Zorgtoeslag jongeren

Vanaf je achttiende verjaardag is het verplicht een aparte zorgverzekering af te sluiten. Omdat onder andere jongeren nog geen hoog inkomen hebben, kunnen zij in aanmerking komen voor zorgtoeslag. Dit is een bijdrage die je krijgt van de overheid als extra hulpmiddel om je zorgpremie te kunnen betalen. Ook aan de zorgtoeslag jongeren zijn enkele voorwaarden verbonden.

Jonger dan 18 jaar

Jongeren die jonger zijn dan 18 jaar zijn gratis meeverzekerd tegen ziektekosten bij een van hun ouders. Omdat je dan geen zorgpremie hoeft te betalen, heb je automatisch ook geen recht op zorgtoeslag. Als je jonger dan 18 jaar bent en een kind hebt, worden jij en je kind alsnog gratis meeverzekerd bij je ouders wat betekent dat je dan ook geen recht hebt op zorgtoeslag.

18 jaar en ouder

Je bent verplicht een zorgverzekering af te sluiten als je 18 jaar bent geworden. De eerstvolgende maand na je achttiende verjaardag heb je meteen recht op zorgtoeslag. Hierbij moet je wel aan enkele voorwaarden voldoen:

  • Je bent 18 jaar of ouder
  • Je hebt een Nederlandse zorgverzekering
  • Je hebt geen hoog inkomen
  • Je hebt een Nederlandse nationaliteit of Nederlandse verblijfsvergunning

Geen zorgverzekering

Jongeren onder de achttien jaar hebben geen recht op zorgtoeslag omdat zij zijn meeverzekerd met een van hun ouders. Als je je in andere situaties bevindt waarbij je geen zorgverzekering hebt, heb je hier ook geen recht op. Je komt niet in aanmerking voor de zorgtoeslag als je militair, gedetineerd, gemoedsbezwaard of alleen in Nederland om te studeren. Voor meer informatie heirover kun je op Belastingdienst.nl kijken voor uitgebreide uitleg.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!