Verschil tussen de eigen bijdrage en eigen risico

Er bestaat in Nederland bij sommige mensen nog steeds verwarring over wat het verschil is tussen de eigen bijdrage en het eigen risico. Welke zorg gaat af van het eigen risico en voor welke zorg moet een eigen bijdrage worden geleverd?

Eigen risico

Het wettelijk eigen risico van 375 euro geldt voor alle basisverzekeringen. Op het moment dat u zorg nodig heeft, gaan (op bepaalde uitzonderingen na) de kosten eerst voor een deel van uw eigen risico af. Uw eigen risico moet minimaal 375 euro zijn en kan maximaal verhoogd worden tot 875 euro, als u dat doet is uw maandelijks premie lager. Als u kosten wil besparen kan u het beste proberen te schatten of u veel of weinig zorg nodig heeft.

Eigen bijdrage

Gelukkig wordt veel zorg vergoed door de basisverzekering, maar voor sommige zorg geldt een eigen bijdrage. Dit is net als het eigen risico ook wettelijk bepaald, maar anders dan het eigen risico is het een bedrag dat altijd voor bepaalde zorg betaald zal moeten worden. De kosten die overblijven na de betaling van de eigen bijdrage gaan van het eigen risico af. Als u meer zorgkosten heeft nadat de eigen bijdrage is betaald en het eigen risico ‘’op’ is dan worden de zorgkosten door uw zorgverzekering vergoed.

Waarvoor betaalt u een eigen bijdrage en hoe werkt dat?

Voor de volgende soorten zorg zal u een wettelijk bepaald bedrag als eigen bijdrage moeten betalen.

  • Bepaalde hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld orthopedische schoenen
  • Bepaalde geneesmiddelen, die door de overheid zijn bepaald
  • Kraamzorg
  • Zittend ziekenvervoer
  • Poliklinische bevalling zonder medische indicatie
  • Tandheelkundige zorg, bijvoorbeeld voor behandelingen die niet rechtstreeks in verband staan met de indicatie voor bijzondere tandheelkundige zorg

Om het zorgvergoedingssysteem nog een keer te verduidelijken gebruiken we een voorbeeld. Stel u valt van uw fiets en moet worden opgehaald door een ambulance, wat 200 euro kost. Nou is het zo dat voor zittende ziekenvervoer een eigen bijdrage is bepaald op 97 euro. Deze zal u moeten betalen en dan blijft er 103 euro over. Deze 103 euro gaat af van uw eigen risico, dan blijft er 272 euro. De eerstvolgende keer dat u zorgkosten maakt gaan deze weer af van de 272 euro die over is van uw eigen risico. Zodoende kan uw eigen risico nul worden en zal de rest van de zorgkosten vergoed blijven worden door de zorgverzekeraar, maar toch zal u de eigen bijdrage moeten blijven betalen.

Meer interessante artikelen

Discussieer mee!