Vrijwel alle zorgverzekeringen zijn duurder in 2021

De zorgverzekeraars hebben de premies voor de zorgverzekering 2021 bekendgemaakt. Je kunt weer vergelijken en een nieuwe zorgverzekering kiezen. De premieverschillen tussen verzekeraars zijn groot, dus vergelijken loont zeker.

De basisverzekering biedt bij alle verzekeraars dezelfde dekking, toch is het premieverschil tussen de duurste en de goedkoopste zorgverzekering meer dan €40 per maand. Op jaarbasis kun je bijna €500 extra betalen voor een zorgverzekering. In werkelijkheid zijn de verschillen nog groter, want de meeste Nederlanders hebben ook nog een aanvullende zorgverzekering. Door het vergelijken kan de besparing met gemak €600 per jaar zijn.

Waar moet ik op letten bij het vergelijken van de zorgverzekering?
Je wilt de laagst mogelijke premie, maar ook een zorgverzekering met een ruime dekking. Gelukkig is een combinatie van deze wensen mogelijk. Belangrijke punten bij het vergelijken bespreken we hieronder. Als je deze factoren meeneemt bij het vergelijken kies je een goedkope zorgverzekering, maar wel met de dekking die je nodig hebt in 2021.

Is keuzevrijheid in zorgverleners belangrijk voor jou?
Er zijn goedkope zorgverzekeringen met maar een beperkte keuzevrijheid in zorgverleners (naturaverzekering), zoals ziekenhuizen. Dat hoeft geen probleem te zijn, want verzekeraars letten er wel op dat je niet 100 kilometer moet rijden voor het krijgen van medische zorg. Er is dus meestal wel een ziekenhuis in de buurt. Wil je zelf kiezen naar welk ziekenhuis je gaat? Kies dan voor een volledige keuzevrijheid met een zogenaamde restitutieverzekering.

Met een zorgverzekering met beperkte keuzevrijheid kun je overigens wel terecht bij alle ziekenhuizen voor spoedeisende zorg. In dat geval wordt er namelijk niet gekeken naar contracten met ziekenhuizen die verzekeraars maken voor de natura zorgverzekering.

Kies je voor het standaard eigen risico?
Het verplichte eigen risico bedraagt €385 in 2021. Je kunt het eigen risico verhogen in ruil voor een premiekorting. Kiezen voor een eigen risico van €885 geeft je bij sommige verzekeraars recht op een korting op de premie van €25 per maand. Houd er wel rekening mee dat je het eigen risico van €885 zelf betaalt als je in 2021 wel hoge zorgkosten maakt. Reserveer het bedrag dus wel voor jezelf.

Welke aanvullende dekkingen heb je nodig?
De basisverzekering biedt dekking voor de meest gebruikelijke medische zorg zoals de kosten van de huisarts, het ziekenhuis en voor medicatie. Bijvoorbeeld de tandartskosten, fysiotherapie en alternatieve geneeswijzen kun je aanvullend verzekeren. Je kiest alleen voor een aanvullende zorgverzekering als je ook kosten verwacht in 2021. Je gaat namelijk niet €50 per maand extra betalen voor medische kosten die je misschien maakt. Wees hierin dus selectief.

De zelf samengestelde zorgverzekering afsluiten
In de volgende stap krijg je een overzicht van zorgverzekeringen die voldoen aan jouw voorkeuren. Je kunt de gewenste dekkingen nog aanpassen om te komen tot de beste mix tussen een ruime dekking en een lage premie.

Door het vergelijken en het kiezen van een zorgverzekering voorkom je dat je voor 2021 onnodig hoge maandlasten hebt. Je hebt nog tot 1 januari de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!