Wijzigingen zorgverzekering 2014

Het regeerakkord voor 2014 staat (voorlopig) vast voor 2014. Het kabinet was maandenlang bezig met het aan- en afschaffen van reglementen, zo ook wijzigingen voor de zorgverzekering in 2014. Er waren veel speculaties gaande over het nieuwe regeerakkoord wat veel mensen heeft verward. Komt er bijvoorbeeld nu wel of geen inkomensafhankelijke zorgpremie?

Zorgverzekering 2014

De wijzigingen zorgverzekering in 2014 verschillen op meerdere punten van de zorgverzekering die nu gehanteerd wordt. De nieuwe regelingen voor de zorgpremie zijn als volgt:

  • De basisverzekering zal oplopen naar 1300 euro per jaar. In de opvolgende jaren zal dit geleidelijk stijgen
  • Tot een maximale inkomen van 35.059 euro voor alleenstaanden en 51.691 voor partners geldt een zorgtoeslag
  • Plannen om het eigen risico inkomensafhankelijk te maken zijn van tafel. Het eigen risico blijft voor iedereen gelijk, zo’n 350 euro. Wel zullen hogere inkomens te maken krijgen met belastingverhoging.
  • De restitutiepolis blijft bestaan en de naturapolis wordt aangescherpt.

De inkomensafhankelijke zorgpremie en het verdwijnen van de zorgtoeslag worden niet meer gehanteerd.

Zorgpremie omlaag in 2014?

Minister Schippers, minister van Volkgezondheid, Welzijn en Sport, heeft publiekelijk aangegeven dat zorgpremies flink omlaag kunnen met ingang van 2014. Ze legt uit dat zorgverzekeraars dit jaar enorme winsten hebben geboekt doordat de prijzen van geneesmiddelen fors zijn gedaald. Bij zoveel winst vindt zij dat dit gecompenseerd moet worden door verlaging van de zorgpremies.

Reactie zorgverzekeraars

Grote zorgverzekeraars zoals Achmea, VGZ en CZ zijn van mening dat zij inderdaad van plan zijn de zorgpremies te gaan verlagen volgend jaar. Dit is hun antwoord op de beweringen van minister Schippers. Naar verwachting zullen de premies met ongeveer 15 euro per maand verlaagd worden. Toch hebben sommige verzekeraars aangegeven dat de daling van de zorgpremies nog onzeker is.

Overstappen

Vorig jaar waren er al 1,3 miljoen Nederlanders u voor met overstappen. Zij besparen hierdoor tientallen tot honderden euro’s. Wilt u weten wat u kunt besparen? Vergelijk premies en vind de zorgverzekering die bij u past.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!