Zorgverzekering in het buitenland

In nederland is iedereen verplicht verzekerd. Maar hoe zit het met de zorgverzekering in het buitenland? Het hangt van enkele factoren af of iemand hier recht op heeft. Denk hierbij aan of iemand in het buitenland woont, werkt of studeert.

Verdragsland of niet-verdragsland

Een verdragsland is een land waar Nederland afspraken mee heeft gedaan over een vergoeding van medische zorg. Als u in een verdragsland woont, dient u zich te registreren bij het College voor Zorgverzekeringen(CVZ). Hier betaalt u een bijdrage van het CVZ om verzekerd te zijn in de desbetreffende land. Als u niet in een verdragsland woont, moet u de zorgverzekering zelf afsluiten in dat land. Bent u alleen werkzaam in Nederland, dan dient u een zorgverzekering in Nederland af te sluiten. Als u in het buitenland werkt, maar in Nederland woont, dan moet u zich in het land verzekeren waar u woont. Meestal wordt uw gezin dan meeverzekerd.

Tijdelijk in buitenland

Bij een tijdelijk verblijf in het buitenland om te wonen of werken, is het verstandig om goed op te zoeken wat dit voor uw zorgverzekering betekent. Dit hangt onder andere af van het land en de periode van verblijf. Als u gaat studeren of stage gaat lopen, blijft u gewoon verzekerd in Nederland mits u jonger dan 30 jaar bent. Bij een betaalde stage of werk, gelden er weer andere regels. Voor nader informatie betreffende deze onderwerpen kunt u Cvz.nl raadplegen.

Vakantie

Elke Nederlander is met een basisverzekering wereldwijs verzekerd van onvoorziene noodzakelijke zorg. Let wel dat zorgverzekeringen maximaal vergoed wat dezelfde behandeling in Nederland zou kosten. Een behandeling in een land zoals de VS betekent dat u fors bij moet gaan betalen omdat de zorgkosten daar veel hoger zijn dan in Nederland. Als u geen risico wilt nemen, kunt u ervoor kiezen om uzelf te verzekeren met een reisverzekering met dekking voor geneeskundige kosten. Of u kunt een aanvullend zorgverzekering afsluiten. Raadpleeg wel eerst de polisvoorwaarden om te zien wat u al verzekerd krijgt uit uw basispakket. Bij alle verzekeringen geldt dat de rekening eerst van uw eigen risico wordt betaald. Controleer ook of u goed verzekerd bent voor het buitenland bij uw zorgverzekering.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!