Ziekenhuizen willen eigen zorgverzekering aanbieden

De Vereniging van Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ) heeft plannen om hun eigen zorgverzekering aan de consument aan te bieden. SAZ wil samen met zorgverzekeraars DSW en ASR nog dit jaar een basisverzekering aan gaan bieden. De polis zal Beter Dichtbij polis heten.

De Vereniging van Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen kan de verzekering een stuk goedkoper aan gaan bieden omdat de kosten voor een ziekenhuis veel lager zijn, dan wanneer de zorg apart afgenomen en betaald wordt. Ook geeft SAZ aan dat ziekenhuizen de zorgverzekering met hoge kwaliteit kunnen aanbieden. SAZ verwacht de polissen voor vijf tot tien procent goedkoper aan te kunnen bieden, dan haar concurrenten. Dit wordt dan mogelijk doordat de zorg ingekocht wordt bij de 42 ziekenhuizen, die aangesloten zijn bij SAZ.

In het toekomstplan van SAZ blijkt dat zij meer willen gaan samenwerken met andere ziekenhuizen en huisartsen in de regio. Ook wil de SAZ de zorg kwalitatief beter maken, waardoor de kosten op sommige punten omlaag kunnen. SAZ wil hier over ook in gesprek met meerdere zorginstellingen en zorgverzekeraars om het kostenplaatje omlaag te krijgen. De zorg wordt nu veelvuldig gefragmenteerd aangeboden waardoor de kosten beduidend hoog blijven. Ook wil SAZ dat de focus meer komt te liggen bij de patiënten, dit door middel van vaste medewerkers voor patiënten, waardoor er meer vertrouwen ontstaat en verwarring weggenomen wordt.

Uit een haalbaarheidsonderzoek van het adviesbureau Booz&co is naar voren gekomen dat de Beter Dichtbij polis wel degelijk een kans van slagen heeft. Wilna Wind van patiëntenfederatie, Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) is ook enthousiast over de plannen en geeft aan dat zij de doelstellingen van deze nieuwe polis ook ondersteunen. Er komt volgens Wind gezondheidswinst voor de verzekerden, en daarnaast zorg dichtbij huis als het kan en pas verder weg als het noodzakelijk is. Wind geeft verder aan dat patiënten en verzekerden goed moeten worden geïnformeerd over het aanbod van zorg en de kwaliteit.

De nieuwe polis zal eind 2013 aangeboden worden. Als de verzekering er komt, is het mogelijk dat de onderhandelingen tussen de ziekenhuizen en zorgverzekeraars anders tot hun recht zullen komen, dan gepland. Ziekenhuizen en zorgverzekeraars vormen dan één partij, in plaatst van de twee aparte die zij nu vormen.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!