Vrijwillig hoger eigen risico, wel of niet doen?

Het verplicht eigen risico voor 2014 is vastgesteld op € 360,-. Dit is de hoogte van het eerste bedrag dat we als Nederlanders zelf moeten betalen bij het ondergaan van zorg. Nederlanders moeten eigen risico betalen omdat de overheid wil voorkomen dat iedereen continue ‘gratis’ naar een arts gaat. Het eigen risico dwingt mensen na te denken over de noodzaak van een doktersbezoek.

Eigen risico wordt alleen gebruikt als er daadwerkelijk gebruik wordt gemaakt van zorg. Voor sommige zorg hoef je geen gebruik te maken van je eigen risico. Deze zorg wordt direct vergoed vanuit de basisverzekering. Dit zijn bijvoorbeeld de huisarts, de verloskundige en kosten uit een aanvullende verzekering.

Het verplicht eigen risico is voor iedereen gelijk en is in 2014 dus € 360,-. De premies van de basisverzekeringen van zorgverzekeraars zijn op dit gedrag afgestemd. Deze premies zijn te verlagen door je eigen risico vrijwillig te verhogen. Dit houdt in dat je maandelijks minder geld kwijt bent aan je zorgverzekering, maar als je een keer gezondheidsproblemen hebt betaal je een groter bedrag eigen risico.

Het eigen risico kan vrijwillig met maximaal € 500,- verhoogd worden, waarmee het totaal eigen risico uitkomt op € 860,-. Bij dit maximale eigen risico hoort een gemiddelde premiekorting van € 20,- per maand, op jaarbasis € 240,-. Dat is dus iets minder dan de helft van het vrijwillig eigen risico dat je inlegt. Als je van jezelf weet dat je gezond bent en nooit een zorg nodig hebt scheelt het flink geld op jaarbasis, maar er hoeft maar één probleem op te treden en je kan de dubbele waarde van je bespaarde premiekosten kwijt zijn.

De meeste verzekeraars bieden de mogelijkheid om het eigen risico in stappen van € 100,- vrijwillig te verhogen, waardoor je dus bijvoorbeeld ook een totaal eigen risico van € 560,- kunt nemen. Daarmee is je premiekorting minder dan als je het maximale eigen risico neemt, maar betaal je ook minder als je een keertje zorg nodig hebt.

Welk eigen risico voor jou het meest geschikt is, is lastig te bepalen als je niet veel van zorg gebruik maakt. Het gaat hier letterlijk om het risico dat je wilt lopen. Je kunt de zorgverzekeringen vergelijken op basis van de hoogte van het eigen risico met de vergelijker van Zorgverzekering.net.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!