Zorgpremie in 2015 weer flink omhoog

Langzamerhand worden de zorgpremies voor komend jaar bekend gemaakt en blijkt dat de grote zorgverzekeraars een prijzenoorlog aan het voeren zijn, met dalingen tot negen procent. Deze flinke daling van de premies blijkt maar van korte duur, want voor 2015 dient een stijging zich alweer aan.

Volgens het Financieel Dagblad komt de stijging in 2015 doordat de verzekeraars er dan een aantal taken bij krijgen die nu nog in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) zitten. Deze verandering betekent dat de kosten per verzekerde met ongeveer vijftig euro gaan stijgen, berekende het ministerie van Volksgezondheid. De zorgverzekeraars krijgen voor ongeveer €2,5 miljard aan AWBZ-taken toegeschoven, waaronder thuisverzorging en langdurige geestelijke gezondheidszorg.

De zorgpremies over 2014 dalen sterk, tot ruim honderd euro. Een ware prijzenoorlog, met marktleider Achmea op kop. Om de strijd om klanten te winnen moeten de verzekeraars gebruik maken van de flinke winst die de afgelopen jaren gemaakt is. Roger van Boxtel, bestuursvoorzitter van Menzis, laat weten niet blij te zijn met de enorme prijsschommelingen, de Nederlandse samenleving zou er niet bij gebaat zijn. Met de flinke premiedaling voor 2014 wordt het lastig de prijzen de komende jaren stabiel te houden. Verzekeraars zullen dan hun extra uitgaven ergens anders mee moeten compenseren. De maandelijkse verhoging van de premie in 2015 wordt geschat rond de vijf euro. Komend jaar kan men besparen, zodat de kosten in 2015 relatief meevallen.

De nieuwe zorgverzekeraar Anno12 liet gisteren weten voorlopig de stekker eruit te trekken, naar aanleiding van de flinke daling van zorgpremies. Anno12 zou dit jaar nieuw op de markt zijn, maar omdat het niet over reserves beschikt kan het onmogelijk concurreren met partijen als Achmea. De stijgende prijzen voor 2015 bieden Anno12 wellicht hoop voor de toekomst, aangezien alle verzekeraars hun prijzen dan weer moeten opvoeren.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!