Zorgverzekering opzeggen

Elk jaar per 1 januari worden er wijzigingen doorgevoerd in de zorgverzekering. Dit heeft zowel invloed op de premie als op de dekking. Verzekeraars kunnen gedurende het verzekeringsjaar ook wijzigingen doorvoeren. Dit heeft tot gevolg dat de zorgverzekering per wijzigingsdatum opgezegd kan worden. Dit geldt overigens niet als het een aanpassing betreft in de basiszorgverzekering. Deze wijziging zal bij alle verzekeraars namelijk doorgevoerd worden. Als er niets wordt gewijzigd in de zorgverzekering, kun je jaarlijks vóór 1 januari opzeggen. Je zorgverzekering opzeggen kan normaal gesproken dus alleen per 1 januari. Maar hoe gaat het opzeggen precies in zijn werk? En waar moet je op letten als verzekerde?

Voorwaarden opzeggen

Het is verplicht om minimaal een basiszorgverzekering af te sluiten in Nederland. Je mag zelf kiezen bij welke verzekeraar. Vóór 31 december moet de huidige zorgverzekering opgezegd worden, als je wilt overstappen. Vervolgens heb je tot 1 februari de tijd om een nieuwe zorgverzekeringen met terugwerkende kracht per 1 januari in te laten gaan. Je kunt de oude verzekering schriftelijk opzeggen, maar via de mail wordt meestal ook geaccepteerd. Je kunt ook gebruik maken van de opzegservice van de nieuwe zorgverzekeraar. Zij zorgen dan voor een tijdige opzegging.

Wees op tijd

Het opzeggen en opnieuw afsluiten van een zorgverzekering kan langer duren dan verwacht. Let hierbij op feestdagen of post waardoor het proces wat vertraagd kan worden. Houd er ook rekening mee dat er tussentijds dingen fout kunnen lopen. Daarnaast moeten zorgverzekeraars ook akkoord gaan met jouw aanvraag, wat ook tijd in beslag neemt. Als je van zorgverzekering overstapt via een vergelijkingssite is het verstandig om dit voor de zekerheid ook te melden bij jouw huidige zorgverzekeraar om misverstand te voorkomen. Wilt je niet voor verrassingen komen te staan aan het eind van 2016? Vergelijk op de website welke zorgpremie het beste aansluit bij jouw situatie.

Tussentijds opzeggen

Opzeggen en overstappen van zorgverzekering mag tot 1 februari. Er zijn slechts een paar uitzonderingen waarbij het wel mag. Zo mag u tussentijds opgezegd worden als de zorgverzekeraar de polisvoorwaarden wijzigt of als u in het buitenland gaat wonen. Ook als u in militaire dienst treedt of bij een nieuwe werkgever die een collectieve zorgverzekering afsluit.  

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!