Zorgpremie dit jaar fors hoger

De zorgpremie voor 2015 zal waarschijnlijk flink gaan stijgen. Waar zorgverzekeraar DSW in september van dit jaar nog liet weten de premie gelijk te houden, kwamen vandaag IZA en UMC naar buiten met hun premies voor 2015. Beide verhogen zowel de basispremie als de aanvullende pakketten. De zorgverzekeraars zijn onderdeel van VGZ. Deze grote verzekeraar heeft een marktaandeel van maar liefst 25 procent.

UMC

UMC is de zorgverzekeraar voor mensen die werken bij een universitair medisch centrum. De basispremie is van €85,25 naar €98,90 gegaan, een stijging van 16 procent. Het gaat hier om een restitutiepolis zonder collectiviteitskorting. Op het moment dat mensen zich aanvullend willen verzekeren, kunnen ze kiezen uit vier pakketten. Extra Zorg 1 is met vier procent gestegen, Extra Zorg 2 daarentegen is juist vier procent goedkoper worden. Extra Zorg 4 is een uitschieter. Deze aanvullende verzekering stijgt met 45 procent.

IZA

IZA richt zich op mensen die werken bij de (semi)overheid. De basispremie stijgt van €85,15 naar €92,60. Bij deze verzekering kan je alleen zorg afnemen bij de door IZA gecontracteerde zorgverleners. Als mensen een zorgverzekering willen met vrije zorgkeuze, dan betalen zij ongeveer drie euro per maand meer. Deze verzekering was in 2014 €88,15 en is nu gestegen naar €95,76. De aanvullende pakketten stijgen ook. Extra Zorg 1 stijgt met tien procent, Extra Zorg 3 met vijf procent. Vorig jaar verlaagden beide zorgverzekeraars hun premies nog fors. Zo daalde de premie van IZA in 2014 met €12 per maand ten opzichte van 2013, een percentuele daling van elf procent.

Premie zullen fors stijgen

Nu deze premies bekend zijn gemaakt, valt te verwachten dat de overige zorgverzekeraars hun premies ook zullen verhogen, aangezien deze zorgverzekeraars onderdeel uitmaken van VGZ. Deze grote verzekeraar is een grote speler op de zorgverzekeringsmarkt. Het is mogelijk dat andere zorgverzekeraars hun concurrentiepositie willen behouden door onder de basispremie van UMC en IZA te gaan zitten, maar het is hoe dan ook goed mogelijk dat de basisverzekering gaat stijgen. Vorig jaar was de goedkoopste basispremie €80,25, zonder aanvullende eigen risico. Vele zorgverzekeraars hebben nog de mogelijkheid hun premie te verhogen, zonder dat ze duurder worden dan UMC en IZA. De gemiddelde premie in 2014 was namelijk €91,59. Een overzicht van de tot noch toe bekend gemaakte zorgpremies: Stijging

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!