Kom ik in aanmerking voor zorgtoeslag?

Weet je niet of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag? Om voor zorgtoeslag in aanmerking te komen moet aan bepaalde voorwaarden voldoen, lees hieronder wat de voorwaarden zijn.

 

Je moet aan bepaalde voorwaarden voldoen:

  • Een zorgverzekering heb je afgesloten
  • Je bent Nederlander of hebt een geldige verblijfsvergunning
  • Je bent 18 jaar of ouder
  • Hebt je (samen met uw partner) een vermogen, bijvoorbeeld spaargeld of/en beleggingen, dan heb je geen recht op zorgtoeslag als het vermogen groter is dan € 114.776 als alleenstaande of € 145.136 voor partners.
  • Het gezamenlijke inkomen van jou en jouw partner mag niet te hoog zijn. Jouw inkomen moet € 29.562 of lager per jaar zijn. Met een toeslagpartner mag dat inkomen niet meer zijn dan €37.885

 

Hoeveel zorgtoeslag?

Als je wilt weten hoeveel zorgtoeslag je krijgt, kun je een proefberekening maken

 

Zorgtoeslag aanvragen

Wil je zorgtoeslag aanvragen of weten of je in aanmerking komt, kijkt u dan op de site van de belastingdienst.

 

Nu aanvragen

Als je de aanvraag hebt gedaan ontvangt je meestal na 6 tot 8 weken bericht van de Belastingdienst. Je krijgt dan een voorschotbeschikking. Hierop staat het voorlopige voorschotbedrag. Dit bedrag wordt in maandelijkse termijnen aan je uitgekeerd. Als het belastingjaar voorbij is krijg je de definitieve berekening. Omdat jouw jaarinkomen dan bekend is, kan de Belastingdienst exact berekenen op hoeveel zorgtoeslag je recht had. Is er een verschil tussen wat je gekregen hebt en waar je recht op hebt.? Dan moet je of terugbetalen of je krijgt het verschil op je rekening gestort. Heb je teveel ontvangen dan krijg je van de Belastingdienst een terugvorderingsbeschikking, hier staat op hoeveel je moet terugbetalen.

 

Belangrijk om je gegevens te controleren

Het is belangrijk om jouw gegevens te controleren. Wanneer je meer of minder inkomen krijgt gedurende het jaar moet je de zorgtoeslag  aanpassen. Dat doe je door opnieuw zorgtoeslag aan te vragen.

 

Automatisch zorgtoeslag in 2020

Als u in 2019 zorgtoeslag krijgt, hoeft je deze niet opnieuw aan te vragen in 2020. Deze loopt automatisch door. Wijzig deze wel als je inkomen in 2020 anders wordt.

Terug naar Veelgestelde vragen