Ben je een student? Welke zorgverzekering past het beste bij jou?

De meeste studenten maken jaarlijks nauwelijks medische kosten. Veel studenten kiezen vaak uitsluitend voor de verplichte basisverzekering. En het liefst ook nog met een vrijwillig eigen risico om de premie verder te drukken. Maar dit is niet zonder risico’s.

Er zijn verzekeraars die een speciale studentenverzekering gelanceerd hebben. Verzekeraars richten zich met deze verzekeringen specifiek op studenten, maar dat wil nog niet zeggen dat deze verzekeringen de juiste keuze zijn voor jou. Het blijft een kwestie van vergelijken en de meest geschikte zorgverzekering afsluiten. Trap niet in de marketingtrucs van de verzekeraars. Waar moeten studenten op letten?

Tot 18 jaar ben je gratis meeverzekerd op de polis van één van de ouders

Pas vanaf je 18e verjaardag sluit je zelf een zorgverzekering af. Tot die tijd ben je gratis meeverzekerd op de zorgverzekering van één van de ouders. Zorg ervoor dat je bij bent geschreven bij de ouder met de meest uitgebreide aanvullende verzekering. Jij krijgt namelijk dezelfde dekking als de ouder zelf. De verzekeraar stuurt jou een voorstel vlak voor jouw 18e verjaardag. Je ben vrij in het kiezen voor een zorgverzekering vanaf jouw 18e. Je hoeft dus niet bij dezelfde verzekeraar te blijven.

Gaan voor de laagste premie

Je kunt kiezen voor de goedkoopste basisverzekering, maar let op. De goedkoopste zorgverzekeringen hebben niet alle zorgverleners gecontracteerd. Het kan gebeuren dat bijvoorbeeld een ziekenhuisbehandeling in het regionale ziekenhuis maar gedeeltelijk wordt uitgekeerd. Controleer dus altijd eerst met welke ziekenhuizen jouw zorgverzekeraar contracten heeft afgesloten. Je moet voorkomen dat je een dikke rekening opgestuurd krijgt met kosten die je zelf moet dragen.

Vergeet de zorgtoeslag niet

Vanaf je 18e verjaardag krijg je ineens een forse maandelijkse rekening voorgeschoteld door de verzekeraar. Vergeet niet, je hebt recht op zorgtoeslag. Vraag dit direct aan zodra je 18 jaar wordt. Na verrekening van de zorgtoeslag blijven er vaak nog maar een gering over die je zelf betaalt.

Kiezen voor een vrijwillig eigen risico?

Je kunt de premie verder drukken met een extra eigen risico. Per 2018 heb je verplicht een eigen risico van €400. Bijvoorbeeld over bezoekjes bij de huisarts betaal je geen eigen risico. Een behandeling in het ziekenhuis wel. Als je toch nauwelijks kosten maakt, kun je voor tot €500 vrijwillig eigen risico gaan. Dit geeft jou een korting op de premie, maar houd er wel rekening mee dat je het bedrag aan eigen risico mogelijk verschuldigd bent als je wel zorgkosten maakt.