Wijzigen zorgverzekering

Uw zorgverzekering loopt van 1 januari tot 31 december van het jaar. Als u dingen wilt wijzigen in uw zorgpolis zoals:

  1. verhogen van uw eigen risico
  2. andere aanvullende verzekering
  3. naar een andere maatschappij en opzeggen
  4. andere tandartsverzekering

Dan kunnen deze wijzigingen per 1 januari van het komende jaar worden doorgevoerd. Sommige zorgverzekeraars bieden wel de mogelijkheid om tussentijds aanvullende modules aan of uit te zetten. Wijzigen zorgverzekering kan dan wel gedurende het lopende jaar. Overlijden, geboorte, verhuizen of een adreswijziging worden door de gemeente aan de zorgverzekeraar doorgegeven, toch is het verstandig hierbij een vinger aan de pols te houden en bij twijfel contact met de maatschappij te hebben. De gegevens van uw huisarts, apotheek of tandarts hoeft u niet aan uw zorgverzekeraar door te geven. Geef wel de gegevens van uw zorgverzekeraar door aan uw huisarts, tandarts en apotheek. Wijzigingen zoals verandering van een betaalrekening of betaalwijze moet u wel aan zorgverzekeraar doorgeven, dit kan vaak via hun website. In de volgende gevallen kunt u wel tijdens het jaar wijzigen:

  1. U wordt 18 jaar
  2. U gaat uit militaire dienst of erin (aanstellingsbrief of ontslagbrief nodig)
  3. Omdat u uit het buitenland komt, heeft u nog geen basisverzekering
  4. Bij een echtscheiding en stond op de polis van uw partner

Militairen die in actieve dienst zijn moeten zich verzekeren bij SZVK (Stichting ZiektekostenVerzekering Krijgsmacht) Hun gezinsleden kunnen zich wel bij een andere zorgverzekeraar verzekeren.

18 jaar worden

Als u 18 jaar wordt, heeft u een eigen verzekering nodig. U moet dan een keuze maken voor wat voor een soort Basisverzekering, welke aanvullende verzekeringen wil ik en kies ik voor een verhoogd eigen risico. Ook voor een aanvullende tandartsverzekering kan gekozen worden. Voor jongeren zijn er zeer aantrekkelijke pakketten. Hier vindt u meer informatie over zorgverzekering jongeren.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!