Zorgverzekering 2013

In de zorgverzekeringswet staat de regelgeving omtrent zorg vrij globaal beschreven. Dit geeft zorgverzekeraars de mogelijk om zelf in hun polissen te omschrijven onder welke voorwaarden er zorg aan u verleend kan worden, en op welke zorg u recht heeft. Er zijn verschillende soorten polissen voor de zorgverzekering 2013. Deze worden hieronder beschreven.

Natura

Een Naturapolis betekent dat alle dekkingen via gecontracteerde zorg gaan. Dat houdt in dat u terecht kunt bij een zorgverlener, die een contract heeft afgesloten met uw zorgverzekeraar. De kosten van de zorg die u krijgt, worden dan direct met uw verzekering afgerekend. U hoeft dus zelf niets te betalen en u hoeft dus ook geen declaratieformulieren en bonnetjes op te sturen. Dit scheelt u een hoop gedoe. Als u een Naturapolis afsluit, dan kunt u de polisvoorwaarden raadplegen om te zien bij welke zorgverlener u de benodigde zorg kunt krijgen.

Restitutie

Als u een restitutiepolis heeft, dan kunt u zelf kiezen naar welke zorgverlener u gaat. U heeft geen enkele beperking in uw keuze voor een zorgverzekering 2013. U betaalt dan zelf de rekening en declareert deze vervolgens bij uw zorgverzekeraar. Deze vergoed (een deel van) uw gemaakte kosten. Als u wilt weten wat wel en niet wordt vergoed, kunt u de polisvoorwaarden van uw zorgverzekeraar raadplegen.

Combinatie

U kunt ook kiezen voor een combinatie van een Naturapolis en een Restitutiepolis. Hierbij wordt, afhankelijk van de zorg die u benodigd, bij sommige zorgverleners rechtstreeks door de zorgverzekering betaalt, en bij anderen moet u deze zelf betalen en vervolgens declareren bij uw zorgverzekeraar.

Restitutiepolis met (deels) gecontracteerde zorg

In het geval van een Restitutiepolis met (deels) gecontracteerde zorg, heeft u bij bepaalde dekkingen te maken met gecontracteerde zorg en bij anderen weer niet. U kunt met zo’n polis bij elke zorgverlener terecht, alleen de manier kan vergoeden verschilt. Kijk dus goed naar de voorwaarden van een zorgverzekering, de voorwaarden kunnen in 2013 veranderd zijn. In principe gelden hiervoor dezelfde richtlijnen als bij een Combinatiepolis.

Meer informatie over zorgverzekering 2014

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!