Zorgverzekering afsluiten

In Nederland is iedereen verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Kinderen tot achttien jaar zijn met hun ouders meeverzekerd, daarna moet je zelf een verzekering afsluiten. Dat zal niet de enige keer zijn dat je een zorgverzekering gaat afsluiten en je zult je afvragen wat voor zorgverzekering je moet kiezen. Een basis- of aanvullende verzekering? Een collectieve of individuele verzekering? Waar moet je op letten bij een zorgverzekering afsluiten? De basisverzekering is wettelijk vastgelegd, maar ook daar zijn verschillen in.  Bij de basisverzekering kan er een keuze worden gemaakt tussen een restitutiepolis en een naturapolis. Bij een naturapolis regelt de zorgverzekeraar de kosten direct met de zorgverlener en bij een restitutiepolis moet je de zorgkosten eerst zelf betalen, om deze vervolgens bij de zorgverzekeraar te declareren. Een nadeel van de naturapolis is dat er een beperkte keuzevrijheid is. Er kan namelijk alleen zorg verleend worden door instituties waar de zorgverzekeraar een contract mee heeft gesloten. Het is dan ook zaak om goed uit te zoeken met welke zorgverleners de zorgverzekeraar contracten heeft, voordat je de verzekering gaat afsluiten.

Aanvullend

De basisverzekering is beperkt en daarom kan iedereen zijn zorgverzekering aanvullen. Bij een aanvullende verzekering kan er heel veel extra verzekerd worden. Hoe meer je je aanvullend verzekerd, hoe hoger de maandelijkse premie van de zorgverzekering. Het is aan te raden om eerst te kijken naar de zorgbehoefte. Is er bijvoorbeeld een verleden met veel rugklachten? Zorg dan dat je extra verzekerd bent voor bijvoorbeeld fysiotherapie en manuele therapie. Daarnaast is het natuurlijk ook altijd mogelijk om zelf geld opzij te zetten voor bepaalde dingen; dat kan soms goedkoper zijn dan elke maand een hogere premie betalen. Als je niet verwacht het komende jaar veel zorgkosten te hebben, is het waarschijnlijk gunstiger om alleen een basisverzekering te nemen. Mocht je kinderen onder de achttien hebben en niet dezelfde verzekering als je partner hebben, dan is het handig om ze bij te schrijven bij de meest uitgebreide verzekering. De verzekering voor kinderen tot achttien jaar is immers gratis. Een aanvullende verzekering hoeft overigens niet afgesloten te worden bij de zorgverzekeraar waar je ook een basisverzekering hebt, dat mag ook bij een andere zorgverzekeraar. Zo kun je dus bijvoorbeeld zowel bij Achmea als CZ verzekerd zijn.

Collectief

Als je via je werkgever verzekerd bent kan de premie lager zijn dan bij een individuele verzekering. Je kunt overigens niet alleen via een werkgever een collectieve verzekering afsluiten, maar ook via de ANWB of speciale ‘open’ collectieve verzekeringen. Als je student bent kun je je vaak aansluiten bij de collectieve verzekering van je opleidingsinstituut. Een collectieve verzekering heeft vaak een lagere premie, maar let wel op! Als je een verzekering hebt afgesloten via een werkgever en je verandert van baan, dan gaat de collectieve verzekering over naar een individuele mét bijbehorende premie. Als de nieuwe werkgever ook een verzekering aanbiedt kun je je tussentijds laten overschrijven.

Veranderingen

Een extra struikelblok is de constante verandering in de zorg. Zo kan de eigen bijdrage omhoog gaan en worden er vergoedingen uit het basispakket geschrapt. Ga er dan ook niet vanuit dat de zorgverzekering hetzelfde zal zijn als vorige jaren, maar lees altijd goed de polis van de zorgverzekeraar door. Via het live blog zorgverzekering vergelijken 2014 blijf je op de hoogte van het laatste nieuws en wijzigingen voor zorgverzekeringen 2014.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!