risico. Mocht je dan onverwacht toch veel zorg nodig hebben, dan betaal je eerst het volledige bedrag van het eigen risico zelf. Je moet dit risico dus wel kunnen dragen. Als je kiest voor een vrijwillige eigen risico van €500, betaal je de eerste €885 aan medische kosten dus zelf.

restitutie- of naturapolis

Er zijn verschillende manieren waarop verzekeraars hun betalingen afhandelen. Met een naturapolis betaalt de zorgverzekeraar de zorgnota rechtstreeks aan de zorgverlener (bijvoorbeeld ziekenhuis of fysiotherapeut). Kanttekening hierbij is dat je alleen gebruik kunt maken van zorg bij de zorgverleners waar jouw verzekeraar een contract mee heeft. Je mag naar een andere zorgverlener, maar mogelijk betaalt de verzekeraar niet de volledige nota. De rest moet je zelf bijbetalen. Bij een restitutiepolis moet je de zorgkosten soms eerst zelf voorschieten, maar kun je wel bij iedere zorgverlener terecht. Restitutiepolissen zijn meestal duurder dan naturapolissen. Daarnaast bestaan er ook combinatiepolissen. Dit is een mix tussen een restitutie- en naturapolis.

De goedkoopste zorgverzekering 2020 afsluiten

Door het vergelijken kom je tot de goedkoopste zorgverzekering met de dekking zo goed mogelijk afgestemd op jouw wensen. Na het invullen van je wensen in onze vergelijker worden de zorgverzekeringen gerangschikt op prijs. Vervolgens kun je de verzekeringen ook nog inhoudelijk vergelijken op de polisvoorwaarden. Neem daarna pas een weloverwogen beslissing. Het gaat ten slotte wel om je gezondheid en je portemonnee. De goedkoopste zorgverzekering vind je op Zorgverzekering.net.

Wat wordt er onder alternatieve geneeswijzen verstaan?

Het is vaak een wirwar aan behandelingen waar de verzekeraars vergoedingen voor geven. Eén van de bekendste is homeopathie. Dit is een geneeskunst waarbij het zelfherstellend vermogen van de mens centraal staat. Ook natuurgeneeswijzen en de Chinese geneeskunde kunnen onder de noemer alternatieve geneeswijzen vallen. Zo kun je nog tientallen andere dekkingen noemen. Welke vormen dekking voor wordt gegeven kan verschillen per verzekeraar.

Is alternatieve geneeswijzen standaard meeverzekerd?

Nee, er bestaan geen dekking in de basisverzekering. Wil je wel een vergoeding hebben voor deze kosten? Dan moet het meeverzekerd worden via een aanvullende verzekering. Je kunt bij het vergelijken aangeven hoeveel kosten je verwacht in 2020. De zorgverzekeringen die het beste aansluit bij jouw wensen komen uit de vergelijking naar voren. Uiteraard wordt er wel weer geselecteerd op de goedkoopste zorgverzekeringen.

Goedkoopste tandartsverzekering

Net als in 2019 zijn ook dit jaar weer de tandartstarieven vastgesteld door de overheid. De belangrijkste verschillen zitten vooral in prijzen van de tandartsverzekeringen. De verzekeringen kun je niet alleen op premie vergelijken. De verschillen per tandartsverzekering in dekking zijn namelijk groot. Let bij het afsluiten van de voor jou goedkoopste tandartsverzekering goed op wat je nodig hebt in 2020. Verwacht je geen groot onderhoud? Dan hoef je ook geen grote vergoedingsbedragen te verzekeren!

Dekking onder 18 jaar

Voor jongeren tot 18 jaar krijg je de meeste tandartsbehandelingen vergoed uit het basispakket. Indien er orthodontie nodig is, wordt dit echter (op uitzonderingen na) niet vergoed uit het basispakket. Neem vooraf contact op met de verzekeraar om na te vragen of je toestemming moet aanvragen voor dure behandelingen. Kosten die niet vallen onder de dekking van de basisverzekering, kunnen de ouders een aanvullende verzekering voor afsluiten. Heb speciale aandacht voor orthodontie. De kosten van een beugel kunnen namelijk hoog oplopen.

Dekking boven 18 jaar

Vanaf 18 jaar zijn tandartskosten normaal gesproken niet meer verzekerd in de basisverzekering. Hiervoor heb je een aanvullende tandartsverzekering nodig. Aangezien je natuurlijk de goedkoopste tandartsverzekering wilt, is het handig om te kijken naar de gezondheid van je gebit en naar welke behoeftes en zekerheden je nodig hebt. Kijk naar welke tandartskosten je verwacht in 2020. Een basisverzekering dekt alleen bijzondere tandheelkundige zorg. Dit is bijvoorbeeld de zorg die iemand nodig heeft omdat hij of zij een ernstige ontwikkelingsstoornis heeft of als mensen ernstige stoornissen of afwijkingen van het gebit hebben. In dat soort gevallen kunnen ze hulp en een implantaat vergoed krijgen uit de basisverzekering. Kies je voor een tandartsverzekering? Stem deze zo goed mogelijk af op de kosten die je verwacht in 2020.

Kiezen voor een gedeeltelijke dekking

De tandartsverzekering is een relatief dure aanvullende verzekering. Je kunt de kosten drukken door niet te kiezen voor een 100 procent dekking van de kosten, maar een gedeeltelijke dekking. Je betaalt dan een deel van de tandartsrekening zelf. Hiermee verlaag je de premie voor de tandartsverzekering met tientallen euro’s per jaar. Mocht je wel hoge kosten maken, dan vergoedt de verzekeraar het overgrote deel van de rekening.

Sparen voor de tandarts via Ixorg

Naast het verzekeren van de tandartskosten kun je ook sparen om de kosten te betalen. Dat kan via Ixorg. Via deze organisatie bouw je een spaarpotje op waarvan je de kosten voor orthodontie en de tandarts kunt betalen. Het gespaarde bedrag blijf je zelf de baas over. Samen met de tandarts kun je berekenen hoeveel geld je nodig hebt in 2020. Bij Ixorg betaal je maandelijks vanaf € 4,85 voor de dienstverlening. Daarbij is een calamiteitenverzekering met dekking tot € 10.000 voor gebitsschade door ongevallen inbegrepen. Daar bovenop kun je zelf maandelijks een eigen gekozen bedrag sparen voor de kosten van tandartsbehandelingen. Wel moet dit bedrag minimaal €2,- per maand bedragen. Dit bedrag wordt opzij gezet als een persoonlijk budget.

Goedkoopste zorgverzekering voor bril en lenzen

In uitzonderingsgevallen krijg je vanuit de basisverzekering een vergoeding voor brillen en contactlenzen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij bijzondere optische hulpmiddelen. Je kunt wel een vergoeding meeverzekeren. Daar heb je een aanvullende zorgverzekering voor nodig. Maar let op! Alleen voor een vergoeding voor brillen en contactlenzen kan het niet uit om een aanvullende verzekering te kiezen. Je moet voorkomen dat de hoogte van de premie de jaarlijkse vergoeding overtreft.

Heb je voor kinderen wel recht op een vergoeding uit de basisverzekering?

Ook voor kinderen volgt er slechts in uitzonderingsgevallen een uitkering voor brillen en contactlenzen. Zij hebben dus ook een aanvullende verzekering nodig. Zet kinderen daarom altijd op de polis bij de ouder met de ruimste aanvullende verzekering. Op deze manier liften ze mee op de ruime dekkingen.

Heb je maar eens per 2 jaar recht op een vergoeding voor een bril?

Verzekeraars geven vaak maar één keer per twee jaar een vergoeding voor brillen en contactlenzen. Heb jij je vergoeding al verbruikt, maar nog wel een nieuwe bril nodig in 2020? Geen probleem! Stap over naar een andere zorgverzekering en je hebt weer recht op een vergoeding. Bij de nieuwe verzekeraar heb je gewoon weer het volledige bedrag beschikbaar. Op deze manier kun je in principe ieder jaar een andere bril kiezen.

Krijg ik een vergoeding voor het laseren van mijn ogen?

Helaas krijg je geen vergoeding vanuit de basisverzekering. Ook hiervoor heb je een aanvullende verzekering nodig. Niet alle verzekeraars bieden hier een vergoeding voor in de aanvullende verzekering. Het blijft dus een kwestie van goed vergelijken.

Goedkoopste zorgverzekering buitenlanddekking

Iedere Nederlander is verplicht om een basiszorgverzekering af te sluiten en er premie voor te betalen. De zorgverzekering biedt zowel een dekking van medische zorg in Nederland als een buitenlanddekking. De basiszorgverzekering, de goedkoopste zorgverzekering, heeft een wereldwijde dekking voor spoedeisende hulp. Het maakt dus niet uit naar welk land je gaat, spoedeisende hulp is altijd verzekerd. Hierbij geldt wel dat kosten die je maakt voor behandeling in het buitenland, niet altijd volledig verzekerd zijn. Voordat je kosten maakt, moet je eerst overleggen met de zorgverzekeraar. De zorgkosten worden niet altijd voor 100% gedragen door de zorgverzekeraar. De vergoeding is namelijk beperkt tot het bedrag de medische behandeling in Nederland kost. Houd hier rekening mee, want als de medische kosten in het buitenland hoger zijn dan in Nederland, moet je een deel van de kosten mogelijk zelf dragen. Dit kun je ondervangen met een aanvullende zorgverzekering of met een reisverzekering waarin medische kosten meeverzekerd zijn.

Waar zijn de kosten hoger?

Er zijn een aantal landen die bekend staan als dure landen wat betreft de medische zorg. Dit is bijvoorbeeld het geval in de VS, Zwitserland, Japan, Canada en een aantal Zuid-Amerikaanse landen. Maar ook in landen als Turkije en Spanje kun je te hoge medische kosten maken. Ze kunnen jou namelijk brengen naar dure privéklinieken, die uiteraard veel duurder zijn dan gemiddeld. Omdat je natuurlijk de goedkoopste zorgverzekering voor een dekking in het buitenland wilt hebben moet je dus goed kijken welke verzekering wat dekt.

Volledige vergoeding

Als je in het buitenland medische zorg nodig hebt krijg je in de meeste gevallen een volledige vergoeding. Je krijg binnen de Europese Unie een volledige buitenlanddekking wanneer er in Nederland een internationaal erkende behandeling (nog) niet beschikbaar is. De zorgverzekeraar moet in dit geval wel vooraf op de hoogte gesteld zijn van de behandeling. Ook als er in Nederland onaanvaardbare wachttijden bestaan voor een behandeling die je nodig hebt, zou je naar een andere EU-lidstaat kunnen uitwijken. Spreek dit vooral goed door met de verzekeraar. Onvoorziene eigen bijdragen moet je namelijk voorkomen.

Medische kosten meeverzekeren in de reisverzekering?

In de reisverzekering kun je medische kosten ook meeverzekeren. Dat kan handig zijn, als je geen aanvullende zorgverzekering hebt. In veel aanvullende zorgverzekeringen wordt de vergoeding van medische kosten in het buitenland 100% gedekt. In dat geval hoef je medische kosten niet meer mee te verzekeren in de reisverzekering. Heb je geen aanvullende zorgverzekering? Dan is het zeker aan te raden om de reisverzekering uit te breiden met een dekking voor de medische kosten in het buitenland. In de meeste gevallen heb je het niet nodig, maar je weet maar nooit. Voor een relatief lage premie kun je hoge kosten voor jezelf voorkomen.

Aanvullende zorgverzekering

Omdat de goedkope basisverzekering soms niet alles dekt in het buitenland kun je er ook voor kiezen om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Er bestaan grote verschillen tussen de aangeboden aanvullende verzekeringen met betrekking tot de buitenlanddekking. Voorbeelden van dekkingen waarvoor je mogelijk een aanvullende zorgverzekering nodig hebt zijn bijvoorbeeld: • Kosten voor spoedeisende hulp die niet binnen de basisverzekering vallen; • Kosten voor onverwachte maar niet-spoedeisende hulp; • Vaccinaties; • Geplande zorg; • Repatriëring bij ziekte of ongeval. Let er bij het kiezen van de juiste aanvullende zorgverzekering wel even op dat meestal alleen de zorgkosten zelf worden vergoed. Voor bijkomende kosten, als reiskosten en dergelijke dien je een reisverzekering voor af te sluiten. De aanvullende zorgverzekering is dus geen vervanging voor de reisverzekering.

Goedkoopste zorgverzekering fysiotherapie

Veel mensen weten niet dat fysiotherapie bijna nooit wordt vergoedt door de basisverzekering. Na je achttiende vergoedt de basisverzekering alleen fysiotherapie voor chronische aandoeningen vanaf de 21ste behandeling uit de basisverzekering. De eerste 20 behandelingen betaal je dus zelf, maar hiervoor kan je ook een goedkope aanvullende verzekering voor fysiotherapie afsluiten. Bij incontinentie worden de eerste negen behandelingen vergoed. Sinds 2017 is de basisverzekering uitgebreid met fysiotherapie bij etalagebenen (tweede fase). Hieronder vertellen we je hoe je de goedkoopste zorgverzekering voor fysiotherapie kunt afsluiten. Patiënten met artrose hebben sinds 2019 vanuit de basisverzekering ook recht op 12 behandelingen fysiotherapie. Daar hoef je dus geen aanvullende verzekering meer voor af te sluiten. Vanaf 2020 hebben reumapatiënten recht op vergoeding voor fysiotherapie vanuit de basisverzekering. Het gaat om patiënten met ernstige functiebeperking met reumatische artritis of axiale spondyloartritis.

Hoe zit het met fysiotherapie tot 18 jaar?

De eerste negen fysiotherapiebehandelingen voor jongeren tot 18 jaar worden wel vergoed. Mocht dit niet tot verbetering leiden, dan kan de zorgverzekeraar ook nog negen extra behandelingen vergoeden. Jongeren met een chronische aandoening krijgen alle behandelingen vergoed.

Eigen risico

De bijdragen aan fysiotherapie vallen onder het eigen risico, voor zover de vergoedingen volgen vanuit de basisverzekering. Dat betekent dat je over de behandelingen die vergoed worden vanuit de basisverzekering eigen risico betaalt. Over vergoedingen vanuit de aanvullende verzekering ben je geen eigen risico verschuldigd. Dat geldt overigens voor alle dekkingen uit de aanvullende verzekering.

Vergoeding bij etalagebenen

Als je last hebt van pijn door vernauwde bloedvaten in de benen, wordt er gesproken over etalagebenen. Er volgt een vergoeding als je etalagebenen in de tweede fase hebt. In de eerste fase heb je last van vernauwingen, maar is het nog niet ernstig genoeg. Pas als medisch is vastgesteld dat er sprake is van etalagebenen volgt er een vergoeding voor fysiotherapie. Per jaar worden er maximaal 37 behandelingen vergoedt. Dus ook de eerste 20 behandelingen. Dit is nuttige informatie in de zoektocht naar de goedkoopste zorgverzekering voor fysiotherapie!

Aanvullende verzekering voor fysiotherapie

Voor de meeste verzekerden is een aanvullende zorgverzekering nodig om de kosten van fysiotherapeutische behandelingen vergoed te krijgen. Maar voor je een aanvullende verzekering neemt, moet je eerst voor jezelf de afweging maken of je wel zoveel behandelingen fysiotherapie nodig hebt in 2020. De meeste Nederlanders zijn namelijk oververzekerd. Als je jaarlijks slechts een paar keer naar de fysiotherapeut moet, moet je niet 20 behandelingen verzekeren. Weet je van jezelf dat je snel zware blessures oploopt, vaak sport, zwaar werk doet of als je in het verleden al fysiotherapie nodig hebt gehad, dan kan het verstandig zijn op zoek te gaan naar een goedkope aanvullende verzekering. Een reguliere behandeling kost ongeveer 35 tot 55 euro. Wil je het goed verzekeren? Kies dan voor een aanvullende zorgverzekering met een ruime dekking. De goedkoopste aanvullende verzekeringen voor fysiotherapie vind je via onafhankelijke vergelijkingssites zoals Zorgverzekering.net. Je bent nu weer een stapje verder op zoek naar de goedkoopste zorgverzekering voor fysiotherapie!

Goedkoopste zorgverzekering gezinnen

Ben je op zoek naar de goedkoopste zorgverzekering voor het hele gezin? Het hebben van een gezin brengt extra verantwoordelijkheden met zich mee. Stel je moet kosten maken voor jouw kind. Jullie moeten onverwachts naar de dokter of je kind heeft een bril nodig. Dan is het wel zo prettig om te weten dat het goed verzekerd is. Er zijn een aantal dingen waar je goed op moet letten bij het afsluiten van een zorgverzekering. Een goedkope zorgverzekering is ook haalbaar voor een compleet gezin.

Verschillende mogelijkheden

Heb je nog geen gezin, maar zijn er wel plannen? Dan is het goed om te kijken naar de vergoedingen voor kraamzorg. Kraamzorg zit standaard in de basiszorgverzekering, dus er is dekking voor. Een aanvullende pakket kan wel wenselijk zijn voor een ruimere dekking. Zijn je kinderen al iets ouder? Dan moet je rekening houden met orthodontie, misschien heeft je kind een beugel nodig in 2020. Het is prettig om dan bij de goedkoopste zorgverzekering met de vergoeding voor een orthodontist te zitten. Stem de dekking voor orthodontie af op de kosten die je in 2020 verwacht. Laat de orthodontist bij voorkeur een offerte maken voor meerdere jaren. Zo kun je inschatten wat je moet verzekeren.

Wat heb je niet nodig?

Door teveel te verzekeren kom je niet tot de goedkoopste zorgverzekering. Je maakt de zorgverzekering op deze manier onnodig duur. Probeer dus goed af te wegen welke zorg je wel en niet nodig hebt. Ga je niet verzekeren voor zorg waar je nog geen gebruik van verwacht te maken. Alternatieve geneeswijzen verzeker je bijvoorbeeld niet mee als je er toch nooit gebruik van maakt. Soms is het voordeliger om je niet aanvullend te verzekeren. Stel je gaat maar eens in het jaar naar de fysiotherapeut om je rug te behandelen. Dan kan het slimmer zijn om die kosten zelf te betalen in plaats van te verzekeren in een aanvullende zorgverzekering. Je wilt uiteindelijk de goedkoopste zorgverzekering voor jezelf en je gezin. Waar moet je verder nog naar kijken?

Eigen risico

Denk goed na of je het eigen risico wilt verhogen of juist niet. In 2020 bedraagt het verplichte eigen risico €385. Je kunt dit verhogen met maximaal €500, dat betekent dat je maximale bedrag aan eigen risico dan €885 bedraagt. Verhoog je het eigen risico dan ga je minder premie betalen. Dit houdt wel in dat als er iets gebeurt, je het bedrag van het eigen risico zelf moet betalen. Voor de kinderen tot 18 jaar hoef je geen eigen risico te betalen. Maak een goed overwogen beslissing als je op zoek gaat naar de goedkoopste zorgverzekering.

Kinderen

Je kunt zelf kiezen op welke verzekering de kinderen worden meeverzekerd. Dat gaat dus niet vanzelf. Bij het overstappen geef je dus ook de kinderen op als verzekerden. Tot hun 18e verjaardag betalen de kinderen geen premie. Voor jou, en wellicht je partner is het verstandig te kijken naar welke polis je gaat afsluiten. Nemen jullie samen een polis of apart? Bij dit besluit moet je al nadenken over de kinderen. Hebben jullie verschillende aanvullende dekkingen? Waarschijnlijk is het slim om de kinderen mee te verzekeren op de zorgverzekering met de ruimste aanvullende verzekering.

Conclusie

Let dus goed op wat het gezin nodig heeft aan zorg. In welke fase van het leven zit je? Heb je hele jonge kinderen of zitten ze al op de middelbare school? Reis je veel met het gezin? Kies niet alleen voor de goedkoopste zorgverzekering, maar ook de polis met een ruime dekking. Het is altijd verstandig om een vergelijking te maken op basis van de dekking die je nodig denkt te hebben. Zo kun je vergelijken welke pakketten de dekking bieden die je wilt en kun je vervolgens de premies voor de zorgverzekeringen vergelijken. Kies niet voor een zorgverzekering met een te ruime dekking. Daarmee verhoog je de maandlasten onnodig. Wat doe je met het eigen risico? Verhogen of juist niet? Dat hangt af van het risico dat je durft te nemen, en de kosten die je verwacht.

Goedkoopste zorgverzekering voor grensarbeiders

Als grensarbeider beland je al snel in een moeras van bureaucratie. De zorgverzekering is daar een onderdeel van. Hier volgen een paar algemene tips. Als je in België of Duitsland werkt, is het verstandig om in gedachte te houden dat de Belgische en Duitse werknemersverzekering een vast percentage van het salaris bedraagt. In dat opzicht valt er niet veel te kiezen. Daarnaast hebben Nederland, België en Duitsland nog een paar andere belangrijke kenmerken die de keuze voor je zorgverzekering kunnen beïnvloeden. Zo is het voor Nederlandse verzekeringsstelsel kenmerkend dat aanvullende zorgverzekeringen vaak duur zijn. In België zijn medicijnen juist erg duur.

Wonen in Nederland, werken in België

Wanneer je in Nederland werkt en woont moet je een zorgverzekering afsluiten in Nederland. Als je in Nederland woont en in België werkt, ligt de situatie weer anders. Hierbij is het bepalend of het wel of niet gaat om een Nederlandse werkgever. Als het geen Nederlandse werkgever is, moet je verplicht een Belgische zorgverzekering afsluiten. Het voordeel is dat de Belgische zorgverzekering veel goedkoper is dan de Nederlandse. Het kan weer anders zijn als je als ambtenaar gaat werken. Werk je ook deels in Nederland voor een Nederlandse werkgever? Dan kies je juist voor een Nederlandse zorgverzekering. Op Grensinfo.nl van de Rijksoverheid kun je op basis van je persoonlijke situatie bepalen waar je de zorgverzekering moet afsluiten. Wonen in België, werken in Nederland Als je in België woont en alleen maar in Nederland werkt, moet jij je in Nederland verzekeren tegen ziektekosten. Je verzekert je bij een Nederlandse zorgverzekeraar waarbij je een eigen risico hebt van €385 euro per jaar. Je moet hierbij verplicht een basisverzekering afsluiten, en je kunt ook een aanvullende verzekering afsluiten. Je kunt recht hebben op zorgtoeslag. Bij de zorgverzekeraar kun je een E106 formulier (ook wel S1 formulier genoemd) aanvragen. Hiermee kun je in België aantonen dat je in Nederland verzekerd bent en hier dus ook premie moet betalen. In België heb je vervolgens recht op verzekerde zorg (woonlandpakket). Ga met het E106 formulier naar de Belgische ziekenfonds. Je krijgt vervolgens en pas voor medische zorg in België.

Restitutiepolis

Er zijn twee verzekeringsvormen. Met de restitutieverzekering mag je als verzekerde zelf je zorgverlener kiezen, in zowel België als Nederland. Je betaalt dan eerst de facturen waarna je door de zorgverzekeraar wordt terugbetaalt. De tweede vorm is de naturaverzekering.

Naturapolis

Als verzekerde moet je voor medische zorg naar een zorgverlener waarmee je zorgverzekeraar een overeenkomst heeft gesloten. Je bent dus niet vrij in de keuze voor een zorgverlener. De verzekeraar zal in dit geval de zorgverlener onmiddellijk betalen waardoor je dus niet eerst zelf een factuur moet betalen.

Wonen in Nederland, werken in Duitsland

De Duitse zorgverzekering lijkt op hoe het in Nederland tot 2006 geregeld was. Er is een soort ziekenfonds verzekering. Deze is verplicht voor bijvoorbeeld werknemers, gepensioneerden en werklozen. De hoogte van de premie is afhankelijk van het inkomen. Daarnaast is er een particuliere verzekering voor als je niet onder de verplichte verzekering valt door de hoogte van het inkomen. Waar je de zorgverzekering afsluit is mede afhankelijk van waar de werkgever is gevestigd. Als het in Nederland is, ga je voor een Nederlandse zorgverzekering. Met een Duitse werkgever sluit je een zorgverzekering af in Duitsland. De Nederlandse verzekeraar CZ beslist hoe je gezinsleden verzekerd zijn. Hiervoor vul je een formulier in van de verzekeraar.

Particuliere verzekering

Als je een particuliere verzekering in Duitsland afsluit, is het aan te raden om eerst offertes aan te vragen. De dekkingen in de polissen en de hoogte van de premies lopen namelijk zeer uiteen. Let ook goed op of de Duitse verzekering ook dekking biedt in andere landen dan Duitsland. Voor een goede medische zorg kan een aanvullende zorgverzekering noodzakelijk zijn. Er zijn dus duidelijke overeenkomsten met de Nederlandse zorgverzekering.

Aanmelden bij een zorgverzekeraar

De Duitse Krankenkasse int de premies voor de sociale verzekeringen, regelt de ziektekostenverzekering en betaalt de uitkeringen. Je mag zelf kiezen bij welke Krankenkasse jij jezelf wilt aanmelden. Kijk dus goed naar de service die de verschillende Krankenkasse bieden. Nadat je bent aangemeld, moet je het S1 formulier aanvragen. Deze heb je nodig voor het aanmelden bij CZ. In Nederland is dit de (enige) zorgverzekeraar voor grensgangers die in Nederland wonen en in het buitenland verzekerd zijn. Als je daar behoefte aan hebt kun je natuurlijk ook in Nederland een aanvullende verzekering afsluiten. Je betaalt dan geen premie voor de basisverzekering.

Nederlandse zorgverzekering stopzetten?

Moet jij je verzekeren in Duitsland, maar heb je nog een Nederlandse zorgverzekering? Dan kun je de Nederlandse polis beëindigen. Je kunt contact opnemen met de verzekeraar en doorgeven dat je verplicht in Duitsland moet verzekeren. Voor de zorg in Nederland ga je voor de verzekeraar CZ (heet ook wel verdragpolis) en je reguliere zorgverzekering is de Duitse. Ook de in Nederland afgesloten aanvullende zorgverzekering kun je beëindigen.

Meeverzekeren

Als je gehuwde partner en/of kinderen moeten worden meeverzekerd, wordt dit door de Duitse Krankenkasse naar Duits recht vastgesteld. De gehuwde partner zonder inkomen of met een klein inkomen en kinderen kunnen naar Duits recht worden meeverzekerd.

Wonen in Duitsland, werken in Nederland

Ook in dit geval maakt het weer uit waar de werkgever gevestigd is. Als het een Duitse werkgever is, ben je voor zorg aangewezen op een Duitse zorgverzekeraar. In andere gevallen ben je verplicht om een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten. Het kan anders zijn in bepaalde gevallen. Je gaat bijvoorbeeld als ambtenaar werken in Nederland.

Goedkoopste zorgverzekering ouderen

Na je pensioen wil je optimaal genieten van je vrije tijd en het liefst ook nog reizen. Met een goede zorgverzekering kun je zorgen voor een goede dekking en toch nog de goedkoopste zorgverzekering. Je wilt zekerheid dat je de beste zorg krijgt, maar ook zekerheid dat je daar niet teveel voor betaalt. Hoe vind je de beste en goedkoopste zorgverzekering voor ouderen? Uit onderzoek blijkt dat maar weinig ouderen overstappen van zorgverzekeraar, terwijl ze veel geld kunnen besparen. Dat is erg jammer, omdat sinds jaren vooral ouderen en chronisch zieken meer moeten betalen door een sterk verhoogde eigen risico en duurdere aanvullende zorgverzekeringen. De aanvullende pakketten zijn duurder geworden, terwijl de dekking juist is beperkt. De goedkoopste zorgverzekeringen voor ouderen vind je door goed te vergelijken.

Eigen risico

Omdat bij het ouder worden ook bepaalde lichamelijke klachten vaker voorkomen, is het verstandig om goed te kijken naar het eigen risico. De verplichte eigen risico van €385 kom je niet onderuit, maar ga in ieder geval niet voor een vrijwillige extra eigen risico. Want als je ouder wordt, zul je meer zorg nodig hebben en dus sneller je eigen risico verbruiken. Je kunt ervoor kiezen het eigen risico te verhogen, maar dat is een risico. Mocht je zorg uit de basisverzekering gebruiken, dan betaal je in veel gevallen eerst het eigen risico uit eigen portemonnee voordat je vergoedingen krijgt.

Natura- en restitutieverzekering

Daarnaast is het voor ouderen belangrijk om te weten of ze een natura- of resitutieverzekering willen afsluiten. Kiezen voor de naturaverzekering zorgt gemiddeld voor een lagere premie. Bij deze verzekering ben je afhankelijk van contracten die verzekeraars sluiten met zorgverleners. Als niet alle zorgverleners gecontracteerd worden, kun je bijvoorbeeld niet in alle ziekenhuizen terecht. Bij de restitutieverzekering heb je een volledige keuzevrijheid, maar het nadeel is weer dat je bepaalde facturen van zorgverleners moet voorschieten. Bij de naturaverzekering betaalt de verzekeraar rechtstreeks aan de zorgverlener.

Aanvullende verzekeringen

Voor ouderen is het met name interessant om de verschillende aanvullende pakketten van goedkope verzekeringen te vergelijken. Veel zorgverzekeraars hebben aanvullende pakketten op maat voor senioren, waarin bijvoorbeeld uitgebreidere beweeg- en tandheelkundige zorg wordt aangeboden. Ook mantelzorg en voetbehandelingen zijn in dit soort pakketten opgenomen. Een dergelijke vergelijking maken lijkt ingewikkeld, maar dat valt erg mee. In onze vergelijker vul je in wat jouw wensen zijn en de goedkoopste zorgverzekering met de beste dekking komt bovenaan. Let ook op de kosten van mantelzorg. Bij aanvullende verzekeringen is het belangrijk om te kijken of je de extra dekking echt nodig hebt. Zo kun je bijvoorbeeld al jaren een tandprothese hebben, terwijl je nog steeds een dure tandartsverzekering hebt. Let daarom ook op zaken als vergoeding voor brillen of lenzen en andere hulpmiddelen.

Collectieve kortingen

Soms kun je via ouderenverenigingen of belangenorganisaties een collectieve korting krijgen op je zorgverzekering. Als je een zorgverzekering via je ouderenbeweging, vakbond of sportvereniging aangeboden krijgt, let dan wel op of je niet ergens anders een nog goedkopere zorgverzekering kunt afsluiten. Collectieve zorgverzekeringen lijkt goedkoop, maar de korting wordt vaak gegeven op de duurdere zorgverzekeringen. Recht op korting geldt maar voor één of enkele verzekeraars. Korting wil nog niet zeggen dat je voordelig uit bent. Dat valt het beste te vergelijken via onafhankelijke vergelijkingssites als Zorgverzekering.net.

Medische keuringen en eisen

Ouderen worden door een enkele verzekeraar gezien als een verhoogde risico. Als je een bepaalde klacht of handicap hebt, kan een verzekeraar bij een aanvullende verzekering een medische keuring of gezondheidsverklaring eisen. Controleer dat dus van tevoren. Voor de basisverzekering geldt een acceptatieplicht, dus daarvoor word je altijd door zorgverzekeraars geaccepteerd. Als een verzekeraar jou afwijst voor de aanvullende zorgverzekering, blijven er gelukkig nog voldoende verzekeraars over waar je wel terecht kunt.

Goedkoopste zorgverzekering starters

Als starter verandert je wereld in één klap totaal: je krijgt (hopelijk) een baan, je verlaat je studentenkamer en gaat misschien zelfs samenwonen. Met je veranderende leven, verandert ook je zorgbehoefte. Kijk dus kritisch naar de zorgverzekering, want die kan vaak goedkoper en beter. Vooral als je nauwelijks medische zorg nodig hebt. Als starter heb je nog betrekkelijk weinig risico’s. Je bent (waarschijnlijk) gezond, hebt een baan, maar ook weinig inkomen. Bovendien heb je al je geld nodig voor je nieuwe huis, dus je zult als starter het onderste uit de kan moeten halen en op zoek moeten naar de goedkoopste zorgverzekering. Hieronder leggen we uit hoe je als starter aan de goedkoopste zorgverzekering komt.

Basisverzekering

Het is niet heel moeilijk om te besparen op je zorgverzekering. Ook in 2020 zitten er namelijk grote premieverschillen tussen zorgverzekeringen. Je kunt door te vergelijken via vergelijkingssites als Zorgverzekering.net eenvoudig besparen. Het is belangrijk om goed te kijken naar wát er precies verzekerd is. Tandartsdekking moet je bijvoorbeeld een aanvullende verzekering voor afsluiten. En ook valt fysiotherapie na je 18e jaar niet meer onder de basisverzekering.

Eigen risico

Een slimme manier voor starters om aan de goedkoopste premie voor hun zorgverzekering te komen, is het verhogen van het eigen risico. In 2020 bedraagt het wettelijk verplichte eigen risico €385. Het eigen risico kan verhoogd worden met €100, €200, €300, €400 of €500. Het eigen risico kan dus oplopen tot €885, in ruil voor het verhoogde eigen risico krijg je korting op je premie. Deze korting kan oplopen tot wel €20 tot €25 per maand! Zo wordt de goedkoopste zorgverzekering nog goedkoper.

Aanvullende verzekeringspakketten

Niet alles uit je aanvullende pakketten heb je nodig. Daarom is het als starter goed om kritisch naar de aanvullende zorgverzekering te kijken. Als je gedurende je hele studententijd regelmatig naar de tandarts bent geweest, kan het zijn dat je alleen nog maar controles uit hoeft laten voeren. Dan heb je geen dure aanvullende tandartsverzekering meer nodig.

Natura- en restitutieverzekering

Sommige verzekeraars werken met naturaverzekeringen, andere met restitutieverzekeringen. Er zijn ook verzekeraars die beide opties aanbieden. In het eerste geval bepaalt de verzekeraar naar welke zorgverlener je kunt gaan. Bij de restitutieverzekering kun je bij alle zorgverleners terecht en vergoedt de zorgverzekeraar de zorg rechtstreeks aan de zorgverlener. Dit verschil kan invloed hebben op de prijs van je zorgverzekering. Naturaverzekeringen zijn over het algemeen goedkoper.

Samenwonen: collectieve verzekering?

Als je als starter gaat samenwonen, kan het nuttig zijn om je verzekeringen samen te voegen met die van je partner. Wanneer jij of je partner collectiviteitskorting ontvangt kan de ander daarvan meeprofiteren, wat jullie gezamenlijke verzekeringskosten kan verlagen. Het is overigens niet altijd nodig om de polissen samen te voegen. Je kunt je ook gewoon aanmelden bij het collectief. Meestal moet je hiervoor wel bij dezelfde verzekeraar zitten.

Startende ZZP’er of ondernemer

Ben je zelfstandige zonder personeel? Dan kan het als starter interessant zijn om te kijken naar welke zorgverzekeraars je ZZP-korting geven. Enkele zorgverzekeraars geven ZZP’ers korting op de zorgpremie. Eventueel kan je partner of in de toekomst je kind ook mee worden verzekerd. De goedkoopste zorgverzekering voor starters is niet altijd de voordeligste voor ZZP’ers. Vergelijken van de verschillende zorgverzekeringen is belangrijk. Ook met een ZZP-korting kan een zorgverzekering namelijk nog steeds te duur zijn.

Goedkoopste zorgverzekering studenten

Als student heb je een beperkt budget, dus wil je de goedkoopste zorgverzekering. Maar hoe vind je nu snel en gemakkelijk de laagste premie? Over het algemeen geldt voor elke zorgverzekering: hoe hoger je eigen risico, hoe lager de premie voor je zorgverzekering is. Je krijgt namelijk premiekorting bij een hoger eigen risico. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de zorg die je écht nodig hebt. Hieronder lees je hoe je de goedkoopste zorgverzekering voor studenten vindt.

Universiteit of Hogeschool

De meeste studenten gebruiken weinig zorg, omdat zij over het algemeen gezond zijn. Daardoor kunnen studenten veel geld besparen op de zorgverzekering. Veel studenten sluiten zich aan bij een collectieve zorgverzekering via bijvoorbeeld de Universiteit of Hogeschool. Bij een collectieve verzekering krijg je namelijk een korting. Toch kan het vaak veel goedkoper. Om een goedkope studentenverzekering te vinden is het dus aan te raden om goed te vergelijken.

Tandverzekering

Ga je maar één keer in het jaar of half jaar naar de tandarts? Dan is het slim om geen aanvullende tandverzekering af te sluiten. Een halfjaarlijkse controle kost ongeveer €20 tot €30 , terwijl je meer geld kwijt bent als je een maandelijkse premie voor een aanvullende tandartsverzekering. Let wel op: als je bijvoorbeeld een gaatje hebt, en je hebt geen tandartsverzekering. Dan draagt je de hoge tandartskosten zelf.

Fysiotherapie

Je kunt beter geen fysiotherapie meenemen in je pakket als je weinig tot nooit gebruikt maakt van fysiotherapie. Moet je toch naar de fysiotherapeut? Een behandeling kost je gemiddeld €30. De kosten zijn dus nog te overzien.

Dekking in het buitenland

Met de basisverzekering ben je over de hele wereld verzekerd voor eerste hulp, weliswaar tot het bedrag dat de benodigde behandeling in Nederland gekost zou hebben. Als je daarnaast een doorlopende reisverzekering hebt met dekking tegen medische kosten, ben je vaak dubbel verzekerd. Medische kosten kun je optioneel meeverzekeren in de reisverzekering. Je reisverzekeraar zal de kosten die je dan maakt en die niet door je zorgverzekering vergoed worden, betalen. In plaats van het verzekeren van de medische kosten in een reisverzekering kun je ook kiezen voor een aanvullende zorgverzekering die je volledige dekking van de medische kosten in het buitenland biedt.

Alternatieve geneeswijzen

Ben je ooit wel eens geholpen door een acupuncturist, homeopaat of chiropractor? Is je antwoord hierop nee, dan is het niet nodig om alternatieve geneeswijzen mee te verzekeren. De kans is namelijk klein dat je dit het komende jaar nodig hebt. Zeker als je er niet in geloofd.

Goedkoopste zorgverzekering voor studenten

Als student vind je dus de goedkoopste zorgverzekering door goed te vergelijken en af te wegen voor welke zorg je je aanvullend wilt verzekeren. Zo betaal je niet voor zorg waar je toch geen gebruik van verwacht te maken en ben je goedkoper uit.

Snel naar:

    Discussieer mee!