Zorgtoeslag fraude

Strenge maatregelen bij zorgtoeslag fraude

Mensen van achttien jaar en ouder met een laag inkomen ontvangen van de Belastingdienst zorgtoeslag. Dit krijgen zij om te voorkomen dat de premie van hun zorgverzekering een te groot beslag legt op hun inkomen. Hoewel de overheid strenge maatregelen neemt, komt fraude in de zorgtoeslag nog steeds voor.

95 miljoen ten onrechte uitgekeerd

Door fraude met zorgtoeslagen is ruim 95 miljoen ten onrechte uitgekeerd. Een maand geleden werd bekend dat sinds 2006 ruim vijfhonderd fraudegevallen bij het Openbaar Ministerie zijn voorgelegd. Ruim driehonderd worden nu vervolgd en de rest handelt de Belastingdienst af.

Hoge en lage inkomens

Voor veel mensen is de zorgtoeslag vanaf 1 januari 2013 veranderd. Een enkeling uitgezonderd, ontvangen huishoudens met hoge inkomens geen of weinig toeslag meer. Dat is omdat het kabinet vindt dat mensen die veel vermogen hebben, geen inkomensondersteuning nodig hebben.

Vermogensgrens

Lig je boven de vermogensgrens, dan heb je geen recht op zorgtoeslag. Ben je alleenstaand en ligt jouw vermogen hoger dan € 101.139 of heb je een gezamenlijk vermogen boven de € 122.278 als je een fiscale partner hebt, dan ontvang je geen zorgtoeslag.

Maatregelen bij zorgtoeslag fraude

De Belastingdienst let extra op bij afwijkende aanvragen voor zorgtoeslag. En net als het kabinet, neemt de Belastingdienst extra maatregelen om fraude te voorkomen. Zo is het niet meer nodig dat aanvragers hun inkomen zelf in schatten. Dat doet de Belastingdienst. Ook kan de Belastingdienst eerder boetes opleggen als de aanvrager foute of onvolledige gegevens aanlevert. Als iemand vaker fraude pleegt, kunnen boetes worden verhoogt. Daarbij moet degene die te hoge voorschotten ontvangt en moet terugbetalen, daarover ook rente gaan betalen.

Ontwikkelingen

Momenteel kijkt De Belastingdienst elk kwartaal achteraf of je als aanvrager van een zorgtoeslag wel een zorgverzekering hebt. Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers gaat bekijken of dit van tevoren kan gebeuren. De aanvrager moet daardoor wel langer wachten op een besluit. Verder wil het kabinet binnen Europa meer informatie en signalen van fraude uit gaan wisselen.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!