Ziekenhuizen weren plofkip

Binnenkort stappen weer negen regionale ziekenhuizen over van de plofkip naar de scharrelkip. Kort geleden lieten ook de acht academische ziekenhuizen al weten over te stappen op het aanbieden van scharrelkippen. De ziekenhuizen weren plofkip en zullen voortaan kip met één of twee sterren van het Beter Leven-initiatief van de Dierenbescherming gaan aanbieden.

Dierenleed

Stichting Wakker Dier richt zich met haar campagne ‘Stop de plofkip’ op het verminderen en beëindigen van de verkoop van vlees dat afkomstig is van plofkippen. Van alle dieren die in Nederland worden gehouden voor de vleesconsumptie, leidt de plofkip het slechtste bestaan. De plofkip is ontstaan door het jarenlang door fokken van steeds goedkoper vlees. Een kuikentje van vijftig gram wordt in zes weken volgespoten met groeihormonen tot de plofkip van meer dan 2,2 kilo die in de supermarkt ligt.

Door deze onnatuurlijke, veel te snelle groei kan het hart van de kip het groeiproces niet bijhouden. Daarnaast gaan de gewrichten pijn doen en wordt lopen steeds lastiger en pijnlijker. Ook krijgen de plofkippen door dit slechte welzijn zweren op hun poten en borst. Bovendien leven plofkippen vaak met veel te veel op een veel te kleine oppervlakte (zo’n 20 per vierkante meter).

Gevaarlijk

Naast het slechte welzijn van de dieren, is ook het enorme antibioticagebruik bij plofkippen een reden voor de ziekenhuizen om over te stappen naar de scharrelkip. Bij het fokken van plofkippen worden enorme hoeveelheden antibiotica gerbuikt, wat leidt tot het ontstaan van resistente bacteriën zoals ESBL en MRSA. De resistentie van deze bacteriën is op dit moment één van de grootste problemen in de gezondheidszorg.

Sterrenkip

Kippen met één of meerdere sterren van het Beter Leven-initiatief van de Dierenbescherming hebben een veel beter bestaan dan de plofkip. Dit zijn geen plofkippen, maar een ras waarbij het groeiproces langer duurt. Deze kippen hebben in de stal meer ruimte en kunnen bovendien ook naar buiten. Zweren op de poten en borst komen minder voor. Omdat deze dieren niet zo snel hoeven te groeien zijn ze gezonder, waardoor het antibioticagebruik veel lager is dan bij de plofkip.

Een goed initiatief van de ziekenhuizen dus, die hiermee aantonen dat je gemakkelijk een plofkip kunt omruilen voor een echte scharrelkip.

 

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!