Welke dekking biedt de basisverzekering in 2021?

De zorgverzekering bestaat uit de basisverzekering en eventueel een aanvullende zorgverzekering. De basisverzekering is bij alle verzekeraars gelijk. Wat mag je van de basisverzekering verwachten in 2021 en heb je een aanvullende zorgverzekering nodig?

De zorgverzekeraars hebben de premie voor de zorgverzekering 2021 weer bekendgemaakt. Voor veel verzekerden was het schrikken, want sommige verzekeraars hebben de premie met meer dan €10 per maand verhoogd. En dan hebben we het alleen nog maar over de basisverzekering. Met een aanvullende verzekering erbij, kunnen de premiestijgingen nog veel forser zijn.

Wat is verzekerd in de basisverzekering in 2021?
De overheid stelt de dekking van de basisverzekering vast. Het maakt dus niet uit bij welke verzekeraar je zit, ze bieden allemaal dezelfde dekking. Het grootste verschil is de premie. Bij de duurste verzekeraar betaal je bijna €150 per maand en bij de goedkoopste ongeveer €110. In 2021 zijn er een aantal dekkingen toegevoegd aan de basisverzekering, maar de inhoudelijke verschillen ten opzichte van 2020 zijn klein. Op de website van de Rijksoverheid staat een opsomming van wat verzekerd is in de basisverzekering.

Wat zijn de belangrijkste toevoegingen per 2021?
Er is een ruimere vergoeding voor herstelkosten voor coronapatiënten en voor mensen die corona hebben gehad. En voor slachtoffers van seksueel misbruik is er geen eigen risico meer verschuldigd over de medische kosten. Daarnaast zijn er een aantal medicijnen tegen eierstokkanker en lymfeklierkanker aan de basisverzekering toegevoegd. Er zijn geen dekkingen geschrapt.

De grootste verandering is de hoogte van de premie
Door het coronavirus werd er een sterke stijging van de zorgpremie verwacht. Sommige verzekeraars hebben inderdaad fors verhoogd, maar andere verzekeraars hebben de premie maar beperkt verhoogd. Hierdoor zijn de premieverschillen nog groter geworden tussen de verzekeraars. Vergelijk vóór 2021 dus zeker de premies en stap uiterlijk 31 december over naar de verzekeraar die voor jou goedkoper is.

Heb je voldoende aan de basisverzekering?
In de basisverzekering is de belangrijkste zorg verzekerd. Een aanvullende verzekering sluit je bijvoorbeeld af voor de tandartskosten en voor behandelingen van de fysiotherapeut. De meeste Nederlanders hebben een aanvullende zorgverzekering, maar het is de vraag of ze deze aanvulling ook echt nodig hebben.

Kiezen voor een verhoogd eigen risico op de basisverzekering?
Je kunt de premie verlagen door het kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Het standaard eigen risico bedraagt €385. Deze kun je verhogen met maximaal €500 extra eigen risico. In ruil hiervoor krijg je een korting op de premie van bijvoorbeeld €20 (verschilt per verzekeraar). Zo kun je de zorgverzekering voor jezelf beter betaalbaar maken.

Door het vergelijken zie je of jouw huidige zorgverzekering de beste keuze is voor 2021. Hierbij let je op de hoogte van de premie en op de dekking die je voor volgend jaar nodig hebt.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!