Vrije zorgkeuze

In Nederland kan de consument kiezen uit twee type zorgverzekeringen. De restitutiepolis, ook wel de vrije zorgkeuze genoemd, en de naturapolis. Deze eerste houdt in dat de verzekerde zelf mag kiezen door welke zorgverlener hij wordt behandeld, hij is niet verplicht om naar zorgverleners te gaan die een contract hebben met de verzekeraar. Hierdoor wordt de premie van het zorgpakket echter wel hoger. En moet de verzekerde de zorgkosten zelf betalen of voorschieten en deze achteraf bij de verzekeraar terug declareren.

De tweede, de naturapolis, houdt in dat de verzekerde alleen zorg mag afnemen van zorgverleners die een contract hebben afgesloten met zijn verzekeraar. Hierdoor heeft de verzekerde minder keus in zorgverleners. Mocht de verzekerde er voor kiezen om toch bij een andere zorgverlener te worden behandeld dan vergoedt de verzekeraar minimaal 80 procent van de zorgkosten. Daar tegenover staat dat de natura polis een stuk goedkoper is en de consument zich niet hoeft te bekommeren over het declareren van voorgeschoten zorgkosten.

Maar er gaat het een en ander veranderen. Zo zal vanaf 2014 de naturapolis worden aangescherpt. Gecontracteerde zorg zal volledig vergoed blijven maar verzekeraars mogen zelf bepalen hoeveel er wordt vergoed voor niet-gecontracteerde zorg binnen de naturapolis. Het is voor de consument met een naturapolis van belang dat zij goed in de gaten houdt of zijn huidige zorgverleners contracten hebben met zijn huidige verzekeraar. Is dit niet het geval dan zal de consument de keuze moeten maken tussen overstappen naar een andere verzekeraar of naar een restitutiepolis bij de huidige verzekeraar. Ook kan ervoor gekozen worden om naar een andere zorgaanbieder te gaan, bijvoorbeeld een ziekenhuis of medisch specialist die wel een contract heeft afgesloten met de zorgverzekeraar.

*De verzekeraars zijn verplicht gesteld om uiterlijk 19 november 2013 bekend te maken welke vergoeding zij verschaffen voor niet-gecontracteerde zorg en met welke zorgverleners zij contracten hebben afgesloten voor het jaar 2014.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!