Wortelkanaalbehandeling en de zorgverzekering

Een wortelkanaalbehandeling, ook wel kanaalbehandeling of zenuwbehandeling genoemd, is een tandheelkundige behandeling die moet worden uitgevoerd wanneer er in het wortelkanaal van een tand of kies een ontsteking is, of een ontsteking dreigt te ontstaan.

Oorzaak

Een tand kan ontstoken raken door tandbederf, een lekkende vulling, of als gevolg van een harde klap. Deze ontsteking wordt meestal veroorzaakt door bacteriën. Als uw tanden gevoelig zijn bij het drinken van koude of warme dranken kan dit een eerste signaal zijn dat uw tand ontstoken is, maar het kan ook dat de ontsteking geen klachten geeft. Deze ontsteking kan pijnlijk zijn en bovendien een gevaar opleveren voor het behoud van de tand of kies. Daarom zal de tandarts de tand of kies openmaken en alle wortelkanalen goed reinigen met een speciaal vijltje. De ontsteking wordt hierbij verwijderd, waarna de wortelkanalen worden gevuld. Ook maakt de tandarts röntgenfoto’s om controle te hebben over het verloop van de behandeling. Tot slot wordt de behandelde tand of kies (opnieuw) van een vulling voorzien.

Het kan voorkomen dat uw tand of kies na een wortelkanaalbehandeling zodanig verzwakt is, dat het noodzakelijk wordt om er een kroon op aan te brengen.

Vergoeding

Een wortelkanaalbehandeling wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering als u 18 jaar of ouder bent.

Hoeveel een wortelkanaalbehandeling exact kost, is niet van te voren vast te stellen. Het hangt ervan af of u wel of geen zorgverzekering heeft met tandartsdekking. Als u geen aanvullende dekking heeft voor de tandarts, is de kans groot dat u niets vergoed krijgt en u de wortelkanaalbehandeling dus geheel moet betalen. Let daarbij op dat u dan niet alleen de wortelkanaalbehandeling moet betalen, maar ook de kosten voor onder andere de verdoving, de röntgenfoto en alle gebruikte materialen.

Als u wel een dekking heeft voor tandartskosten, dan krijgt u een vergoeding voor de wortelkanaalbehandeling. Hoeveel dat is, hangt af van uw zorgverzekeraar.

Gemiddeld kan wel een plaatje worden gegeven hoeveel een totale wortelkanaalbehandeling kost. Voor het consult betaalt u ongeveer €20,- en de verdoving kost ongeveer €25,- . Voor een röntgenfoto betaalt u zo’n €60,-. Daarnaast kost het materiaal dat gebruikt wordt ongeveer €150,-. Hoeveel een de wortelkanaalbehandeling kost hangt af van hoeveel kanalen er zijn. Een element voor één kanaal kost rond de €100,-.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!