Waar kankerpatiënten op moeten letten in 2014

Kankerpatiënten die een zorgverzekering willen afsluiten, worden vaak geconfronteerd met uitsluitingen, onevenredige premieverhogingen of ze worden helemaal niet geaccepteerd. Dit komt doordat de verzekeraar hen ziet als risicogevallen, ook als ze genezen zijn verklaard.

Ook mensen die erfelijk belast zijn met kanker ondervinden vaak problemen bij het afsluiten van een zorgverzekering. Toch is het verkrijgen van een acceptabele premie niet onmogelijk. Zorg dat je goed geïnformeerd bent wanneer je op zoek gaat naar een verzekering die bij je past.

Chronisch ziek

Geen enkele verzekeringsadviseur ziet aan je dat je een chronische ziekte hebt. De verzekeraars doen de aanvraag voor een Overlijdens Risico Verzekering (ORV) vaak pas als laatste. Maar voor iemand met een chronische ziekte is dit juist heel belangrijk. Geef meteen bij de verzekeraar aan dat je een chronische ziekte hebt (gehad) en zorg dat de ORV snel wordt geregeld.

Los van de ORV is het ook belangrijk dat je vertelt over je ziekte, want wanneer je verzwijgt dat je kanker hebt (gehad), loop je het risico dat de verzekeraar geen geld uitkeert als je bijvoorbeeld komt te overlijden. Je nabestaanden kunnen dan in grote financiële problemen terecht komen.

Medische informatie

Operaties zoals een preventieve borstverwijdering moet je altijd melden bij de zorgverzekeraar. In dit geval is het dan duidelijk dat je erfelijk belast bent. Een verzekeraar van je zorgverzekering mag je niet vragen een erfelijkheidsonderzoek te ondergaan als voorwaarde van het afsluiten van een verzekering. Stel je voert wel een medische keuring uit, dan hoef je het advies van de keuring niet meteen door te sturen naar de zorgverzekeraar. Je kunt het advies eerst zelf beoordelen.

Een zorgverzekeraar kan alleen medische informatie opvragen bij je huisarts of behandelend arts als jij schriftelijke toestemming hebt gegeven. Geef de verzekeraar alleen toestemming voor de medische informatie over de vorm van kanker die je hebt gehad. Of de vorm waarmee je erfelijk belast bent. Hiermee voorkom je dat je gehele medisch dossier in handen valt van een zorgverzekering.

Borstkanker

Voor borstkankerpatiënten zit de meeste zorg gewoon in de basisverzekering. Alle ziekenhuiszorg: onderzoeken, behandelingen en consulten van specialisten die daarbij nodig zijn worden gewoon vergoed. Ook een pruik bij haarverlies wordt vergoed. Daarvoor is de basisverzekering dus voldoende.

Op basis van die medische verklaring mag een zorgverzekeraar je voor de aanvullende verzekering weigeren. Als je borstkanker hebt gehad, kan dit een reden zijn voor de verzekeraar om je te weigeren voor de onderdelen in een aanvullende verzekering waarvan het zeker is dat je die gaat gebruiken.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!