Zorgverzekering voor je kind

Terwijl je op een roze wolk zit tijdens je zwangerschap, is het aan te raden om – naast alle andere aanmeldingen voor instanties – ook al na te denken over de zorgverzekering van jouw aanstaande baby. Doe je dit te laat, dan zijn alle kosten van bevalling voor eigen rekening. Hier lees je een aantal dingen die je moet weten over de zorgverzekering voor je kind.

Regels

De regels luiden: binnen vier maanden na de geboorte moet je kind meeverzekerend zijn. Dit kan via de website van jouw zorgverzekering, via een formulier of telefonisch. Het slimste is om even te bellen met de klantenservice van jouw zorgverzekering.

Aanmelden

Net als hun ouders, hebben Nederlandse kinderen de verzekeringsplicht voor de basiszorgverzekering. Je kind kan hiervoor gewoon worden bijgeschreven op de zorgverzekeraar van jou of je partner. Zo zit je pasgeboren kroost dus gewoon bij dezelfde zorgverzekering van (een van) zijn ouders. Wanneer jij en je partner een andere zorgpolis hebben, is het aan te raden om beide naast elkaar te leggen en uit te vinden welke het beste uitpakt voor jullie kind. Voor een aanvullende verzekering komt het alleen in aanmerking als vader of moeder die ook heeft.

Bevestiging

Een kleine twee weken na aanmelding bij de zorgverzekering ontvang je een nieuw polisformulier waarop je kind staat vermeld. Als je dit na drie weken nog niet hebt ontvangen, bel dan even naar je zorgverzekeraar.

Verzekeren tot achttien jaar

Tot het achttiende levensjaar van je kind is het gratis meeverzekerd. De overheid betaalt de premie aan de zorgverzekeraars. Maar vergeet niet: daarvoor moet je je kind dus aangeven terwijl je nog zwanger bent. Wil je uitzoeken wat de beste zorgverzekering is van jou en je kind? Ga dan naar zorgverzekering.net en vergelijk.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!