Ziekte van Parkinson en uw zorgverzekering in 2014

Wat is het?

De ziekte van Parkinson is een ziekte die plaats vindt in de hersenen. De zenuwcellen sterven langzaam maar zeker af. Die ziekte kan op elke leeftijd opspelen, maar treedt steeds vaker bij oudere mensen op. Van de 70-plussers zijn dit er 20 op de 1000 mensen.

De ziekte ontstaat doordat de hersenen steeds minder dopamine afgeven. Door middel van dopamine geven de hersencellen signalen aan elkaar door. Dit wordt dus verstoord als de ziekte van Parkinson optreedt. Door de verstoring worden signalen dus niet goed doorgegeven in de hersenen en kunnen er veranderingen optreden bij het gedrag, uiterlijk en bewegingen van de getroffen persoon. De oorzaak van de ziekte is nog steeds niet gevonden. Het wetenschappelijke onderzoek is nog in volle gang.

De ziekte dankt zijn naam aan de ontdekker van de ziekte: Engelsman James Parkinson.

Behandeling

Er bestaan geen medicijnen die de ziekte van Parkinson tegen gaan. Wel zijn er medicijnen die de symptomen van de ziekte kunnen remmen of tegengaan. De symptomen zijn van een heel breed scala. Zo zijn er symptomen als trillende handen, raar lopen, gewichtsverlies, spieren niet onder controle hebben, meer zweten en een slecht slaapritme. Vaak worden medicijnen voorgeschreven die het trillen van de handen verminderen en het bewegen verbeteren. Helaas zitten aan deze medicijnen ook vaak weer bijwerkingen.

Wat vergoedt de verzekeraar in 2014?

Voor de ziekte van Parkinson wordt vrijwel niets vergoedt vanuit de basisverzekering. U zult u hiervoor aanvullend moeten verzekeren. Kosten voor bijvoorbeeld fysiotherapie, ergotherapie en logopedie worden ook in 2014 namelijk wel voor een deel of geheel vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Bij veel verzekeraars worden de kosten van de fysiotherapie vanuit de basisverzekering pas volledig vergoed na de 21ste behandeling. Dit valt dan onder chronische fysiotherapie. Wanneer u zich aanvullend verzekert voor fysiotherapie, krijgt u deze zorg wel direct vergoed. Het is verstandig om vroegtijdig te weten wat uw zorgverzekeraar vergoedt en waar u terecht kunt voor zorg. In de regel vergoeden zorgverzekeraars alleen de kosten die worden gemaakt bij de zorginstelling waar de verzekeraar is aangesloten.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!