Zijn zorgkosten via de belasting aftrekbaar?

U kunt bepaalde ziektekosten aftrekken van de belasting. Het gaat dan om specifieke zorgkosten, zoals dieetkosten, kosten voor hulpmiddelen, kosten voor medicijnen of reiskosten voor ziekenhuisbezoek.

Voorwaarden

Echter moet u wel aan een aantal voorwaarden voldoen om de ziektekosten te kunnen aftrekken. Zo mag u alleen kosten aftrekken die u maakt in verband met ziekte of invaliditeit en bovendien mag u de kosten alleen aftrekken in het jaar waarin u die kosten hebt betaald. Ook mag u alleen het deel van de kosten aftrekken waarvoor u geen vergoeding hebt gekregen.

Drempel

Alleen het deel van de uitgaven dat uitkomt boven een bepaalde drempel, mag u aftrekken. Hoe hoog deze drempel is hangt af van uw drempelinkomen. Als u een fiscale partner heeft, verschilt de hoogte van het drempelbedrag.

Belasting betalen maar niet verzekerd

Als u niet in Nederland verzekerd bent maar wel belasting in Nederland betaalt, kunt u ook specifieke zorgkosten aftrekken van de belasting. Daarvoor moet u aan voorwaarden voldoen, waar u het beste via de BelastingTelefoon achter komt.

Terug naar Veelgestelde vragen