Zorgverzekeraars investeren massaal in fonds gezondheidszorg

Life Sciences Partners, een bedrijf dat al jaren investeert in de vooruitgang en het onderzoek in de gezondheidzorg, heeft een grote som geld binnengehaald voor een nieuw investeringsfonds. Met een bedrag van €112 miljoen bij elkaar voor het fonds, blijken voornamelijk zorgverzekeraars grote interesse te hebben in het bedrijf.

Met het fonds wil het bedrijf de kwaliteit van behandelingen verbeteren, maar ook de kosten van de gezondheidszorg verlagen. Verzekeraar Achmea heeft in 2012 al €50 miljoen beschikbaar gesteld, waarmee de basis werd gelegd. Daarna zijn ook andere verzekeraars gaan aanhaken. Deze verzekeraars, waaronder Menzis en een aantal zeer rijke mensen, hebben nog €62 miljoen gestort.

Voorwaarden

Om een plan te mogen indienen, moeten kandidaten een product aanbieden dat klaar is om op de markt geïntroduceerd te worden. Er zijn door medische uitvinders al ruim driehonderd ondernemingsplannen ingediend in een jaar tijd.

Botbreuken

De aanvraag van het Amerikaanse bedrijf IlluminOss is de enige aanvraag die tot nu toe is gehonoreerd. Het bedrijf heeft een systeem ontwikkeld om botbreuken op een minder belastende en goedkopere manier te genezen. Er wordt geen stalen plaat meer ingebracht in het bot, maar er wordt een ballon in de holte van het bot gevuld met vloeibaar cement. Doordat ziekenhuisopnames hierdoor afnemen en fysiotherapie overbodig is, is het een goedkoop alternatief.

Snelle introductie medische bevindingen in Nederland

Iets wat in Amerika wordt uitgevonden, komt eerst daar op de markt. Daarna zijn andere grote markten als Duitsland en Engeland aan de beurt om het te proberen. In Nederland komt het idee of product dan vaak pas jaren later. Door LSP is het mogelijk dit soort medische ontdekkingen sneller te introduceren in Nederland. Door Amerika in contact te brengen met medisch specialisten uit Nederland, kunnen wij makkelijker eerder profiteren van hun medische bevindingen.

Participaties

LSP hoopt met het bedrag dat nu is opgehaald, ongeveer tien aanvragen uit te kunnen voeren. Hierbij wordt het kapitaal verdeeld over innovaties in Europa en in de VS. Het fonds rekent op een rendement van 20% per jaar.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!