Zittend ziekenvervoer en uw zorgverzekering

Wie niet in staat is zelf naar een dokter, specialist of naar het ziekenhuis te komen, komt in aanmerking voor het gebruik van zittend ziekenvervoer. Vaak is hiervoor een vergoeding bij een aanvullende verzekering van uw zorgverzekeraar.

Wat is zittend ziekenvervoer precies?

Zittend ziekenvervoer is bedoeld voor mensen die een paar keer per week naar het ziekenhuis, dokter op specialist moeten. Veel mensen doen dit door zich te laten brengen en halen met de trein,bus, tram, metro of door familie en naasten, maar dit is niet altijd mogelijk. Voor deze mensen zijn er speciale taxibussen en rolstoelbusjes in het leven geroepen, zodat deze patiënten gemakkelijk van en naar het ziekenhuis gebracht kunnen worden.

Wanneer heeft u recht op zittend ziekenvervoer?

Mensen die in aanmerking komen voor zittend ziekenvervoer zijn vaak mensen die een behandeling hebben van bijvoorbeeld nierdialyse, chemotherapie, permanente rolstoelgebruikers en visueel gehandicapten. Maar ook als u niet bij een van deze bovenstaande categorieën behoort en toch een paar keer per week naar het ziekenhuis moet, dan kunt u ook in aanmerking komen voor zittend ziekenvervoer. Zittend ziekenvervoer is dus eigenlijk speciaal bedoelt voor mensen die langdurig zijn aangewezen op vervoer van en naar het ziekenhuis, dokter of specialist. Dit is vaak het geval bij langdurig zieke mensen.

Hoe zit het met de zorgverzekering?

Mensen waarvan voor redelijk aangenomen wordt, dat zij zelf niet in staat zijn om naar het ziekenhuis te kunnen komen, komen in aanmerking voor een vergoeding van de verzekeraar. Wat deze vergoeding is hangt af van uw verzekeraar en de verzekering die u afgesloten heeft. Vaak zijn er vergoeding tot een beperkt aantal kilometer voor de heen- en terugweg. Ook is het mogelijk dat u vrijwillig of verplicht eigen risico moet betalen.

Het is afhankelijk van uw zorgverzekeraar met welk vervoersbedrijf u gehaald en gebracht wordt. De zorgverzekeraar en het vervoersbedrijf hebben vaak een contract met elkaar. Als u kiest voor een vervoersbedrijf dat geen contract heeft met uw zorgverzekeraar, dan kan het vaak zijn dat u meer zelf bij moet betalen per gereden kilometer.

Bij sommige zorgverzekeringen is het mogelijk dat u vooraf eerst toestemming moet vragen voor het gebruik van zittend ziekenvervoer. Zoek dit altijd vroeg tijdig uit. Mocht u nou geen toestemming hebben gekregen voor uw aanvraag om vervoerd te worden, dan bestaan er nog verschillende alternatieven.

Wat vergoedt de verzekeraar?

Uw verzekeraar vergoedt meestal 100% van de reiskosten die u maakt. Dit geldt meestal als u gebruik maakt van taxivervoer, openbaar vervoer of vervoer met uw eigen auto. Vaak wordt er een berekening gemaakt van de kosten per kilometer en deze krijgt u dan vergoed. Uw verzekeraar vraagt u meestal wel een eigen bijdragen te leveren voor het gebruik van zittend ziekenvervoer.

Wilt u weten of uw zorgverzekeraar de kosten van uw vervoer vergoedt en of u hiervoor in aanmerking komt, neemt u dan even contact op met uw zorgverzekering. Bent u van plan om over te stappen van zorgverzekeraar dan kunt u op zorgverzekering.net de zorgverzekeringen vergelijken. Hier kunt u ook vinden wat u vergoed krijgt bij het zittend ziekenvervoer.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!