Ben ik verplicht om een zorgverzekering af te sluiten?

Een aanvullende zorgverzekering is niet verplicht, maar een basisverzekering wel. Wanneer je in Nederland woont of werkt, ben je verplicht een basisverzekering af te sluiten. Hiervan worden de zorgkosten betaald. Zo dekt de basisverzekering de kosten die je bijvoorbeeld maakt bij de huisarts, het ziekenhuis of de apotheek.

Het is een eigen keuze bij welke verzekeraar je de basisverzekering afsluit. Je kunt ook een aanvullende verzekering nemen bij dezelfde of bij een andere verzekeraar.

Kinderen tot 18 jaar

Hoewel kinderen wel een zorgverzekering moeten hebben, betaal je geen premie voor de basisverzekering van kinderen onder de 18 jaar. Je moet je kind binnen vier maanden na de geboorte inschrijven bij een zorgverzekeraar.

Uitzonderingen

Er geldt een uitzondering op de verzekeringsplicht voor twee groepen: mensen met gemoedsbezwaren tegen een zorgverzekering en militairen in actieve dienst. Mensen die vanwege hun geloof of levensovertuiging bezwaar hebben tegen het afsluiten van een zorgverzekering, moeten een ontheffing voor de zorgverzekering aanvragen. In plaats van premie betalen zij een bijdrage over hun loon.

Terug naar Veelgestelde vragen