Wat uw zorgverzekering vergoedt voor een pruik

Haaruitval kan als zeer vervelend beschouwd worden, vooral door vrouwen. Haaruitval of complete kaalhoofdigheid is, in tegenstelling tot bij mannen, vaak het gevolg van een ziekte of de behandeling van een ziekte. Een pruik is nauwelijks te onderscheiden van natuurlijk haar en kan uitkomst bieden voor mensen die zich onprettig voelen bij hun haaruitval. Het is dan goed om te weten wat uw zorgverzekering in 2014 vergoedt.

Medische aandoening of behandeling

Veel mannen verliezen vanzelf haar naarmate zij ouder worden. Dit is een normale gang van zaken en wordt niet als een medische aandoening gezien. Vrouwen en kinderen die haaruitval of kaalhoofdigheid krijgen hebben te maken met een medische aandoening (bijv. alopecia) of behandeling (bijv. een chemokuur). Soms verdwijnt het haar tijdelijk, maar het kan ook voorgoed zijn.

Pruik laten maken

Pruiken bestaan in alle soorten en maten. Mensen die door een medische aandoening of behandeling hun haar kwijt zijn geraakt willen vaak een pruik die zoveel mogelijk op hun verdwenen, echte haar lijkt. Dat kan, want in Nederland zijn voldoende haarwerkspecialisten die (bijna) precies kunnen maken wat u wilt. Het wordt aangeraden om de haarwerkspecialist zo vroeg mogelijk te bezoeken, zodat uw haren bestudeerd en nagemaakt kunnen worden. Als u pas langs de specialist gaat op het moment dat uw haar al uitgevallen is, bestaat de kans dat uw pruik niet helemaal wordt zoals u gewenst had.

Vergoeding

U heeft recht op een vergoeding van de pruik bij langdurige, volledige of gedeeltelijke kaalhoofdigheid als gevolg van een medische aandoening of behandeling. Hieronder vallen dus geen mannen die met de leeftijd kaler worden. Pruiken worden vanuit de basisverzekering vergoed tot een bedrag van € 393,-. Als uw pruik meer kost, kunt u dat vanuit een aanvullende verzekering vergoed krijgen of zelf betalen. De vergoeding vanuit uw aanvullende zorgverzekering kunt u vaak ook gebruiken om andere hoofdbedekking van aan te schaffen, zoals een hoed of bandana. Ga bij uw zorgverzekeraar na waar u terecht kunt voor een pruik.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!