Zorgverzekering blijft raadselachtig

Nederlanders snappen vrij weinig van hun zorgverzekering. Veruit het grootste deel van de verzekerden zegt het zorgstelsel te ingewikkeld te vinden. Nederlanders weten vaak niet eens precies welke verzekeringspolis zij hebben afgesloten en snappen niet wat er nu wel en niet onder de basisverzekering valt.

Polis

Uit onderzoek van TNS Nipo, dat in opdracht van de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) gedaan is, blijkt vandaag dat veel Nederlanders niet weten wat voor soort polis zij hebben. De ondervraagden blijken ook niet bepaald tevreden te zijn met hun polis. Gevraagd naar een bijnaam voor hun polis kwamen namen als de ’doemaar-moeilijk-polis’, de ’voorschietpolis’, de ’mindervrijheid-polis’ en de ’zoek-het-zelf-evenop-polis’ voorbij.

Wilna Wind, directeur van de NPCF, stelt dat de zorgverzekeraars beter moeten aangeven wat ze bedoelen met hun polissen. De naam natura- of restitutiepolis zou de consumenten weinig zeggen en kan beter vervangen worden door de namen beperkte polis en vrijekeuzepolis. Volgens Wind is dat duidelijker voor de consument en kan het flink schelen in de portemonnee.

Basisverzekering

Uit onderzoek van Verzekeringssite.nl blijkt dat 82% van de Nederlanders nog altijd niet weet wat er wel en niet onder de basisverzekering valt. Op de vraag of de huisarts, tandarts en fysiotherapeut onder de basisverzekering vallen gaven deze mensen minimaal één onjuist antwoord. Sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel is de samenstelling van de basisverzekering een aantal keer veranderd, maar de laatste jaren is het basispakket redelijk stabiel. Toch kunnen mensen er maar niet aan wennen.

Eigen risico

Het eigen risico blijkt ook raadselachtig fenomeen te zijn. Bijna de helft van de Nederlanders gaat er vanuit dat het eigen risico geldt bij een bezoek aan de tandarts of fysiotherapeut, wat niet het geval is omdat deze behandelingen niet onder de basisverzekering vallen. Het eigen risico geldt bijvoorbeeld wel voor zorg in het ziekenhuis, want dat valt onder het basispakket. Met een onlangs aangekondigde publiekscampagne hoopt minister Schippers meer duidelijkheid rondom het eigen risico te creëren.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!