Zorgverzekeraars nog in onderhandeling voor 2014

Hoewel de overstapperiode voor de zorgverzekering 2014 inmiddels al van start is gegaan, zijn zorgverzekeraars nog volop in onderhandeling met ziekenhuizen en de verschillende zorgaanbieders. Dat blijkt uit een inventarisatie door Zorgverzekering.net.

Verzekerden

Het feit dat de zorgverzekeraars nog in onderhandeling zijn, betekent dat verzekerden nog niet exact weten bij welke zorgaanbieders en ziekenhuizen zij in 2014 terecht kunnen voor vergoeding van de zorgkosten. Verzekerden met een naturapolis zijn gebonden aan zorgaanbieders en ziekenhuizen waar de zorgverzekeraar contracten mee heeft gesloten. Alleen voor de gecontracteerde zorg krijgen zij de kosten vergoed. Daarom is het voor verzekerden die een naturapolis afsluiten van groot belang goed geïnformeerd te zijn hierover.

Onderhandelingen

Zo geven bijvoorbeeld zowel Achmea, VGZ als CZ aan nog in onderhandeling te zijn met een aantal zorgaanbieders en ziekenhuizen. Wel benadrukken deze zorgverzekeraars dat verzekerden via de websites van de verzekeraars de status van de onderhandelingen per zorgaanbieder kunnen bekijken. Hier zullen nog wijzigingen in plaatsvinden omdat er nog onderhandeld wordt, al geven de zorgverzekeraars aan dat er geen contracten zullen verdwijnen, maar er dus nog wel bij kunnen komen.

Selectieve zorginkoop

Bij sommige ziekenhuizen kunnen verzekerden voor bepaalde behandelingen niet terecht. Dat is bijvoorbeeld het geval bij CZ. Sommige zorg wordt bij bepaalde ziekenhuizen niet ingekocht omdat deze op het gebied van die specifieke zorg niet voldoet aan de kwaliteitseisen die CZ stelt.

Sommige verzekeraars hebben er voor gekozen in 2014 een selectieve polis aan te bieden. Dat betekent dat er een lage premie gehanteerd wordt en dat verzekerden dan slechts bij een beperkt aantal ziekenhuizen en zorgaanbieders terecht kunt. Zo kun je Zilveren Kruis Achmea kiezen voor de Beter Af Selectief polis, waarbij je voor geplande zorg slechts bij een beperkt aantal ziekenhuizen en zorgaanbieders terecht kunt.

Ook bij VGZ heb je de optie om te kiezen voor een selectieve polis. Er gelden dan beperkingen op medische hulpmiddelen, kraamzorg en medicijnen als het gaat om herhaalrecepten. Voor Univé Zekur, voor wie de onderhandelingen ook gevoerd worden door VGZ, wordt er op ziekenhuizen beperkt ingekocht. Dat betekent dat verzekerden van Univé Zekur slechts bij een beperkt aantal ziekenhuizen terecht kunnen om recht te hebben op vergoeding van de zorgkosten.

Al met al is het verzekerden aan te raden, in het bijzonder wanneer het gaat om een naturapolis, goed te controleren bij welke ziekenhuizen en zorgaanbieders zij terecht kunnen.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!