Zorgverzekeraar Achmea grote verliezer overstapseizoen

Zorgverzekeraar Achmea heeft dit jaar 141 duizend verzekerden minder dan vorig jaar en is daarmee de grote verliezer van het overstapseizoen. Alle andere verzekeraars zijn – mede dankzij hun innovatieve verkoopcampagnes – stabiel gebleven of gegroeid, zo blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant.

Consumenten krijgen tussen eind november en 31 december de mogelijkheid om te wisselen van zorgverzekeraar. Marketingafdelingen draaien op volle toeren in de laatste maand van het jaar, er wordt massaal geadverteerd. Die periode is nu voorbij en de eerste trends zijn zichtbaar.

Onderzoek

Achmea heeft geen verklaring voor hun verlies. “Het onderzoek onder de overstappers is nog niet afgerond, dus tot die tijd kunnen er nog geen conclusies worden getrokken”, aldus een woordvoerder. Achmea blijft nog wel de grootste verzekeraar, met 5,3 miljoen zorgpolissen.

Groei bij andere verzekeraars

Verzekeraar VGZ doet het dit jaar een stuk beter. Hun groei is opmerkelijk, omdat de verzekeraar in december geen radio- of tvspotjes heeft uitgezonden. Frank Elion van VGZ verklaart dat ze niet geloven dat nog meer spotjes effectief zouden zijn.  Wel hebben ze een intensieve internetcampagne gevoerd, met succes: VGZ is de tweede zorgverzekeraar van Nederland, met dit jaar 60 duizend verzekerden meer.

Ook zorgverzekeraars Menzis en CZ groeiden, zo blijkt uit hun overstapcijfers. Menzis telt 70 duizend nieuwe klanten, CZ ruim 27 duizend. Samen hebben Achmea, VGZ, Menzis en CZ 90 procent van de markt voor zorgverzekeringen in handen. Ze verliezen dit jaar licht terrein aan vijf kleine verzekeraars.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!