Zorgkennis in Nederland is matig

Zorgkennis in Nederland is matig. Uit onderzoek blijkt dat de Nederlanders te weinig kennis hebben als het gaat om het zorgstelsel. De cijfers zijn zelfs achteruit gegaan. Vorig jaar was er een score van een 6,1. Een stuk hoger dan dit jaar, namelijk een 5,4.

Uit onderzoek van vergelijking site Pricewise blijkt dat bijna de helft van de respondenten niet weet welke type basisverzekering hij of zij heeft. De meeste weten ook vaak niet welke zorg er binnen de zorgverzekering valt en waarvoor er eigen risico moet worden betaald. Het is belangrijk om genoeg zorgkennis te hebben om goed te kunnen kiezen welke zorgverkering het beste bij jou past. Ook is het verstandig om genoeg zorgkennis te hebben om te weten wanneer je verzekerd bent en wanneer niet.

Minder kennis

In het onderzoek zijn er 33 vragen gesteld aan 1000 respondenten. De vragen gingen over de basisverzekering, het eigen risico, de eigen bijdrage en de aanvullende verzekeringen. Na een stijgende lijn zijn we weer terug op het niveau van 2015 (5,3). Dit onderzoek wordt nu 4 jaar afgenomen, maar het cijfer hangt elk jaar rond een zesje of lager. De overheid voert dit jaar een campagne om de kennis van de Nederlanders te verbeteren. Doordat de consument over te weinig kennis beschikt, heeft dit als gevolg dat het overstappen naar andere zorgverzekeraars elk jaar blijft hangen op 6%.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!