Wordt zorg in het buitenland vergoed?

Ja, de Nederlandse zorgverzekering geldt ook tijdens de vakantie. Maar er geldt wel een beperking. De verzekeraar vergoedt maximaal de medische kosten zoals deze ook in Nederland gelden. Als een medische behandeling in Nederland €1.000 kost, is dit ook het maximale bedrag voor de buitenlandse medische kosten. Als dezelfde behandeling in het buitenland €1.500 kost, betaal je €500 zelf. Met een aanvullende zorgverzekering kun je de buitenlandse medische kosten voor 100% verzekeren.

Verschillen tussen zorgverzekeraars

Waar je in het buitenland bent kan ook een verschil zijn in de vergoeding die je krijgt. Enkele zorgverzekeraars vergoeden volledig, waar je ook bent in de wereld, anderen vergoeden alleen volledig als je in een EU land bent of in een land waar een afspraak mee gemaakt is. Soms wordt er ook tot een bepaald plafond vergoedt, bijvoorbeeld maximaal twee maal het Nederlandse tarief.

Controle vóór vertrek

Controleer je zorgverzekering vóór je naar het buitenland vertrekt. Weet goed hoe je verzekerd bent in het buitenland.  Bij twijfel bel je de verzekeraar. De vergoedingen voor benodigde vaccinaties kunnen ook per maatschappij verschillen. Ben je in het buitenland en twijfelt je of je spoedeisende zorg nodig hebt? Bel dan met het alarmnummer van de verzekeraar. Deze staat waarschijnlijk op je zorgpas. Anders in ieder geval in de polisvoorwaarden. Heb je een aanvullend pakket die niet voldoende vergoed, sluit dan een losse reisverzekering af.

Terug naar Veelgestelde vragen