Ziekte van Crohn en uw zorgverzekering

De Ziekte van Crohn is als eerst ontdekt in 1932 door de Amerikaanse arts Burril B.Crohn. Vandaar dat de ziekte naar deze arts is vernoemd. Het is een chronische darmontsteking die zich bevindt in het gehele spijsverteringskanaal en komt vaak in de Westerse wereld voor. Deze ziekte kan de gehele darmwand aantasten. Per jaar komen er ongeveer duizend nieuwe patiënten bij. De kans is groter dat jongeren tussen de vijftien en dertig jaar het oplopen. Daarnaast zijn er meer vrouwelijke patiënten dan mannelijke. In wereld hebben momenteel ruim 55.000 mensen een chronische darmontsteking waarvan 200.000 mensen zijn gediagnosticeerd met de Ziekte van Crohn.

Zorgverzekering

Vanaf 1 januari 2014 zullen er vele wijzigingen plaatsvinden in het basispakket van de zorgverzekering. De veranderingen hebben veelal te maken met de behandelingen en bekostigingen van medische hulpmiddelen.

Chronisch zieke patiënten proberen meestal een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. In praktijk gaat dat wat moeilijk. Chronisch zieken kunnen te maken krijgen met premieopslag of zelfs een afwijzing met het aanvragen van een verzekering.

In 2010 startte de Consumentenbond een onderzoek onder 300 mensen met verschillende chronische ziektes. Uit het onderzoek blijkt dat:

  • 9 procent niet werd geaccepteerd voor een verzekering
  • 39 procent alleen werden geaccepteerd als zij een verhoogde premie betalen
  • 5 procent kreeg te maken met een kortere verzekeringslooptijd als zij een lagere verzekering kregen.

Niet eens de helft van de chronisch zieken (47%) werd geaccepteerd en kreeg de standaardvoorwaarden van een zorgverzekering. Bij de patiënten met de Ziekte van Crohn werd twee derde niet geaccepteerd.

Medicijnen

De Ziekte van Crohn wordt behandeld door middel van medicijnen. Deze medicijnen worden gewoon voorgeschreven door de huisarts. De medicijnen genezen de ziekte niet, maar het kan zodanig helpen dat de ziekte ‘niet actief’ kan worden verklaard.

De medicatie kan bestaan uit:

  • Ontstekingsremmers
  • Antibiotica
  • Diarreeremmers

Nieuwe basispakket 2014

Na Prinsjesdag is die maatregel veranderd. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid besloot twee innovatieve behandelingen op voorwaardelijke basis te laten toetreden tot het basispakket. Één van de behandelingen is voor patiënten die aan een ernstige vorm van de ziekte van Crohn lijden. Het is wel voorwaardelijk wat betekent dat als de nieuwe behandelingen niet effectief werken ze uit het basispakket worden gehaald.

Op onze www.zorgverzekering.net kunt u onder meer zorgverzekeringen met elkaar vergelijken en het beste kiezen wat bij uw situatie past.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!