Wachtlijstbemiddeling

Als u in uw eigen ziekenhuis lang moet wachten op een behandeling, kunt u via uw zorgverzekeraar op zoek gaan naar een ziekenhuis waar u eerder terecht kunt. Er zijn behandelingen waar het langer wachten niet een probleem hoeft te zijn, maar u kunt zich voorstellen dat het prettig is wel snel geholpen te worden. Voor alle behandelingen kunt u een beroep doen op wachtlijstbemiddeling.

Wachttijd verkorten

Laat uw zorgverzekeraar weten waar u tegen aanloopt en vaak kunnen zij voor u de wachttijd verkorten. Het ziekenhuis in uw regio kan inderdaad, net voor de behandeling die u nodig heeft, vol zijn. Er wordt gekeken naar andere ziekenhuizen bij u in de buurt, maar als afstand voor u geen probleem is, wordt er ook verder gekeken. Dat kan ook in het buitenland zijn. Het is niet zo dat deze bemiddeling ten kosten gaat van andere mensen, maar het kan gebeuren dat in een ander ziekenhuis een afspraak is uitgevallen of dat voor een bepaald specialisme het ene ziekenhuis het drukker heeft dan een ander. Uiteindelijk bent u degene die beslist of u dan naar dat andere ziekenhuis gaat.

Zorgcoach

U hoeft daarvoor niet zelf de telefoon te pakken en ziekenhuizen te gaan bellen, dat doet een zorgcoach voor u. Deze coach is de persoon die voor u gaat kijken waar de door u verlangde zorg wel beschikbaar is. De bemiddeling geldt voor:

  • een onderzoek
  • een opname
  • een poliklinische behandeling
  • een dagbehandeling

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!