Volgens NPCF moet inlichting over dekking polissen beter

Huisartsen, ziekenhuizen en zorgverzekeraars worden opgeroepen door de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) om mensen beter in te lichten over kosten die voor sommige behandelingen niet vergoed worden. Op dit moment gebeurt dat nog te weinig meent de organisatie, en dit kan verstrekkende gevolgen hebben.

Eigen bijdrage

Als een contract met de gekozen zorgaanbieder ontbreekt, zal de patiënt altijd een eigen bijdrage moeten leveren volgens Wilna Wind, directeur van NPCF. Dit is dus ook het geval als de operatie binnen de basisdekking valt. Wind zei dit in het RTL Nieuws, naar aanleiding van een rondgang van het programma. De conclusie was dat ziekenhuizen en huisartsen, patiënten lang niet altijd wijzen op de risico’s die een dergelijke keuze met zich meebrengt. De federatie wijst erop dat het vooral gaat om mensen die voor een goedkope verzekering gekozen hebben.

Onderzoek

Gisteren bleek al uit onderzoek van het Algemeen Dagblad en Independer dat zogenaamde budgetpolissen vaak minder verschillende ziekenhuizen aanbieden dan de uitgebreidere polissen. Op die manier kunnen de patiënten niet overal terecht, maar in lang niet alle gevallen zijn ze hiervan op de hoogte. NPCF wil voorkomen dat ‘goedkope polissen de mensen duur komen te staan’.

Eigen verantwoordelijkheid patiënt

Uit een bericht van NPCF blijkt dat ziekenhuizen juist vinden dat de verantwoordelijkheid bij de patiënten zelf ligt. De federatie is het hier tot op zekere hoogte mee eens, maar wijst er wel op dat er al veel afkomt op de patiënt als deze ziek is. Dan schiet het checken van de dekking er misschien bij in. Bovendien benadrukt NPCF dat mensen het verschil tussen de verschillende polissen vaak niet of nauwelijks kennen. Dit zorgt ook voor verwarring.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!