Zorgtoeslag 2014

Zorgtoeslag helpt mensen met een lager inkomen met het betalen van hun zorgpremie. De regel is: hoe lager het inkomen, hoe hoger de toeslag. Maar ook in 2014 verandert er weer het een en ander aan deze toeslag.

Minder toeslag

De hoogte van de toeslagen gaat omlaag. Per inkomen verschilt dit, maar omdat de overheid minder geld gaat bijdragen, gaat de zorgtoeslag bij alle inkomens omlaag.

Mensen met minder dan 30.939 euro kwamen in 2013 in aanmerking voor zorgtoeslag. Dat bedrag is omlaag gebracht naar 28.482 euro. Een verschil van 2.457 euro. Het bedrag van de zorgtoeslag voor echtparen gaat ook omlaag. Om als echtpaar zorgtoeslag te ontvangen, mocht je in 2013 een maximaal gezamenlijk inkomen hebben van 42.438 euro. In 2014 gaat de grens van maximaal gezamenlijk inkomen omlaag naar 37.145 euro, een verschil van 5.293 euro.

De vermogensgrens gaat ook omhoog. In 2013 lag deze grens op het persoonsgebonden vermogen plus 80.000 euro (voor u en uw eventuele partner samen).  Nu ligt de bovengrens op hetzelfde vermogen plus 81.360 euro. De overheid springt nu dus eerder bij, zodat de premie betaald kan blijven worden.

Direct op je eigen rekening

Zorgtoeslag wordt vanaf 1 december 2013 alleen nog direct aan de ontvanger uitbetaald. Voorheen kon het geld van de Belastingdienst ook via de zorgverzekeraar uitbetaald worden of aan ouders of kinderen. Maar door fraude met dit systeem is besloten om de toeslag direct naar de verzekerde te sturen. Alle toeslagen worden nu op één rekening gestort. Deze rekening moet op naam staan van degene waarvoor het geld bedoeld is.

Zorgtoeslag aanvragen

Voor het aanvragen van zorgtoeslag kunt u terecht bij de Rijksoverheid. U kunt daar ook bereken op hoeveel zorgtoeslag u recht heeft.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!