Ben je een student? Welke zorgverzekering past het beste bij jou?

De meeste studenten maken jaarlijks nauwelijks zorgkosten. Veel studenten kiezen daarom vaak uitsluitend voor de verplichte basisverzekering. En het liefst ook nog met een vrijwillig eigen risico (€500 extra) om de premie verder te drukken. Maar dit is niet zonder risico’s.

Er zijn verzekeraars die een speciale studentenverzekering gelanceerd hebben. Verzekeraars richten zich met deze verzekeringen specifiek op studenten, maar dat wil nog niet zeggen dat deze verzekeringen de juiste keuzes zijn. Het blijft een kwestie van vergelijken en de meest geschikte zorgverzekering selecteren en afsluiten. Trap niet in de marketingtrucs van de verzekeraars. De dure verzekeraars richten hun reclame bijvoorbeeld op mentale en fysieke gezondheid, maar meer betalen word je niet gezonder van. Jij bepaalt welke zorgverzekering het beste bij jou past, niet de zorgverzekeraars. Waar moeten studenten op letten?

Tot 18 jaar ben je gratis meeverzekerd op de polis van één van de ouders

Pas vanaf je 18e verjaardag sluit je zelf een zorgverzekering af en betaal je er ook premie voor. Tot die tijd ben je gratis meeverzekerd op de zorgverzekering van één van de ouders. Zorg ervoor dat je bij bent geschreven op de zorgverzekering van de ouder met de meest uitgebreide aanvullende verzekering. Jij krijgt namelijk dezelfde dekking als de ouder zelf. De verzekeraar stuurt jou een voorstel voor een nieuwe zorgverzekering vlak voor jouw 18e verjaardag. Je ben vrij in het kiezen voor een zorgverzekering vanaf jouw 18e verjaardag. Je kunt dus nog overstappen. En vergelijk vooral, want de premieverschillen tussen verzekeraars zijn groot.

Gaan voor de laagste premie?

Je kunt kiezen voor de goedkoopste basisverzekering, maar let op. De goedkoopste zorgverzekeringen hebben vaak niet alle zorgverleners gecontracteerd. Het kan gebeuren dat bijvoorbeeld een ziekenhuisbehandeling in het regionale ziekenhuis maar gedeeltelijk wordt uitgekeerd. Controleer dus altijd eerst met welke ziekenhuizen jouw zorgverzekeraar contracten heeft afgesloten. Je moet voorkomen dat je een forse rekening opgestuurd krijgt voor de kosten die je zelf moet dragen. Voor spoedeisende hulp kun je overigens bij alle ziekenhuizen terecht. Is jouw ziekenhuis niet gecontracteerd? Mogelijk een andere lokale ziekenhuis wel.

Vergeet je zorgtoeslag niet

Vanaf je 18e verjaardag krijg je ineens een forse maandelijkse rekening van de verzekeraar voor het betalen van de premie. Vergeet niet, je hebt recht op zorgtoeslag. Vraag dit direct aan zodra je 18 jaar wordt. Na verrekening van de zorgtoeslag blijven er vaak nog maar een klein bedrag over die je zelf betaalt.

Kiezen voor een vrijwillig eigen risico?

Je kunt de premie verder drukken met een extra eigen risico. In 2022 heb je verplicht een eigen risico van €385. Bijvoorbeeld over bezoekjes aan de huisarts betaal je geen eigen risico. Voor een behandeling in het ziekenhuis betaal je wel het eigen risico. Als je toch nauwelijks kosten maakt, kun je aanvullend voor €500 vrijwillig eigen risico kiezen. Dit geeft jou een korting op de premie, maar houd er wel rekening mee dat je het bedrag aan eigen risico mogelijk verschuldigd bent als je wel zorgkosten maakt. Reserveer dus wel voor hoge kosten als je toch behandelingen nodig hebt.