Weinig overstappers zorgverzekering in december

Het aantal overstappers is de laatste maand van vorig jaar erg laag gebleven. Dat kunnen verzekeraars en vergelijkingssites uit de eerste onderzoeksresultaten concluderen. Waar eerder in 2013 nog een groei in het aantal overstappende consumenten te zien was, is dit in de zogenaamde ‘overstapmaand’ december dus niet het geval geweest.

In maart en april kwamen de instanties nog met positieve verwachtingen naar buiten. Onder meer onderzoeksbureau Vektis voorspelde destijds meer overstappers dan het jaar ervoor en zag een groei aankomen.

Aanzienlijke daling

Maar dat blijkt nu dus niet het geval te zijn, melden ook verzekeraars VGZ en Univé. Uit een enquete samen met onderzoeksbureau Nivel zou blijken dat de afgelopen overstapperiode zo’n 5,5 procent van de consumenten is veranderd van verzekeraar, ongeveer 900.000 consumenten. Een flinke vermindering ten opzichte van de 7,2 procent van vorig jaar, wat zou neerkomen op een daling van ruim 200.000 overstappers.

Dat het percentage van afgelopen jaar lager ligt dan in 2012 kan volgens de vergelijkingssites en verzekeraars verschillende oorzaken hebben.

Dalende premies en onrustige berichten

“Onder andere de gedaalde zorgpremie zou er mee te maken kunnen hebben”, zegt Sophie van der Zee van Zorgverzekering.net. “Een gemiddelde daling in 2013 van tien procent ten opzichte van een jaar eerder is natuurlijk niet niks. Dat zou voor veel Nederlanders een reden kunnen zijn geweest de zorgverzekering maar te laten voor wat het is.”

Daarnaast hebben berichten in de media over de gevaren en beperkte keuzevrijheid van zogenaamde budgetpolissen de laatste twee maanden ook voor veel onrust gezorgd. “Dit kan potentiële overstappers inderdaad ook hebben weggehouden”, aldus Van der Zee.

Laatste kans

Toch blijkt steeds maar weer dat het vergelijken van zorgverzekeringen wel degelijk loont. Nog tot het einde van deze maand kan er worden overgestapt. Oude contracten moeten dan echter wel voor 31 december van afgelopen jaar zijn opgezegd. Vergelijken van premies, polissen en voorwaarden kan op Zorgverzekering.net.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!