Verzekeraars geen vertrouwen nieuwe kankercentra

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft het aan de stok met verschillende zorgverzekeraars.  Schippers is namelijk van plan om een nieuwe behandelmethode in te voeren, maar de verzekeraars zijn hier niet over te spreken in tijden van bezuiniging.

De behandelmethode is de zogeheten protonentherapie. Met deze nieuwe methoden zou er minder schade aan het lijf van de zieke patiënt aangericht worden. Bij de behandeling wordt er gericht bestraald en zal omliggend weefsel minder schade oplopen.

Zorgverzekeraars zijn niet te spreken over de keus van Minister Schippers, omdat de behandelmethode nog niet bewezen heeft echt te doen wat men beweert. De zorgverzekeraars zijn daarom niet van plan om deze behandelmethode te gaan vergoeden voor patiënten. Ook hebben de verzekeraars twijfels of de behandelmethode een meerwaarde heeft. Naast de verzekeraars zou de methode ook omstreden zijn bij artsen.

Een woordvoerster van Achmea heeft eerder aangegeven dat in de Verenigde Staten een behandeling met protonen gestopt is, omdat deze niet beter bleek aan te slaan dan de traditionele behandeling.

Naast deze onenigheid vinden de verzekeraars het ook onverantwoord en ongepast dat Schippers geld wil steken in de behandelmethode, maar ook nog eens nieuwe centra moet laten bouwen voor deze nieuwe behandelmethode. Deze kosten voor de centra bedragen circa 350 miljoen euro. Schippers is van plan om UMC’s in Groningen, Amsterdam en Maastricht van een vergunning te voorzien. Ook het samenwerkingsverband tussen Delft, Leiden en Rotterdam komt in aanmerking voor een vergunning.

Zorgverzekeraars willen echter maar voor één behandelcentrum gaan vergoeden in plaats voor vier. Zij zijn bang dat als de behandelmethode een flop is, de gebouwen weer leeg komen te staan en al het geïnvesteerde geld, weggegooid geld gaat worden. Ook alle vooruitgang in behandelmethodes zal het protonentherapie in de weg gaan staan. De woordvoerster van Achmea geeft ook aan dat de centra pas over ongeveer drie jaar in gebruik kunnen worden genomen en dat wellicht de protonentherapie dan al weer beschouwt wordt als een ‘oude’ methode, omdat er in drie jaar tijd veel kan gebeuren op het gebied van onderzoek en behandelingen.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!