Zorgverzekeraar Menzis pleit voor acceptatieplicht aanvullende zorgverzekering

Zorgverzekeraars proberen steeds vaker de zogenoemde risicogevallen te mijden en focussen zich steeds meer op speciale aanbiedingen bij aanvullende verzekeringen voor gezonde consumenten. Hierdoor worden sommige klanten die meer zorg nodig hebben voor een aanvullende verzekering geweigerd. Om dit te voorkomen zou er een algemene acceptatieplicht moeten komen voor aanvullende zorgverzekering. Financieel bestuurder, Ruben Wenselaar, van zorgverzekeraar Menzis verklaarde afgelopen vrijdag tegenover het Financieel Dagblad dat zij als organisatie het principieel vinden dat de aanvullende verzekeringen even toegankelijk moeten zijn als de basisverzekering. Op die manier blijft de zorg beter betaalbaar. Andere zorgverzekeraars zien het helaas echter niet zo.

90 miljoen minder winst in 2013

Er is op dit moment een situatie ontstaan waarbij Menzis relatief veel klanten heeft die meer zorg nodig hebben. Hierdoor heeft Menzis het afgelopen jaar 3 miljoen euro verlies geleden op zijn aanvullende verzekeringen. Zorgverzekeraar Menzis heeft in 2013 meer schade moeten vergoeden, waardoor de winst van het bedrijf lager uitviel. De zorgverzekeraar hield zo’n 126 miljoen euro over en dus bijna 90 miljoen euro minder dan de 215 miljoen euro winst in 2012. De lagere winst komt vooral doordat Menzis minder geld heeft verdiend aan haar zorgverzekeringen. De winsten van de voorgaande jaren zijn voornamelijk gebruikt om de premies te verlagen in 2013 en 2014. Voor 2013 is 50 miljoen euro ingezet om de premies in dat jaar te verlagen. Daarnaast is voor 2014  zo’n 170 miljoen euro aan premieverlaging besteed waardoor de premie in dit jaar met ruim 120 euro is verlaagd op jaarbasis, waardoor de premie zo’n 10 euro per maand is gezakt.

Minder scheefgroei is essentieel

Om nog meer scheefgroei tussen de verscheidene zorgverzekeringen te voorkomen pleit Wenselaar voor de uitbreiding van de algemene acceptatieplicht, die tot noch toe slechts geld voor de basisverzekering, naar de aanvullende verzekeringen. “Elk jaar groeit de basisverzekering door nieuwe behandelingen en medicijnen. Hierdoor is het mogelijk dat in de komende jaren meerdere zaken uit de basisverzekeringen worden gehaald en terugkomen in de aanvullende verzekeringen. Ook om deze reden wordt de algemene acceptatieplicht nog belangrijker dan die nu al is, aldus Wenselaar.”

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!