Voetbehandelingen en uw zorgverzekering

Bij voetbehandeling gaat het om de verzorging van voeten, tenen en nagels. Deze behandeling voert een pedicure, podoloog of podotherapeut.

Soorten voetbehandelingen

Er bestaan in principe vier soorten voetbehandelingen. Zo is er pedicurezorg, die voeten, tenen en nagels verzorgt bij klachten. Bij podologie behandelt een podoloog voetfunctiestoornissen en voetklachten. Podotherapie is net even iets anders; daar behandelt een podotherapeut alle voorkomende klachten aan voeten, tenen en nagels en klachten elders in het lichaam die door voet-, teen- en nagelcorrectie beïnvloed kunnen worden. Tot slot zijn er orthopedische steunzolen. Dit is een losse inlegzool voor een schoen die een ontlastende, ondersteunende of corrigerende functie hebben. De voet- en loopstand verbetert hierdoor.

Recht op vergoeding

Voor het laten knippen van uw nagels of het verwijderen van eelt, krijgt u geen vergoeding. U krijgt wel een vergoeding als behandeling volgens uw huisarts of medisch specialist noodzakelijk is. Daarnaast moet er sprake zijn van voetproblemen, zoals:

  • Diabetes Mellitus met Simm’s classificatie 0;
  • Systemische Lupus Erythematodes (SLE);
  • Reumatoïde Artritis (RA);
  • Hereditaire Motorische en Sensorische Neuropathie (HMSN);
  • Perifeer arterieel vaatlijden (PAV) Stadium 3,4;
  • Arteriosclerose obliterans;
  • Tromboangiitis obliterans (Ziekte van Buerger).

Basisverzekering

De jaarlijkse voetscreening bepaalt of uw voeten een verhoogd risico lopen. Dit wordt gedekt door de basisverzekering. Ook voetzorg aan verzekerden met diabetes met classificatie Simm’s 1, 2 of 3 krijgen een vergoeding vanuit de basisverzekering. Tot slot geeft deze verzekering een vergoeding voor voetcontrole en onderzoek door bijvoorbeeld de huisarts bij Simm’s 0.

Aanvullende verzekering

Voor vergoeding voor bijvoorbeeld diabetes, reumatoïde artritis of steunzolen krijgt u vaak een budget van de aanvullende verzekering. Dit bedrag ligt meestal tussen de honderd en tweehonderd euro. Kosten boven de maximale vergoeding zijn voor uzelf. Als u geen diabetes, reumatoïde artritis of ernstige bloedvatproblemen in uw benen heeft, dan vergoedt uw aanvullende verzekering alleen algemene voetzorg. Uw arts moet dan echter wel de behandeling voorschrijven.

De drie meest voorkomende voetproblemen waarvoor u een vergoeding vanuit de aanvullende verzekering krijgt, staan hieronder kort uitgelegd.

Diabetes en reuma

Uw voeten zijn extra kwetsbaar als u diabetes mellitus (SIMMS’s classificatie 0) of reumatoïde artritis heeft. Daarom zijn regelmatige controle’s en voetbehandelingen door een podotherapeut of professionele pedicure belangrijk. Het buget dat u krijgt van uw (aanvullende)verzekering kunt u hiervoor gebruiken. Om zeker te zijn dat u de beste zorg krijgt, kiest u voor de behandeling een podotherapeut die is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten(NVvP) of een pedicure met aantekening ‘diabetesvoet’ die is geregistreerd in het KwaliteitsRegister voor Pedicures (KRP).

Podotherapie

Als er sprake is van huid- en nagelaandoeningen, mag u het budget gebruiken voor een behandeling door een podotherapeut bij voetafwijkingen. Dit geldt ook voor problemen die u kunt hebben aan het steun- en bewegingsapparaat van uw voet.

Steunzolen

Tevens mag u het budget van de aanvullende verzekering gebruiken als u steunzolen nodig heeft voor de ondersteuning van uw gewrichten, banden en kapsels van uw voet. De steunzolen moeten worden geleverd door een orthopedische schoenmaker, podotherapeut of podoposturaaltherapeut.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!