Kom ik in aanmerking voor zorgtoeslag?

Weet u niet of u in aamerking komt voor zorgtoeslag? Om voor zorgtoeslag in aanmerking te komen moet aan bepaalde voorwaarden voldoen, lees hieronder hoe deze voorwaarden zijn in 2016.

U moet aan bepaalde voorwaarden voldoen:

  • U heeft een Nederlandse zorgverzekering
  • U bent Nederlander of hebt een geldige verblijfsvergunning
  • Uw leeftijd is 18 jaar of ouder
  • Hebt u (samen met uw partner) een vermogen, bijvoorbeeld spaargeld of/en beleggingen, dan hebt u geen recht op zorgtoeslag als uw vermogen op 01 januari 2016 groter is dan € 103.423 als alleenstaande of € 125.378 voor u beiden.
  • Het gezamenlijke inkomen van u en uw partner mag niet te hoog zijn. Uw inkomen mag niet te hoog zijn. Uw inkomen moet € 26.200 of lager per jaar zijn. Met een toeslagpartner mag dat inkomen niet meer zijn dan €32.200.

Hoeveel zorgtoeslag?

Als u wilt weten hoeveel zorgtoeslag u krijgt, maak dan een proefberekening.

Zorgtoeslag aanvragen

Wilt u zorgtoeslag aanvragen of weten of u in aanmerking komt, kijkt u dan op de site van de belastingdienst. Twijfelt u of heeft u specifieke vragen? Dan kunt u voor informatie bellen met de belastingtelefoon.

Na uw aanvraag

Als u de aanvraag heeft gedaan ontvangt u meestal na 6 tot 8 weken bericht van de belastingdienst. U krijgt dan een voorschotbeschikking. Hierop staat het voorlopige voorschotbedrag. Dit bedrag wordt in maandelijkse termijnen aan u uitgekeerd. Als het belastingjaar voorbij is krijgt u de definitieve berekening. Omdat uw jaarinkomen dat bekend is, kan de belastingdienst exact berekenen op hoeveel zorgtoeslag u recht had. Is er verschil? Dan moet u of terugbetalen of u krijgt het verschil op uw rekening gestort. Hebt u teveel ontvangen dan krijgt u van de belastingdienst een terugvorderingsbeschikking, hier staat op hoeveel u moet terugbetalen.

Belangrijk uw gegevens te controleren

Het is belangrijk om uw gegevens te controleren. Wanneer u meer of minder inkomen krijgt gedurende het jaar moet u uw toeslagen aanpassen.

Automatisch zorgtoeslag in 2016

Als u in 2015 zorgtoeslag krijgt, hoeft u deze niet opnieuw aan te vragen in 2016. Deze loopt automatisch door. Wijzig deze wel als uw inkomen in 2016 anders is of wordt.

Terug naar Veelgestelde vragen