Zorgpremie ingehouden op uitkering bij 2000 wanbetalers

In Amsterdam wordt bij 2000 Agis-klanten de zorgpremie ingehouden op hun bijstandsuitkering door de DWI (Dienst Werk en Inkomen). De premie zal worden overgeheveld naar de zorgverzekeraar. Dit liet de zorgverzekeraar donderdag weten. De gemeente Amsterdam meldt dat deze nieuwe regeling over een aantal weken in zal gaan.

De 2000 Agis-klanten om wie het hier gaat hebben al langer dan zes maanden de premie voor hun zorgverzekering niet betaald en vallen daarbij onder de wanbetalersregeling. Hierdoor zullen de betreffende klanten ook een boete moeten gaan betalen.

DWI ondersteunt wanbetalers

Aangezien deze mensen in een zeer lastige financi├źle positie zitten zal de Dienst Werk en Inkomen hen helpen om ze zo snel mogelijk uit de wanbetalersregeling te krijgen. Op die manier hoeven de betreffende Amsterdammers geen boete meer te betalen. De DWI gaat hierbij naast de premie, 35 euro inhouden op hun uitkering om hun schuld bij Agis af te lossen. De betreffende wanbetalers zullen tevens een basisverzekering krijgen en kunnen eventueel ook nog een aanvullende verzekering krijgen. Indien ze daarmee akkoord gaan, moeten ze de regeling drie jaar volhouden.

Regeling al eerder een succes

Deze regeling is echter niet verplicht. De betreffende Amsterdammers ontvangen een brief waarin ze zelf ervoor kunnen kiezen of ze al dan niet voor deze regeling willen kiezen en de hulp willen ontvangen. De gemeentewoordvoerster gaat er echter van uit dat alle betreffende personen mee willen werken. Tevens zegt de woordvoerster dat indien de mensen de brief niet zullen beantwoorden, dat zal worden gezien als instemming met de regeling. Wel zal de gemeente langs hen gaan voor de zekerheid. Agis meldde dat een eerdere proef via deze regeling al een succes was. Ook andere steden hebben interesse in dit systeem. Welke steden dat zijn kan de woordvoerster niet zeggen.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!